15 Kedai Chinese Food Halal Shah Alam

Kini aku ingin kongsikan senarai 15 makanan Cina halal yang boleh anda cuba di Shah Alam. Tidak perlu risau lagi, kerana kawasan ini menawarkan pelbagai hidangan yang enak dan memuaskan selera, sesuai untuk semua orang yang menggemari makanan Cina halal. Dalam senarai ini, anda akan menemui pelbagai hidangan yang lazat seperti dim sum, mi goreng, ayam percik, dan banyak lagi. Jadi, jika anda ingin mencuba hidangan Cina yang memukau, teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui tempat-tempat menarik di Shah Alam yang menyajikan makanan Cina halal yang pasti akan memenuhi keinginan anda. Jom kita sambut rasa dan keindahan makanan Cina halal di Shah Alam!

Chinese Food Halal Shah Alam

“Hidangan Cina yang sedap sedang menanti anda! Teroka 15 makanan Halal yang enak di Shah Alam!”

1. Mohd Chan Restaurant @ Shah Alam Seksyen 15

Mohd Chan Restaurant @ Shah Alam Seksyen 15 adalah restoran yang sangat sedap. Semua menu mereka sedap, kecuali dimsum yang agak kering dan masin. Bagi yang suka makanan kering, boleh mencuba dimsum ini. Anak saya yang picky eater pun suka makan di sini. Apa yang wajib dicuba di restoran ini adalah menu kuehteow yang terdapat dalam kategori ‘mee’, bukan dalam kategori ‘sup’. Saya sangat puas hati dengan perayaan ulang tahun di sini. Staf mereka sangat membantu dan keren. Mereka menyanyi bersama dan membawa keluar tanda-tanda. Ia sangat menyeronokkan dan tidak dijangka. Saya suka setiap saat di sini. Terima kasih kerana menjadikan malam ini istimewa. Mereka juga melayan dengan cepat. Anda boleh membuat tempahan di sini. Staf mereka sangat mesra dan baik. Harganya juga berpatutan untuk hidangan besar. Kategori sup adalah untuk memenuhi keperluan hidangan besar. Saya mengesyorkan restoran ini untuk makan bersama keluarga besar. Mereka juga membawa hidangan dengan cepat.

Mohd Chan Restaurant @ Shah Alam Seksyen 15
  • Alamat:Jalan Utas D 15/B, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60355118228

2. Homst Shah Alam (Chinese Muslim Restaurant)

Homst Shah Alam, restoran Cina Muslim yang direkomendasikan. Menu wajib dicoba adalah cumi goreng telur asin, tahu kukus, dan mee kari nyonya, serta sup sirip hiu. Makanan halal Cina yang lezat. Staf ramah. Toilet 4/5. Ada pilihan makanan lain, tetapi kami memesan hidangan set dengan minuman yang terjangkau. Ayam mentega basah sedikit bumbu pedas, tidak seperti ayam mentega Cina klasik, namun rasanya tidak buruk. Nasi goreng kepiting juga tidak buruk, dengan daging kepiting dan udang asli. Kami datang pada pukul 2:30 siang hari Sabtu. Staf sangat perhatian. Suasana yang baik. Makanan datang dengan cepat karena bukan jam makan siang puncak. Saya memesan Nasi Goreng Daging Kambing, Sotong Mentega Basah, dan Udang Mentega. Nasi gorengnya penuh dengan potongan daging kambing yang lembut! Cumi-cumi sangat lembut dan empuk. Serutan telur untuk udang mentega mereka sangat halus, lembut, dan tidak berminyak sama sekali. Ini menunjukkan bahwa koki tersebut sangat terampil. Saya pasti akan makan di restoran ini lagi ketika berada di Shah Alam.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Seri Kembangan
Homst Shah Alam (Chinese Muslim Restaurant)
  • Alamat:5&7, Jalan Boling Padang H 13/H, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 10:30 Petang, Jumaat: 3:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:30 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60125700261

3. Homst Setia Alam (Chinese Muslim Restaurant)

Homst Setia Alam (Restoran Cina Muslim) adalah tempat makan yang sangat baik. Pemilik restoran sangat mesra dan peramah. Makanan yang disajikan lezat dan rasanya mirip dengan hidangan Cina, sangat mengesankan. Satu-satunya kekurangan adalah kapasiti tempat letak kereta yang terhad, disarankan untuk berkongsi kereta jika anda merancang untuk makan bersama kumpulan besar (dan membuat tempahan). Makanannya sedap, berpatutan dan hidangan yang banyak. Bagi peminat daging itik, mereka menyediakan daging itik yang berkualiti di sini.
Tempatnya luas dengan suasana yang baik untuk bersantai.
Perkhidmatan yang cepat. Tempat letak kereta yang mencukupi.
Tempahan tidak dibenarkan pada beberapa hari dalam seminggu. Mungkin untuk memberi peluang yang adil kepada semua orang untuk mencuba hidangan. Saya suka makanannya, terutamanya itik yang diasap dengan mantau. Kakitangan sangat sabar dan sopan. Harga yang berpatutan. Mesti cuba…

Homst Setia Alam (Chinese Muslim Restaurant)
  • Alamat:1, Jln Setia Dagang AJ U13/AJ, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 10:30 Petang, Jumaat: 3:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:30 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60125700615

4. Restoran Bei Ping 北平阁餐厅

Restoran Bei Ping 北平阁餐厅 menawarkan makanan yang luar biasa dan sesuai dengan Muslim. Harganya yang wajar dan rasanya yang enak membuat setiap sen yang anda bayar berbaloi. Disarankan untuk membuat tempahan atau menghubungi untuk mengesahkan sebelum kunjungan supaya anda tidak kehabisan meja. ⭐️ Rasanya sedap
⭐️ Harga yang wajar
⭐️ Perkhidmatan mesra dan cepat
⭐️ Pelbagai pilihan

Menu yang wajib dicuba:
👍🏼 Plata Kombinasi
👍🏼 Nasi Coklat Goreng

Disyorkan untuk berbincang dengan bos untuk kombinasi terbaik. Beberapa hidangan yang berbeza dicuba dan semuanya enak. Harga yang wajar. Restoran Cina yang hebat.

Restoran Bei Ping 北平阁餐厅
  • Alamat:6, Jalan Utas D 15/D, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60355199291

5. Restoran Hong Kong Muslim Food Shah Alam

Restoran Hong Kong Muslim Food Shah Alam menyajikan hidangan sedap dan segar. Dalam menu mereka, wajib dicuba adalah Tahu Sizzling dan Daging Asam Manis. Pelayanan cepat dan baik. Disyorkan sekali.

Restoran Hong Kong Muslim Food Shah Alam
  • Alamat:7, Jalan Plumbum Q7/Q, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 12:00 – 10:00 Petang, Jumaat: 4:30 – 10:00 Petang, Sabtu-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60132012197

6. Restoran Lan Je (Setia Alam) Sdn. Bhd.

Restoran Lan Je (Setia Alam) Sdn. Bhd. mempunyai menu yang wajib dicuba, iaitu ikan tilapia hitam kukus yang segar dan sedap serta sotong masak telur masin yang lembut dan dilapisi dengan telur masin. Ada juga kaki ayam yang dimasak dengan sempurna dan lembut serta tauhu yang mempunyai rasa yang enak. Harganya yang berpatutan membuatkan makanan ini lebih menarik.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Johor Bahru
Restoran Lan Je (Setia Alam) Sdn. Bhd.
  • Alamat:No. 25-1, Jalan U13/S, Setai Avenue, Selangor, 40170 Shah Alam, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:30 – 9:15 Petang
  • Nombor Telefon:+60122270037

7. Mee Hiris China Muslim@Quayside

Mee Hiris China Muslim @ Quayside menyajikan hidangan Cina Muslim yang enak. Antara hidangan yang wajib dicuba adalah nasi dengan 2 hidangan – telur goreng dengan tomato dan ikan rebus dengan cili jeruk dan kobis. Telurnya lembut dan halus, dan sup ikan rasanya enak dan bumbunya sedap. Teh herba Cina mereka juga unik rasanya. Hidangan lain yang disyorkan adalah dumpling dengan minyak cili yang lezat. Tempatnya bersih dan luas, dengan hiasan tema tradisional Cina. Servis cepat dan layanan pelanggan yang baik. Harganya agak tinggi tetapi rasa makanannya berbaloi. Kami suka makan malam kami di sini dan akan terus datang untuk mencuba menu lain. Terima kasih!

Mee Hiris China Muslim@Quayside
  • Alamat:Lot 1F(W)-08, Quayside Mall, Telok Panglima Garang, 42500 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60173581445

8. Mee Hiris China Muslim @Aeon mall Shah Alam

Makanan di Mee Hiris China Muslim di Aeon Mall Shah Alam patut dicuba adalah mee hiris braised beef soup dan chicken dumpling. Tempat ini lengang pada hari biasa pada pukul 11 dan rasanya sangat sedap. Chili oilnya sesuai untuk mereka yang tidak suka makanan pedas. Tempat duduk terhad ketika waktu kemuncak dan boleh membuat pesanan secara dalam talian melalui pindaan. Menu terbaik adalah mee tarik. Tempat ini bersih, kemas, dan tidak terlalu sesak ketika kami melawat. Senang untuk mendapatkan tempat duduk. Staf juga sangat baik dan mesra. Makanan tidak mengambil masa yang lama untuk sampai ke meja kami. Namun, rasa makanan boleh ditingkatkan dari masa ke semasa. Nasi goreng udang agak hambar dan nasi agak lembik, tidak pasti mengapa. Mee tariknya okay tetapi masih agak hambar. Saya tidak pasti jika sepatutnya rasanya seperti itu. Selain daripada itu, semua perkara adalah baik. Adakah saya akan datang ke sini lagi? Tidak pasti.

Mee Hiris China Muslim @Aeon mall Shah Alam
  • Alamat:Aeon Mall, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

9. Mee Hiris China Muslim @ Setia City Mall

Mee Hiris China Muslim di Setia City Mall pandai masak semua makanan, sedap pulak tu. Yang wajib dicuba, BBQ chicken curry mee tarik dan handmade dumpling. Rasa makanan memang enak. Portion curry OK, pedas pun tepat, rasa kari OK. Kepala sup tak terlalu panas, suhu yang perfect. Dumpling juga sedap. Teh herba terlalu panas nak minum. Akan datang lagi. Servis cepat (hari biasa). Pelayan baik-baik. Mee tarik sedap dan kenyal. Kuah sedap, tambah chili oil lagi sedap. Orang lain rasa lain, tapi sesuai dengan tekak saya. Sebagai penggemar mee tarik, memang akan datang lagi. Tempat tak serabut. Dumpling agak tebal, tapi isi dia sangat berkuah.

Baca Juga  15 Restaurant Chinese Food Near KL Sentral

Secara keseluruhannya, bagus. Tempat yang wajib dikunjungi untuk penggemar mee tarik/mee hiris dan makanan sedap. Portion besar. Servis juga agak cepat. Cuba juga lamb spicy dengan nasi mereka, suka pedas yang mereka berikan. Tempat ini sangat sesuai untuk makan malam keluarga.

Mee Hiris China Muslim @ Setia City Mall
  • Alamat:Persiaran Setia Alam, Setia Alam, 40170 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 9:30 Petang
  • Nombor Telefon:None

10. Tung Yuen Chinese Restaurant

Tung Yuen Chinese Restaurant adalah restoran Cina halal yang menawarkan pelbagai hidangan dim sum dan dumpling. Menu wajib yang perlu dicuba ialah ALL YOU CAN EAT DIM SUM dengan harga RM69 untuk dewasa. Restoran ini mempunyai suasana yang bersih, selesa, dan berhawa dingin. Staf yang ramah dan mesra, termasuk pengurus yang kelihatan berkulit sawo matang. Terdapat juga hidangan utama seperti Stir-Fried Chicken With Bell Pepper dan Sweet & Sour Fish With Pineapple. Dessert yang disarankan ialah Chilled Sea Coconut With Peach Resin & Crispy Shanghai Pancake. Untuk tempahan, boleh WhatsApp di +60192736801 atau +60192757801. #FollowMeToEatLa #MardhiyyahHotel #MardhiyyahHotelSuites #Halal #ChineseRestaurant #FathersDay

Tung Yuen Chinese Restaurant
  • Alamat:Persiaran Perbandaran, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60350313388

11. YANZ CHINESE MUSLIM FOODS

Semak YANZ CHINESE MUSLIM FOODS – Menu wajib dicuba:
1. Ginger Beef Yee Mee
2. Cantonese Ying Yong (sukar dicari di restoran Melayu Cina tetapi biasa di daichows)
Makanan yang sangat autentik, sesuai untuk keturunan Cina. Rasanya sedap. Mungkin perlu sedikit sabar dengan perkhidmatan yang agak lambat, tetapi pemiliknya mesra. Makanan sedap. Kami pasti akan datang lagi untuk makanan Cina halal ini. 😁

YANZ CHINESE MUSLIM FOODS
  • Alamat:1, Jln Merbau, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Jumaat: 3:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 1:00 – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+601121264376

12. Idris Chinese Muslim Hand Made Mee Tarik

Semak Idris Chinese Muslim Hand Made Mee Tarik, mempunyai hidangan kegemaran seperti Sup Mee Daging Sapi. Satu lagi hidangan wajib cuba ialah yong tau foo dan jiaozi ayam dengan minyak cili. Lebih baik daripada restoran lain. Sokong gerai ini kerana mereka memberikan kepaduan makanan yang enak dengan penuh dedikasi. Mee goreng kambing tarik tangan adalah salah satu yang terbaik yang pernah saya rasa. Harga berpatutan. Makanan sedap. Layanan lambat sedikit tetapi berbaloi kerana dibuat segar. Seorang boleh datang lagi.

Idris Chinese Muslim Hand Made Mee Tarik
  • Alamat:I-city, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:+60178731471

13. Kungfu Ramen China Muslim, Food Avenue

Kungfu Ramen China Muslim di Food Avenue adalah restoran Cina yang mustahil untuk dilupakan. Satu hidangan wajib dicuba adalah dumpling daging yang lazat. Harganya RM12 setiap pinggan, sangat berbaloi! Pelbagai pilihan makanan – mee tarik dan lain-lain. Mee tarik terbaik untuk penduduk Shah Alam. Saya rasa bertuah kerana ada cawangan di dekat tempat tinggal saya. Saya suka minyak cili mereka. Dumpling daging sangat sedap dengan minyak cili mereka. Namun, untuk mi daging, saya tidak dapat mengingatkan nama yang tepat, tetapi saiz hidangan daging sangat sedikit dan tidak berbaloi dengan harganya. Secara keseluruhan, masih boleh consider okay.

Kungfu Ramen China Muslim, Food Avenue
  • Alamat:S48, Food Avenue, AEON Mall, D’kayangan, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

14. NACMC (N.A Chinese Muslim Cuisine Shah Alam)

NACMC (N.A Chinese Muslim Cuisine Shah Alam) adalah restoran yang menyediakan masakan Cina Muslim di Shah Alam. Menu yang wajib dicuba adalah pan mee dengan wantan mee, Chee cheong fun, loh mai gai, tau fu fa, dan pau. Dapatkan perisa makanan Cina halal di sini. Pastikan mencuba Dry Chilli Pan Mee yang sangat sedap, serta Wantan Mee Kicap dan Yong Tau Fu yang juga sedap.

NACMC (N.A Chinese Muslim Cuisine Shah Alam)
  • Alamat:Medan selera seksyen 2, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Khamis: 8:30 Pagi – 1:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:30 Pagi – 1:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60162229255

15. Empress Garden

Empress Garden adalah restoran Cina halal yang hebat yang terbuka kepada orang awam! Menu wajib dicuba termasuklah ayam kung pao, ikan stim bawang putih, dan udang goreng kunyit.

Empress Garden
  • Alamat:Club House, Kelab Golf Sultan Abdul Aziz Shah, No. 1, Jln Kelab Golf 13/6, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60355112328

5 BEST Chinese Food Halal Shah Alam:

  • Mohd Chan Restaurant @ Shah Alam Seksyen 15
  • Homst Shah Alam (Chinese Muslim Restaurant)
  • Homst Setia Alam (Chinese Muslim Restaurant)
  • Restoran Bei Ping 北平阁餐厅
  • Restoran Hong Kong Muslim Food Shah Alam

Leave a Comment