15 Kedai Chinese Food Desaru

Hey, apa khabar semua? Hari ini, aku nak kongsi dengan korang pasal 15 makanan Cina di Desaru yang best gila. Kalau korang suka masakan Cina, Desaru ni memang tempat yang korang kena pergi. Dari hidangan yang sedap giler macam Char Kuey Teow yang pedas dan lembut, sampai ke Dim Sum yang mengancam dan melimpah, semua ada kat sini. Jangan lupa juga cuba Wantan Mee yang dihidangkan dengan sup cendawan yang sedap gila, sungguh menggugat selera! Desaru ni pun ada juga Peking Duck yang sangat terkenal. Dah tak sabar nak cuba semuanya kan? Jom lah kita plan trip ke Desaru dan serbu 15 makanan Cina yang sedap-sedap ni!

Chinese Food Desaru

“Rasa Cina yang autentik dalam 15 hidangan di Desaru yang pasti akan memanjakan lidah anda yang menggebu!”

1. Desaru Seafood Corner

Desaru Seafood Corner adalah restoran makanan laut yang sangat direkomendasikan. Menu yang wajib dicoba adalah semua masakan laut yang sedap. Premisnya bersih, nyaman, dan pelayanannya sangat ramah. Seafood di sini segar, ditangkap sendiri dan dimasak oleh chef. Pemandangannya cantik dan harga makanannya juga terjangkau. Jadi, sangat direkomendasikan untuk semua orang datang ke sini.

Desaru Seafood Corner
  • Alamat:10-01, Jalan Semarak 1, Taman Desaru Utama, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078861137

2. Nelayan Seafood By The Coast

Nelayan Seafood By The Coast menyajikan hidangan Cina yang sedap dan segar. Menu wajib dicuba termasuk ikan kerapu (RM160 seekor), lauk pauk (RM300 untuk 4 jenis), bihun goreng Singapura, ketam masin, dan ikan merah masak nyonya (RM298 untuk 2 orang). Harga agak mahal, tetapi berbaloi dengan hidangan yang sedap dan porsi yang besar. Selain itu, baby 🐙 dan sup telur juga menjadi hidangan yang sedap.

Nelayan Seafood By The Coast
  • Alamat:Tunamaya Beach & Spa Resort Desaru, Bandar Penawar, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 12:00 – 11:00 Petang, Sabtu-Ahad: 12:00 – 3:00 Petang, 5:00 – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078338803

3. Lotus Seafood Restaurant

Lotus Seafood Restaurant di Lotus Desaru Resort, Desaru merupakan restoran yang menghadap pantai dengan layanan waiter yang memuaskan. Menu wajib dicuba termasuklah nasi goreng cina, nasi putih, ikan masak tidak diketahui, udang butter, ketam kecil-kecil, sotong goreng tepung, tomyam seafood, sayur kacang panjang, kerabu mangga, jus epal, dan jus tembikai. Walaupun harga agak mahal, makanan sangat sedap dan portionnya berbaloi. Tomyam dan siakap 3 rasa sangat sedap dengan harga small tomyam RM33 dan siakap(1kg) RM96.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Sungai Petani
Lotus Seafood Restaurant
  • Alamat:Lotus Desaru Beach Resort, 90, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:+6078842800

4. Santai Tepi Pantai Kopitiam Desaru

“Tempat menarik di Pantai Desaru! Menu wajib cuba: Layang (2 bowls), Coconut Juice (RM 3.90). Makanan sedap, murah, dan cepat. Service laju, sedap, harga berpatutan. Lokasi tidak diketahui. Staff mengajak makan di sini. Ambil gambar sebelum makan dan hantar report selepas makan. Jangan lupa like dan share. Rebut peluang ini!”

Santai Tepi Pantai Kopitiam Desaru
  • Alamat:Tunamaya Beach & Spa Resort, Desaru Coast, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 11:00 Pagi – 9:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Jumaat: 11:00 Pagi – 9:00 Petang, Sabtu-Ahad: 9:00 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078338888

5. YAM 918 restaurant

YAM 918 restaurant menawarkan kari kepala ikan yang terangkat dan ketam nipah yang sedap giler. Selain itu, sayur goreng dan nasi lemak mereka juga sedap serta isi penuh. Menu wajib yang harus dicuba adalah ayam salted egg dan ayam nestum yang sedapp.

YAM 918 restaurant
  • Alamat:Jalan Cengal 1, Taman Desaru Utama, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60108833065

6. Desaru Shi Wei Sin Seafood Restaurant

Desaru Shi Wei Sin Seafood Restaurant adalah restoran yang hebat! Menu yang wajib dicuba ialah Claypot seafood taufu. Makanan di sini sangat lebih baik daripada seafood corner Desaru yang mahal dan niaga. Makanan datang panas dan mempunyai rasa “wok hey”. Banyak pelancong tempatan yang datang ke sini. Saya sangat mengesyorkan orang Singapura datang ke tempat ini! Anda mungkin perlu membuat tempahan sebelum tiba kerana tempat cepat penuh. Kami sangat suka ketam lada hitam dan segala-galanya juga sedap! Makanan dihidangkan dengan cepat. Perniagaan yang sangat baik. Ikan yang sangat segar dan sedap!

Desaru Shi Wei Sin Seafood Restaurant
  • Alamat:3&5, Jalan Kempas 3, Taman Desaru Utama, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078222203

7. Sultan Wok Matawan

Sultan Wok Matawan merupakan tempat yang luar biasa. Semua sempurna, dari panggilan, penerima pesanan, juru masak, masa, perkhidmatan, nilai, makanan, malah penghantar. Menu yang wajib dicuba termasuklah general tsos chicken, chow fun (mi nipis), dan spelbagai hidangan lain. Penghantaran cepat dan hidangan panas, berbaloi untuk dipesan lagi di masa akan datang. Layanan pelanggan yang baik dengan senyuman dan mesra. Tempat ini hebat! Sesuai untuk mencuba selama-lamanya. Terima kasih kerana pengalaman yang lazat.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Genting
Sultan Wok Matawan
  • Alamat:40 Main St, Matawan, NJ 07747
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Khamis: 10:30 Pagi – 9:30 Petang, Jumaat-Sabtu: 10:30 Pagi – 10:00 Petang, Ahad: 11:00 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:+17325661234

8. NASI AYAM HAINAN DESARU

Menu wajib dicuba di Nasi Ayam Hainan Desaru adalah nasi ayam & mi kari nyonya, nasi ayam roasted, dan nasi ayam dalam dua versi. Makanan ini lazat, harga berpatutan, dan servis cepat.

NASI AYAM HAINAN DESARU
  • Alamat:17, Jalan Cengal 1, Taman Desaru Utama, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 9:30 Pagi – 7:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 9:30 Pagi – 7:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60182940617

9. Laman Desaru Bistro

Laman Desaru Bistro merupakan tempat makan yang menyajikan menu pelbagai jenis makanan seperti masakan Melayu, Barat, dan Pakistan. Menu yang wajib dicuba adalah hidangan Pakistan yang memiliki saiz yang sesuai dengan harga yang dibayar. Meskipun terdapat sedikit kelewatan jika memesan makanan Pakistan, tetapi tidak terlalu lama bagi saya. Selain itu, makanan lainnya tidak saya rasa tapi terlihat enak oleh semua orang. Untuk minuman dalam jag, jag tersebut tidak terlalu besar dan cocok untuk 2-3 orang minum. Pada masa depan, mungkin kami akan memesan satu jag untuk satu orang sesuai dengan selera masing-masing. Terdapat kugiran atau busker yang menyajikan hiburan pada malam hari. Mereka dapat meminta untuk menyanyikan lagu yang diinginkan. Namun, letak mereka di tengah ruang makan membuat bunyi agak kuat, tetapi tidak berisik bagi saya. Penyanyi tersebut memiliki suara yang bagus. Jika ingin duduk lebih jauh karena suara yang kuat, mungkin terlalu dekat dengan dapur atau terlalu hujung di ruang makan. Hal ini membuat saya memberi penilaian kurang satu bintang. Tempat makan ini luas, nyaman, dan cocok untuk dipromosikan di Instagram. Meskipun terdapat banyak menu, pada akhirnya kami hanya memesan makanan yang digoreng. Kami hanya datang untuk makan, tetapi mendapatkan pengalaman santai dengan acara busking. secara keseluruhan, jangan memiliki ekspektasi yang terlalu tinggi agar puas dengan makanan yang disajikan. Sotong goreng tepung memberi sedikit kecewa karena harganya mahal tetapi rasanya tidak begitu baik. Harap dapat meningkatkan kualitas rasanya di masa depan atau tidak perlu menjualnya. Sayang untuk pemborosan ini.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Near Legoland
Laman Desaru Bistro
  • Alamat:Laman Desaru Coast , Jalan Desaru , Desaru Coast Bandar Penawar, 81930 Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60137719020

10. 899 Good Restaurant

Di sini ada satu restoran yang baik dalam Desaru. Restoran ini menyediakan hidangan ayam yang sungguh enak. Hidangan ayam putih biasanya dijual habis seawal 10.45 pagi, jadi kami mencuba hidangan ayam panggang dan ia juga sangat sedap. Ayam nasi di sini sangat enak dengan harga yang berpatutan. Cili belachan di sini juga sedap. Restoran ini terletak di sebuah kedai kopi yang kecil dan menawarkan pelbagai pilihan makanan seperti dim sum, ayam nasi, dan pelbagai jenis mi. Harga 面粉粿 yang diperbuat secara tradisional hanya RM7! Kejutan lainnya, kedai kopi ini juga menyediakan Wi-Fi percuma! Pasti akan datang lagi.

899 Good Restaurant
  • Alamat:Jalan Kempas 1, Taman Desaru Utama, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 10:00 Pagi – 8:00 Petang, Rabu: 10:00 Pagi – 7:00 Petang, Khamis-Ahad: 8:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078861977

11. Shiokaze Teppan

Shiokaze Teppan adalah restoran yang menghidangkan makanan Jepun dengan gaya bakar di depan mata. Menu yang wajib dicuba adalah tori dan gyu firetto teppanyaki, saba teriyaki, dan yakitori. Sos kicap yang terbaik dengan rasa garlic pada minyak. Pengalaman di restoran ini pasti memuaskan hati. Semua bahan menggunakan bahan yang halal dan tiada campuran yang meragukan. Chef yang mesra dan selalu memeriksa rasa dan mendengar sebarang maklumbalas. Kami pasti akan datang lagi pada masa hadapan.

Shiokaze Teppan
  • Alamat:Lot 2263, Jalan Desaru, 81930 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 10:00 Petang, Jumaat: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 10:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6078222222

12. Harboufront Seafood

Restoran Harboufront Seafood sangat sederhana dengan harga yang berpatutan. Menu yang wajib dicuba ialah sizzling tofu RM16 dan fried baby squids RM32. Nasi putih terlalu lembik yang mengakibatkan hidangan yang enak menjadi sia-sia. Lala RM28 masih terdapat pasir dan supnya tidak berasa, halia tidak mencukupi. Saya akan memberikannya 4/10 jujur. Pihak baiknya adalah hidangan sizzling tofu RM16 dan fried baby squids RM32 yang sedap. Saya mencadangkan agar ada menu tengahari untuk hidangan kecil kerana tidak semua orang mahu hidangan laut yang besar untuk tengahari. Pelayan adalah mesra dan kacak. Restoran ini tidak halal. Makanan laut yang sangat segar. Ujian yang enak. Staf yang mesra dan bersih. Saya akan kembali ke sini segera. Makanan yang sedap, perkhidmatan yang baik, dan harga yang munasabah. Sudah pergi ke sana sebanyak 3 kali, pasti akan melawat lagi.

Harboufront Seafood
  • Alamat:47, Jalan Kempas 1, Taman Desaru Utama, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60104076883

13. Lotus Desaru Beach Restaurant

Lotus Desaru Beach Restaurant adalah restoran multikuisine yang terletak di lokasi yang baik dengan fasilitas lengkap dan banyak tempat parkir. Menu wajib yang harus dicoba adalah ____________________.

Lotus Desaru Beach Restaurant
  • Alamat:Lotus Desaru Beach Resort, Jalan Desaru, Bandar Penawar, 81930, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:None

14. Fortune Kitchen

Fortune Kitchen, yang dibuka selepas jam 6 petang, kekurangan kakitangan dengan hanya 1 karyawan. Masa menunggu makanan terlalu lama, bahkan makanan beku yang disediakan masih mentah dan tidak segar. Sos dan cili tidak disediakan dengan mencukupi. Supunya enak tetapi nasi yang disaji dingin. Ayam panggang yang dimarinasi dengan baik tetapi perkhidmatannya sangat tidak memuaskan. Penghiasan dalaman restoran menarik dan kakitangan mesra, tetapi makanan tidak memuaskan. Menu yang wajib dicuba adalah set mokata/grill dan mi wantan. Tidak disarankan untuk datang ke restoran ini kerana perkhidmatan yang teruk dan masalah dalam penyajian makanan. Unfortunate Kitchen!

Fortune Kitchen
  • Alamat:Box, 29, 90, Desaru, 82200 Bandar Penawar, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

15. LokLok Desaru Restaurant

LokLok Desaru adalah restoran yang hebat. Menu wajib dicuba ialah seafood bakar dan ayam percik. Staf yang mesra dan makanan yang sedap! 👍👍

LokLok Desaru Restaurant
  • Alamat:2 JLN DATO JAAFAR 24 TMN MUTIARA DESARU 81900 BANDAR PENAWAR, 81900 Desaru, Johor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 4:00 Petang – 1:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+601169972471

5 BEST Chinese Food Desaru:

  • Desaru Seafood Corner
  • Nelayan Seafood By The Coast
  • Lotus Seafood Restaurant
  • Santai Tepi Pantai Kopitiam Desaru
  • YAM 918 restaurant

Leave a Comment