15 Kedai Chinese Food Kuching

Hai korang! Hari ni aku nak kongsikan dengan korang pasal makanan Cina yang memang sedap-sedap di Kuching. Kuching memang terkenal dengan pelbagai jenis makanan Cina yang enak. Jadi, jom kita dengar apa yang aku nak kongsikan dengan korang!

Di Kuching ni, korang boleh merasa pelbagai hidangan Cina yang memukau selera. Mulai dari char kuey teow yang sedap giler, dim sum beraneka ragam, sampai kepada nyonya laksa yang memang terkenal di sini. Tak lupa juga, kueh tiaw tomato yang wajib korang cuba!

Selain daripada hidangan utama, Kuching juga ada makanan penyemangat tengahari yang wajib korang cuba, contohnya yam cha dengan teh tarik yang lazat. Jom kita explore 15 makanan Cina paling best di Kuching ni!

Chinese Food Kuching

Kelaparanku melanda, mari menjelajahi artikel “15 Makanan Cina Kuching” untuk semua hidangan sedap dan memikat!

1. Life Cafe Padungan

Life Cafe Padungan adalah restoran yang unik dan sedikit lebih atas daripada gerai makanan berdekatan. Restoran ini menawarkan pelbagai hidangan yang sedap. Makanan seperti mi klasik amat lazat walaupun murah, hidangan sayur-sayuran dimasak dengan baik dan bercitarasa, manakala daging (terutamanya ayam dan ikan) juga luar biasa.
Perkhidmatannya baik – pesanan anda ditulis dan tekan butang untuk perkhidmatan, hidangan dihantar bergantung kepada masa memasak dan siap (menunjukkan hidangan dimasak segar), dan bangunan itu sendiri dihias dengan jelas dengan penuh kasih sayang.
Minuman yang baik juga, saya dapat mengesyorkan jus madu dan limau secara peribadi.
Untuk beberapa ‘penggera’, sehidangan utama, dan sebuah minuman, saya tidak pernah melebihi 40RM setiap orang di sini. TEMPAT INI MELETAKKAN DUA KALI DALAM TIGA MALAM.
Perkhidmatannya fantastik (nama pelayan kami adalah Max, saya fikir?) dan hidangan ayam kukus itu sungguh enak. Makanan mudah dipesan, pelbagai pilihan, dan keluar dengan cepat. Apa yang tidak suka!? Saya suka cara penyajian makanannya, teksturnya dan tentunya mampu milik untuk menikmati makanan ini.

Life Cafe Padungan
 • Alamat:62, Jln Padungan, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082521398

2. Boulevard Restaurant

Restoran Boulevard bukan berhalal dan terletak di tingkat bawah sebuah pusat membeli-belah. Makanan mereka yang wajib dicuba adalah hidangan dim sum yang terkenal dan hidangan Cina tumis yang lazat. Walaupun perkhidmatan agak perlahan kerana ramai pelanggan, hidangan-hidangan yang dipersembahkan sangat sedap. Tempat ini sering penuh, jadi tempahan awal adalah disyorkan. Restoran ini adalah restoran terbaik dalam hati saya. Makanan yang kami pesan sangat lazat dan portionnya besar. Harga makanan tersebut juga berpatutan. Staf-staf mereka sangat sopan dan membantu. Penghantaran makanan sangat cepat. Kami merupakan penduduk luar bagi acara perniagaan dan kami yang sewanya di Hotel Imperial, Kuching yang bersebelahan. Restoran ini diketahui secara kebetulan apabila kami mencari makan malam selepas hari yang penat di tempat kerja. Kami mengambil keputusan untuk mencubanya dan ia adalah keputusan yang baik. 3 hidangan yang kami pesan melebihi jangkaan kami kecuali ayam yang agak masin. Midin mereka sangat sedap dan hidangan itu mencukupi untuk 3 orang walaupun kami hanya berdua. Restoran ini sangat luas dan suasana di dalamnya juga baik. Staf restoran terlalu bersemangat untuk memadam meja kami walaupun kami belum selesai makan dan kami terpaksa memberhentikannya. Mungkin mereka ingin cepat-cepat memadam meja kerana sudah lewat pukul 8.45 malam. Kami tidak merungut tentang ini kerana mereka mungkin mendapat arahan daripada pengurus mereka untuk memadam meja cepat ketika waktu tutup. Secara keseluruhannya, kami menikmati makan malam yang baik di restoran ini.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Kota Kinabalu
Boulevard Restaurant
 • Alamat:76, Jalan Datuk Tawi Sli, Taman Seng Goon, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082588889

3. Chinese Barbeque Specialist 烧腊第一家

Semak Chinese Barbeque Specialist (烧腊第一家) adalah tempat yang bagus untuk makan tengahari murah – 22 myr untuk 2 orang. Wajib dicuba adalah hidangan campuran babi dengan sepiring nasi. Makanan enak. Satu-satunya kekurangan ialah perlu menunggu agak lama untuk hidangan dihidangkan. Terdapat juga kedai lama yang menjual babi panggang. Salah satu kedai kegemaran saya. Mereka juga ada sup dan saya pesan peria dengan tulang babi.

Chinese Barbeque Specialist 烧腊第一家
 • Alamat:50, Jln Padungan, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 8:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082257911

4. Imperial Duck

Imperial Duck adalah sebuah restoran di Kuching yang terkenal dengan bebek panggang mereka. Menu yang wajib dicoba termasuk bebek panggang, ayam, babi panggang, sotong, ikan kukus, sayuran, dan telur dadar. Restoran ini menyediakan porsi yang cukup besar dan daging bebek yang disajikan tidak ada tulang. Makanan di sini sedikit mahal, tetapi rasanya dan porsinya sepadan. Lingkungan restoran ini bersih dan stafnya ramah.

Imperial Duck
 • Alamat:No. 313, Jalan Chan Bee Kiew, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 8:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6082336313

5. Mandarin Restaurant

Restoran Mandarin sangat baik. Makanan sangat sedap. Kami mencuba bilik persendirian di tingkat atas. Bilik persendirian itu ada dua tandas sendiri. Hiasan sangat kemas. Makanan disediakan dengan baik. Kami sangat gembira di Mandarin. Kawasan restoran cantik dan harum, promosi makan tengah hari termasuk 1 puding dan teh krisan. Harap mereka boleh tambah sedikit lagi untuk salad sampingan 😊

Mandarin Restaurant
 • Alamat:ICOM Square, Jalan Pending, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082262800

6. Chong Qing Grilled Fish Kuching – 重庆烤鱼

Restoran Chong Qing Grilled Fish Kuching menawarkan hidangan 重庆烤鱼 yang wajib dicuba. Hidangan utama – ikan, agak biasa dan tidak menarik minat saya. Namun, hidangan lain seperti dry pot dan hidangan tumis sangat enak. Semalam punya mantou juga melebihi jangkaan saya, terutamanya tekstur yang lembut walaupun digoreng.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Ara Damansara

Suasana restoran sangat selesa dan bersih. Perkhidmatan yang baik dengan pelayan yang mesra, sopan dan prihatin. Mereka menggantikan pinggan baru apabila kami memperhatikan pinggan kami penuh dengan sisa dan mengambil hidangan yang habis.

Akhirnya, saya akan mengesyorkan tempat ini untuk berkumpul bersama rakan kerana tempatnya luas dan selesa. Secara keseluruhannya, ia berbaloi untuk dicuba.

Selepas beberapa tahun, terdapat beberapa perubahan dalam menu. Makanannya masih sedap tetapi harganya agak mahal.

Kami datang ke sini dan mendapati harga ikan agak mahal, jadi kami memutuskan untuk memesan hidangan lain.

Nasi putih biasa RM2.50 setiap mangkuk.

Kami juga memesan tiga jenis sayur yang cukup sedap.

Namun, ada satu hidangan yang agak lambat dihidangkan dan saya melihat mereka meletakkannya dalam kotak bawa pulang sebelum menuang kembali kandungannya ke dalam pinggan. Saya gembira hidangan itu masih panas apabila sampai di meja kami.

Mereka juga menyediakan hidangan RM9.90, jadi pastikan untuk menanyakan tentangnya.

Kerana ini kali pertama kami ke sini, kami mendaftar sebagai ahli dan mengumpul mata ganjaran. RM1 memberikan 1 mata. Anda boleh menebus baucer sekiranya mempunyai cukup mata. 📍Chong Qing Grilled Fish, Emporium (Bukan Halal)

Saya telah beberapa kali datang ke sini dan sentiasa menikmati ikan bakar arang dan hidangan sampingan.

Dengan pelbagai jenis ikan yang disajikan, mereka juga menawarkan pelbagai rasa yang berbeza.

Kami paling suka rasa Cendawan Herba – tidak terlalu pedas dan masih lazat.

Secara umumnya, ikan yang disajikan adalah segar. Hanya sekali saya mendapat ikan yang agak berbau (saya percaya ini disebabkan oleh pandemik dan mereka baru sahaja dibuka semula).

Hidangan sampingan lain yang juga menarik:
– Rebung Goreng dengan Telur Masin
– Fungi Hitam Bersama Telur
– Skewer Domba Bakar, dipanggang dengan herba yang mengikut rempah makanan di China.

Chong Qing Grilled Fish Kuching - 重庆烤鱼
 • Alamat:G11-12, Ground Floor, Emporium, Jalan Tun Jugah, 93350 Kuching, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6082265556

7. Hong Kong Noodle House

Hong Kong Noodle House adalah restoran kegemaran saya sejak kecil. Menu yang wajib dicuba ialah butter chicken rice. Mereka juga menyediakan minyak cili yang sedap untuk ditambahkan pada hidangan anda. Saya yang datang dari Kuala Lumpur mendapati semua hidangan di sini sedap. Jika saya kembali ke Kuching, pasti akan datang lagi. Harga keseluruhan adalah di bawah RM100. Restorannya juga bersih dan selesa.

Hong Kong Noodle House
 • Alamat:Hong Kong Noodle House, 93, Jln Padungan, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60128073326

8. Lok Thian Restaurant

Restoran Lok Thian: Makanan Cina tradisional sedap. Terbaik untuk berkumpul keluarga; ada bilik peribadi untuk keluarga atau perbincangan perniagaan. Kami duduk meja maksima 5 orang. Pesan 5 hidangan (3 set untuk 3 meja). Sajian hidangan dan harga sangat berbaloi. Akan datang lagi.

Baca Juga  13 Kedai Chinese Food Brickfields
Lok Thian Restaurant
 • Alamat:317-319, 317-319, Jln Padungan, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082331310

9. VeryNice Restaurant

VeryNice Restaurant adalah satu lagi destinasi kegemaran saya di Kuching untuk mencuba Laksa Sarawak. Laksa di sini sangat sedap. Supnya lazat dan hidangan sangat banyak. Pastikan datang sebelum pukul 12 tengah hari untuk mencuba Laksa ini! Harga mangkuk kecil RM9 dan mangkuk besar RM12. Tempat ini adalah salah satu tempat terbaik untuk menikmati Laksa Sarawak di Kuching. Rasanya sentiasa sedap. Kaldu adalah pekat dan sedikit pedas setelah ditambah dengan sos cili + jus limau. Nikmati dengan mencelupkan yao char kway (youtiao) ke dalam kuah Laksa, kombinasi yang lebih hebat!

VeryNice Restaurant
 • Alamat:Rock Road, Taman Liong Seng, 93200 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+601113158222

10. Little Oriental Cafe Kuching

Little Oriental Cafe Kuching, menu wajib: NamYu pork, manicai, sup kacang hitam. Harga berpatutan, suasana mesra, dan makanan enak. Mesti cuba mee goreng Fook Chow.

Little Oriental Cafe Kuching
 • Alamat:No.7691 block 16, Brighton Square, Jalan Song, 93350 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082529564

11. Quince Restaurant

Quince Restaurant menawarkan hidangan yang luar biasa. Sayangnya, bidin dan ikan snapper telah habis dijual. Meskipun sedikit mahal, ia berbaloi. Suasana restoran kemas dan elegan, tetapi penghawa dingin mereka terlalu kuat dan sejuk. Tetapi saya syorkan restoran ini kerana makanan lazat mereka. Makanan itu sangat sedap dan enak tetapi bergantung pada citarasa individu. Hidangan itu mencukupi dan sesuai dengan saiz hidangan yang diberikan mungkin disebabkan oleh kelezatan hidangan. Disyorkan untuk mencuba. Makanan yang sedap, saya menikmati sup Schezuan, daging babi masin berlautan ikan dan ayam 3 Cawan.

Quince Restaurant
 • Alamat:Ground Floor, Sublot 62, Block 11, Saradise Saradise, 93350 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6082546330

12. Hong Kong Cuisine Restaurant

Restoran Hong Kong Cuisine adalah restoran terbaik di bandar ini dengan masakan yang sedap. Menu wajib dicuba adalah Tomato Kueh Tiaw dan Ayam Goreng dengan Sambal Belacan. Restoran ini juga menyediakan minuman tanda tangan iaitu jus Aloe Vera yang segar, serta kambing panggang yang sangat disyorkan. Keseluruhan, makanan di sini enak.

Hong Kong Cuisine Restaurant
 • Alamat:3Rd Exchange, Lot 745 , Block 218, KNLD, Sublot 23, Jalan Datuk Tawi Sli, Bormill Commercial Centre, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 10:30 Pagi – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6082456932

13. Ting Yuen

Ting Yuen adalah restoran Cina yang terletak di food court Spring. Menu yang wajib dicuba termasuk nasi goreng dengan telur mata kerbau, sup mi yang enak, teh susu yang sedap, dan roti bakar yang lezat. Restoran ini menawarkan suasana yang menarik dan pelayan yang sabar. Walaupun masa penyajian makanan boleh dipertingkatkan lagi, harga makanan agak tinggi kerana restoran ini berada di dalam pusat membeli-belah yang berhawa dingin.

Ting Yuen
 • Alamat:Level 1, The Spring, Foodcourt, 93300 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60172165887

14. East Wok Kitchen 结义堂

East Wok Kitchen adalah restoran yang menyajikan masakan Cina dengan gaya yang enak. Menu-menu yang wajib dicuba adalah hidangan pedas yang lezat. Tempat ini sangat baik untuk bersantap dan mengikat hubungan dengan teman-teman. Layanan yang sangat baik dan lingkungan yang menyenangkan. Makanan-makanannya enak. Disarankan untuk memesan terlebih dahulu agar dapat menikmati pengalaman bersantap terbaik. Harganya wajar dan menu mudah dibaca dengan gambar di sampingnya untuk referensi. Pengalaman makan malam yang menyenangkan di sini dengan suasana yang nyaman. Rasa makanannya enak dan karyawan-karyawannya sangat ramah.

East Wok Kitchen 结义堂
 • Alamat:93250 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 1:00 Petang – 12:00 Pagi, Sabtu: 11:00 Pagi – 12:00 Pagi, Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

15. Ju Xi Seafood Restaurant

Ju Xi Seafood Restaurant menyajikan hidangan laut yang luar biasa. Pastikan mencuba Ayam Marmite dan Ikan Nyonya yang memikat selera. Tahu Rumput Laut juga tidak kalah lazat. Mereka juga membuat dendeng mereka sendiri untuk Tahun Baru Cina. Saiz hidangan besar, harga berpatutan, makanan lazat. 😋😋

Ju Xi Seafood Restaurant
 • Alamat:Lot.11363, Block 11, Jalan Song, Tabuan Heights, 93250 Kuching, Sarawak, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 2:00 Petang, 4:00 – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6082364468

5 BEST Chinese Food Kuching:

 • Life Cafe Padungan
 • Boulevard Restaurant
 • Chinese Barbeque Specialist 烧腊第一家
 • Imperial Duck
 • Mandarin Restaurant

Leave a Comment