15 Kedai Chinese Food Kuantan

Hey, apa khabar semua? Hari ni aku nak bawakan korang satu artikel yang menarik tentang makanan keturunan Cina di Kuantan. Kuantan ni terkenal dengan pelbagai juadah sedap dan kali ni aku nak kongsi dengan korang 15 makanan Cina yang wajib korang cuba! Mulai dari makanan jalanan yang murah meriah macam lok-lok dan popiah basah, sampailah kepada hidangan lebih mewah macam dim sum dan ayam panggang. Jangan risau kalau tak boleh nak jumpa semua makanan ni dalam satu hari, sebab di Kuantan ni, makanan Cina sentiasa ada dan boleh korang nikmati pada bila-bila masa. Jom kita explore makanan Cina Kuantan yang sedap-sedap ni!

Chinese Food Kuantan

“Jomlah kite melantak sepuas hati, gigih mencari dan merasa hidangan Cina terbaik di Kuantan! #makanmakan”

1. Restoran Pak Su

Restoran Pak Su adalah restoran seafood yang terkenal. Makanan lautnya sangat segar dan pelanggan dapat memilih ikan langsung dari tangki. Walaupun tiada logo halal, kesedapan makanan tetap menarik. Menu wajib dicuba adalah Lobster USA dengan harga RM754.00 untuk berat 1kg atau lebih. Restoran ini juga menyediakan pengalaman yang menyenangkan untuk makan bersama keluarga sambil menikmati panorama ombak laut.

Restoran Pak Su
  • Alamat:4/1417, Jalan Beserah, Tanah Putih, 25150 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60179896666

2. Restoran Hai Tian

Restoran Hai Tian adalah restoran yang sangat baik dengan hidangan yang lazat. Terkenal dengan ‘椰子虾’ yang kaya dan harum, ianya pasti menjadi favorit. Asam魔鬼鱼 juga disyorkan dengan ikan yang segar. Hidangan yang wajib dicuba adalah 椰子虾 dan Asam魔鬼鱼. Pendekatan restoran ini sangat mesra pelanggan dan rekaan luarannya sangat menarik. Harga makanan di sini juga berpatutan. Sejak tahun 2017, saya telah ke sini beberapa kali dan makanannya masih sedap. Nota bill untuk 4 orang adalah RM150+.

Restoran Hai Tian
  • Alamat:Lot 4748.Jalan Beserah. 25200 Kuantan Pahang 城市, 25200 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+6095144382

3. Swan Seafood Restaurant 天鹅酒家

Saya telah makan di Restoran Swan Kuantan dan ingin kongsikan beberapa hidangan yang menarik. Pertama, Sotong Masin Telur Masin adalah pemenang – sotong rangup dilapisi dengan sos kuning telur masin yang kaya dan lemak. Kemudian, Keranji Yam mencuri perhatian dengan kulitnya yang rangup dan isian yam dan cendawan yang enak. Jika anda mencari citarasa masakan Cina yang autentik, pastikan mencuba hidangan-hidangan ini di Swan Restaurant Kuantan. Anda pasti tidak akan kecewa! Kami gembira memilih restoran ini dan menghabiskan lebih banyak. Kami makan 3 jenis sayur kacang, ketam bunga (pedas), nasi goreng halia, dan bawal (sos kicap). Harga sedikit mahal kerana musim. RM 310. Makanan sangat segar, dihidangkan dengan sangat baik. Suka dengan profesionalisme, kecekapan, dan tandas yang bersih. Semuanya baik kecuali udang. Khidmat pelanggan sangat baik. Kami sangat menikmati makan malam kami. Pasti akan datang lagi!

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Bukit Jalil
Swan Seafood Restaurant 天鹅酒家
  • Alamat:Ground Floor, Hotel Grand Continental, Jalan Gambut, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:095136820

4. Golden Empire Palace Restaurant

Terletak di Golden Empire Palace Restaurant, hidangan wajib dicuba termasuklah crispy pork dan brinjal dengan sos marmite. Hidangan ini sangat sedap dan mencukupi untuk 12 orang. Selepas itu, kami turut mencuba pencuci mulut. Portion makanan yang baik dengan harga yang berpatutan. Hidangan lain yang kami pesan termasuklah ikan ketutu/marble sleeper hidup kukus (2kg), ayam goreng lemon, ayam panggang masin, sayur campur dengan scallop, dan sup herba ayam. Staf sangat membantu, meskipun kami datang selepas waktu tutup mereka, mereka tetap mengizinkan kami makan tengah hari. Restoran ini mempunyai tempat yang luas yang boleh mengakomodasi 21 meja (10 orang per meja). Sangat sesuai untuk majlis perkahwinan atau acara lain. Hidangan mulai disajikan 29 minit selepas memesan. Dari segi rasa, sangat sedap, ikan segar, sayur tidak berminyak, walaupun bagi sesetengah orang, perisa hidangan mungkin terlalu kuat. Staf juga giat mengemaskini teh kita.

Golden Empire Palace Restaurant
  • Alamat:25050 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:095178088

5. Restoran HLS 康乐城

Restoran HLS 康乐城 adalah restoran Cina yang menawarkan hidangan berkualiti tinggi. Menu wajib yang harus dicuba di sini ialah nasi goreng signature yang sangat sedap dengan pelbagai bahan di dalamnya. Terdapat juga beras pop atau sesuatu yang membuat tekstur keseluruhan lebih enak.

Ikan kukus di sini juga enak dengan rasanya yang segar. Kuah ikan yang disediakan juga sangat sedap.

Sayur-sayuran di sini tidak berminyak dan tidak terlalu banyak perisa, tetapi enak dimakan walaupun tanpa nasi. Jururawat mereka sangat kreatif, penyajian makanan lebih baik daripada restoran Cina biasa di bandar ini, kualiti makanan juga baik. Porridge ketam laut adalah hidangan ikonik mereka yang sangat disyorkan. 内有包厢,先打电话预定,提早预订可以吃到更多不同的限定的美食,提早订菜可以不必等太久.

Restoran HLS 康乐城
  • Alamat:2092, Jalan Beserah, East Coast Garden, 25250 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 11:40 Pagi – 2:20 Petang, 5:45 – 10:10 Petang, Selasa: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang, Rabu-Ahad: 11:40 Pagi – 2:20 Petang, 5:45 – 10:10 Petang
  • Nombor Telefon:+6095140442

6. Restaurant Hock Hin

Semak Restoran Hock Hin.
Menu wajib dicuba: Pork fried rice (Nasi goreng babi), House specially fish (Ikan istimewa), Fried fish (Ikan goreng), Oyster omelette (Telur dara), Red wine chicken (Ayam masak dalam wain merah), Yam pork slices (Sliced babi bertepung dengan jagung manis), Tofu and salted vegetable soup (Sup tahu dengan sawi masin), Steam fish (Ikan kukus).

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Seri Kembangan
Restaurant Hock Hin
  • Alamat:814, Jln Penjara, Taman Raya, 25100 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 11:30 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:095131437

7. 辣妹子川湘馆 La Mei Zi Restaurant

Restoran La Mei Zi adalah restoran Cina autentik di Kuantan. Wajib cuba menu Chinese yang autentik. Harganya agak mahal, tetapi makanannya sedap.

辣妹子川湘馆 La Mei Zi Restaurant
  • Alamat:474, Jalan Beserah, Taman Indera, 25250 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 2:00 Petang, 4:30 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:01115817777

8. Sun Fong Restaurant

Sun Fong Restaurant adalah restoran yang hebat dan menyajikan makanan yang enak. Menu mereka luas dan berkualiti tinggi. Selain itu, terdapat hidangan istimewa yang sukar dijumpai di restoran Cina lain. Roti ikan tanda tangan mereka adalah sangat disyorkan. Makanan mereka sangat baik dan pelbagai, walaupun harganya agak mahal, tetapi ia berbaloi. Perkhidmatan di restoran ini tidak teruk. Pemiliknya agak lucu dan suka berlawak semasa mengambil pesanan. Jangan lupa berdampingan dengan pemilik yang baik dan anda mungkin akan mendapat hidangan tersendiri daripadanya. Sungguh disyorkan.

Sun Fong Restaurant
  • Alamat:Ground Floor, B8016, Jln Teluk Sisek, Seri Kuantan Square, 25050 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 12:00 – 2:00 Petang, 6:00 – 9:30 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 12:00 – 2:00 Petang, 6:00 – 9:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60166783998

9. Restaurant Ping Xiang

Restoran Ping Xiang adalah sebuah restoran kecil yang popular di mana anda harus mencuba hidangan mereka. Saya mengesyorkan Squid telur masin goreng, udang stim dan bayam telur. Isteri saya sangat terkesan dengan rasa hidangan tersebut. Harganya berpatutan. Pemilik dan kakitangan restoran sangat mesra dan jujur. Mereka sebenarnya meminta saya untuk tidak memesan terlalu banyak hidangan kerana hidangan mereka agak besar. Restoran kecil ini biasanya sesak selepas pukul 7 petang, jadi pastikan anda datang awal. Tempat letak kereta mudah. Makanannya sangat sedap. Restoran ini terletak di sudut jalan dengan suasana yang terbuka dan selesa. Kami mengorder 1 nasi goreng (7rm) dan nasi babi goreng bawang (10rm) untuk dua orang. Hidangan sampingan termasuk telur dadar, sayur goreng bawang putih, dan babi goreng. Semua dengan harga yang berpatutan. Pada awalnya, kami mengira hidangannya agak kecil kerana harganya murah. Namun, ternyata seperti perjamuan bagi kami berdua. Kami beruntung dapat menghabiskannya semua. Antara semua hidangan yang kami pesan, squid ini adalah yang terbaik yang pernah saya rasai. Sedap dan tidak terlalu kering. Sangat disyorkan untuk dicuba.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Dengkil
Restaurant Ping Xiang
  • Alamat:A-11, Jalan Dato’ Wong Ah Jang, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 2:00 Petang, 5:30 – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60165312622

10. Restoran Nam Heng (南兴茶餐室)

Nam Heng Restoran adalah restoran kegemaran saya untuk makan malam. Selama 20 tahun, saya makan di sini dan mereka menjaga kualiti makanan! Mereka menyajikan makanan yang selesa, seperti masakan ibu di rumah. Harganya sangat berpatutan dan makanannya enak sekali. Menu yang wajib dicuba adalah ikan petai dengan sambal, udang petai dengan sambal, babi kukus dengan ikan masin, kobis goreng dengan udang kering dan cili padi, dan babi goreng dalam periuk tanah dengan ikan masin. Jika anda berada di Kuantan dan mencari makanan masakan rumah yang simple, cubalah restoran ini. Anda tidak akan menyesal. Restoran ini dijalankan oleh pemilik sendiri. Yang menarik tentang makanan mereka ialah rasanya seperti makanan di rumah, tetapi di luar. Makanannya sedap, walaupun saya dapati sambal mereka agak kurang masak…boleh rasakan keasaman cili mentah di dalamnya. Makanan Cina yang lazat, dan perkhidmatan yang baik dan mesra. Satu-satunya masukan adalah sambalnya agak mentah (perlu waktu masakan lebih lama) mungkin kerana tidak konsisten dari juru masak, atau juru masak dapat meningkatkan keadaan ini. Selain itu, segalanya hebat.

Restoran Nam Heng (南兴茶餐室)
  • Alamat:No. B, 1446, Jalan Air Putih, Galing, 25300 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 9:30 Petang
  • Nombor Telefon:095661841

11. Restoran Hwa Ang/Hwa Ang Restaurant (Teochew Shark Rice Porridge/Claypot Crab Rice)

Restoran Hwa Ang (Teochew Shark Rice Porridge/Claypot Crab Rice) di Kuantan. Menu wajib dicuba: Porridge ikan pedas, daging pari masak kicap, ikan goreng dat, santan sayur ubi keladi. Kawasan ini panas pada waktu makan tengah hari. Pilihan pembayaran tunai atau e-wallet/qrpay. Tempat letak kereta mencukupi. Kami pasti akan datang lagi untuk mencuba hidangan lain!

Restoran Hwa Ang/Hwa Ang Restaurant (Teochew Shark Rice Porridge/Claypot Crab Rice)
  • Alamat:Lorong Seri Teruntum 147/1, Perkampungan Seri Teruntum, 25200 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 6:00 – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:0169211273

12. Jiang Kang Seafood Restaurant

Jiang Kang Seafood Restaurant menyajikan Nasi Isi Ikan Asam Pedas yang terbaik dan enak di bandar. Kueh tiaw goreng dan mee kari ikan juga perlu dicuba. Ada gerai Nasi Lemak yang dibuka oleh kakak dari Indonesia dan gerai mee kari yang dibuka oleh nenek tua. Makanan murah dan sedap! Kakak juga ramah. Disyorkan untuk makan di sini.

Jiang Kang Seafood Restaurant
  • Alamat:LOT 8928, 25150, Lorong Seri Teruntum 139, Taman Lion, 25100 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 7:00 Pagi – 11:00 Petang, Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 7:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:0169211229

13. Maxzin Seafood Restaurant

Semak Maxzin Seafood Restaurant adalah satu-satunya meja yang ada dalam restoran pada hari Pesta Hantu Cina ini. Menu yang menarik dengan variasi makanan yang baik dan harga yang munasabah. Komplimen untuk dapur kerana menu kreatif. Hidangan yang baik dan berbaloi. Banyak variasi dan kualiti yang baik. Harga yang munasabah, termasuk untuk pelancong, adalah motivasi yang hebat bagi saya untuk kembali dua hari berturut-turut. Pasti akan kembali jika harga tetap dalam julat yang serupa untuk masa depan. Pelbagai hidangan yang hebat, seperti tulang rusuk dengan mantao yang mengagumkan, ayam dua gaya yang sedap, tofu tandatangan yang sedap, dan telur dadar udang yang sedap.

Maxzin Seafood Restaurant
  • Alamat:3, Lorong Sekilau 64, Taman Desa Anggerik, 25200 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:095163328

14. Restaurant Mei Hiong

Restaurant Mei Hiong terletak di sebelah bengkel kereta dan pemiliknya kelihatan sederhana dengan sikap yang ramah. Menu wajib dicuba termasuklah daging yu dengan kulit yang kenyal, sotong goreng, dan beberapa hidangan istimewa lain. Hidangan-hidangan tersebut sangat sedap. Hidangan enak dengan harga yang berpatutan. Saya telah memesan hidangan istimewa mereka iaitu daging yu pedas goreng dan udang panggang garam. Tidak mengecewakan sama sekali. Puan bosnya juga ramah. Harga di sini sangat berpatutan.

Restaurant Mei Hiong
  • Alamat:B, 52, Jalan Tanjung Api, Kampung Selamat, 25050 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 12:00 – 3:00 Petang, 5:30 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:0199511759

15. Dragon Roasted Duck Noodle (888 Food Court)

Dragon Roasted Duck Noodle (888 Food Court) adalah hidangan must-try, dengan hidangan seperti Mi Itik Panggang Naga yang lazat.

Dragon Roasted Duck Noodle (888 Food Court)
  • Alamat:Lorong Seri Kuantan 21, Off, Jln Teluk Sisek, 25000 Kuantan, Pahang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: Buka 24 jAM, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: Buka 24 jAM
  • Nombor Telefon:None

5 BEST Chinese Food Kuantan:

  • Restoran Pak Su
  • Restoran Hai Tian
  • Swan Seafood Restaurant 天鹅酒家
  • Golden Empire Palace Restaurant
  • Restoran HLS 康乐城

Leave a Comment