15 Kedai Chinese Food Dengkil

Hey korang! Korang mesti excited nak tahu tentang makanan Cina yang terbaik kat Dengkil kan? Meh aku cerita sikit pasal 15 Chinese food Dengkil yang korang tak boleh terlepas. Dengkil memang jadi tempat makanan yang wajib korang cuba kalau suka makanan Cina yang sedap giler. Korang boleh jumpa pelbagai hidangan daripada dim sum, mee, nasi goreng, dan banyak lagi. Dengan pelbagai pilihan daging seperti ayam, daging babi, dan udang yang memang membuat tekak korang berpecah. So, jom lah kita go on a food adventure ke Dengkil sekarang!

Chinese Food Dengkil

“Cuba makanan tersohor seperti dim sum, laksa, dan bak kut teh di artikel ’15 Chinese Food Dengkil’! Jom makan!”

1. Dengkil Ng Seafood

Dalam 30 patah perkataan, menu utama yang wajib dicuba di Dengkil Ng Seafood ialah ketam masak cili, udang goreng telur masin, lala masak pedas, ikan siakap stim limau, ketam butter, dan sotong goreng tepung.

Dengkil Ng Seafood
  • Alamat:20, Jalan Besar, Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 5:00 – 10:30 Petang, Selasa-Jumaat: 10:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 10:30 Petang, Sabtu: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 11:00 Petang, Ahad: 10:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60387687868

2. One One Three Seafood Restaurant

One One Three Seafood Restaurant diiktiraf dengan makanan yang sedap. Menu yang wajib dicuba ialah mi ketam Goreng Butter dan mi udang Har Mee. Masa tengah hari, banyak pengunjung. Makanan yang dihidangkan memiliki rasa yang memuaskan.

One One Three Seafood Restaurant
  • Alamat:1, Jalan Baiduri, Taman Sri Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 Petang – 12:00 Pagi, Selasa: 9:00 Pagi – 5:00 Petang, Rabu-Ahad: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 11:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60126268961

3. Kedai Makanan Sinki

Kedai Makanan Sinki di Dengkil merupakan restoran Cina tertua yang menawarkan hidangan unik dan berkualiti. Antara menu wajib yang perlu dicuba adalah Ikan Chili, yang menggabungkan ikan fillet yang lembut dengan sos cili yang kaya dan aromatik. Kepekatan rempah di dalam sos cili tersebut seimbang dengan sempurna, membolehkan rasa asli ikan menonjol tanpa terlalu dominan. Setiap suap akan menghadirkan tarian yang menyenangkan antara kepedasan cili dan kelembutan ikan.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Port Dickson

Selain itu, Udang Stim juga merupakan hidangan yang memaparkan keazaman restoran terhadap keceriaan dan kualiti. Udang yang dimasak secara sempurna mempunyai kelezatan manis yang diperkukuh oleh proses pengukusan yang lembut. Udang hampir larut dalam mulut, menawarkan kontras yang memuaskan terhadap rasa berani Ikan Chili.

Restoran ini juga dikenali dengan Belacan Chao Ba Gu Cai, yang menggunakan belacan untuk menghasilkan hidangan kobis yang lembut dan enak. Kecekapan para pelayan dan nilai yang baik membuatkan tempat ini patut dicuba!

Kedai Makanan Sinki
  • Alamat:96, Jalan Besar, Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 11:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 8:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 11:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 8:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60102137058

4. Restoran Lok Hin Seafood 福乐轩海鲜楼

Restoran Lok Hin Seafood, kami tinggal dekat dan sering ke sini untuk makanan Cina yang enak dan ringkas. Menu wajib dicuba ialah ikan tilapia goreng, mee goreng dan nasi goreng yang sedap. Harga juga berpatutan. Kami sangat rekomen. Datang ke sini pada waktu makan tengah hari Ahad, makan di tingkat atas. Daging kaki babi dengan sos lada hitam yang sedap, sup sirip hiu juga enak. Kebanyakan hidangan sedap. Pasti akan datang lagi (akan kongsi lebih banyak gambar dalam ulasan kedua). Jika anda berada di kawasan Sepang atau Dengkil, anda harus cuba restoran ini. Makanan sedap, harga berpatutan.

Restoran Lok Hin Seafood 福乐轩海鲜楼
  • Alamat:11, Jalan Susur, Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:15 Petang
  • Nombor Telefon:+60387688476

5. Dengkil Hawker Center

Dengkil Hawker Center – Menu wajib: Nasi Lemak Telur Goyang (Warung Sojioh), Bahulu atau Kuih Bakar (Kedai Hujung), Jus Buah Segar (Kedai Hujung). Sedap!

Dengkil Hawker Center
  • Alamat:Kampung Batu Dua Jalan Ayer Hitam, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

6. Dengkil Loh Mee

Dengkil Loh Mee adalah hidangan yang wajib dicuba. Hidangan ini dibuat dengan baik, tidak terlalu berminyak seperti Ulu Yam Loh Mee. Walaupun rasanya agak hambar, anda boleh menambah cuka untuk meningkatkan cita rasa. Tempat ini mudah dan bersih, dengan hidangan yang besar. Harganya juga sangat berpatutan.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Halal Penang
Dengkil Loh Mee
  • Alamat:Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 10:30 Pagi – 9:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 10:30 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

7. Kedai Makanan Yew Hin

Kedai Makanan Yew Hin terkenal dengan hidangan udang sungai Dengkil mereka yang tersedia dalam gaya “kon chin har”. Mereka menggantikannya dengan udang air tawar yang tidak sebaik rasanya. Namun, keahlian memasak mereka masih bagus dengan cukup banyak wok hei. Udang dimasak dengan sempurna. Mee goreng mereka juga enak, mereka membuat mi sendiri. Nasi goreng dari meja sebelah tercium enak dan bisa diketahui wok hei membuatnya lebih baik, meskipun kami tidak memesannya.

Kami memesan 3 ekor udang dimasak dalam gaya ‘kon chin har’ dan mee goreng untuk 2 orang. Kami membawa teh sendiri. Total bayaran adalah RM78, kami merasa harga tersebut masuk akal.

Mee goreng atau nasi goreng dihargai RM9 (S), RM12 (M), RM14 (L)
Udang dihargai RM110/kg

Kami akan kembali lain kali untuk mencoba nasi goreng dan Loh mee mereka. Tempat ini benar-benar sebuah tempat tersembunyi dekat bandar udara. Outlet Malaysia yang khas tetapi makanannya sangat enak! Wajib mencoba ikan cili mereka! Mee udangnya juga enak! Pasti akan merekomendasikan teman-teman untuk pergi.

Kedai Makanan Yew Hin
  • Alamat:Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 3:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60387686042

8. 龙溪仙味肉骨茶DENGKIL Sian Wei Bah Kut Teh

龙溪仙味肉骨茶DENGKIL menyajikan hidangan bak kut teh yang enak. Menu wajib yang perlu dicuba adalah bak kut teh sup dan bak kut teh kering. Kangkung di sini juga sedap dan you tiao masih rangup! Nasi porsi kecil tapi haha. Harga bak kut teh agak mahal sekarang 😭 Pesanan kami termasuk 2 porsi bak kut teh sup (RM14/seorang), 2 porsi bak kut teh kering (RM16/seorang), Pa Ku vege (RM13) dan Yoo Tiao (RM3). Semua dimakan oleh 3 orang. Rasa bak kut teh di sini sangat sedap terutama bak kut teh kering.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Kota Kinabalu
龙溪仙味肉骨茶DENGKIL Sian Wei Bah Kut Teh
  • Alamat:35, Jalan Baiduri 1, Taman Baiduri, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 8:00 Pagi – 9:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 8:00 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60126045319

9. Kedai Makan Tony T&J (肥意茶餐室)

Kedai Makan Tony T&J (肥意茶餐室) adalah kedai makan yang wajib dicuba. Ramai orang, makanan sedap. Menu wajib: Lam Mee baru, sedap sangat. Rahsia yang tersembunyi. Madam Chew. Bagus untuk makanan semasa dalam perjalanan ke KLIA. Bersih dan pantas.

Kedai Makan Tony T&J (肥意茶餐室)
  • Alamat:Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 6:00 Pagi – 12:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 6:00 Pagi – 12:30 Petang
  • Nombor Telefon:None

10. Heng Dengkil Lakeside Noodle House, formerly known as Yap Ah Moy (Non-Halal)

Heng Dengkil Lakeside Noodle House (dahulunya dikenali sebagai Yap Ah Moy – Non-Halal). Menu wajib dicuba: wantan mee dan kopi peng. Relax sambil melihat bermainnya berang-berang di tasik. Makanan tradisional yang sedap, rasa sempurna. Jangan bandingkan dengan restoran berhawa dingin mahal dan makanan terlalu berperisa. Kedai mi ini di tepi tasik mempunyai tiga jenis mi: curry laksa, mi sup, dan mi gaya kering. Saya mencuba mi sup dan sangat sedap dengan kuah yang lezat dan ada wantan goreng di dalamnya. Tambahannya yang istimewa ialah potongan daging babi hakka goreng. Mereka sangat sedap. Kopi tempatan pekat dan pahit….. sedap.

Heng Dengkil Lakeside Noodle House, formerly known as Yap Ah Moy (Non-Halal)
  • Alamat:Kampung Batu Dua Jalan Ayer Hitam,, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 6:30 Pagi – 2:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

11. 苏记饭店

Su Jee Restaurant menawarkan hidangan yang menggiurkan dan berbaloi dengan harga. Perkhidmatan mereka juga sangat baik. Walaupun restoran itu penuh sesak ketika kami sampai, kami masih menerima makanan kami dalam masa 10 minit. Restoran ini terbuka tetapi dilengkapi dengan kipas yang banyak, jadi tidak terasa panas. Antara menu wajib dicuba ialah Bak Kut Teh yang lazat, sup yang penuh dengan perasaan dan pelbagai bahan, serta perkhidmatan yang perhatian dan persekitaran yang bersih. Pasti akan berkunjung lagi.

苏记饭店
  • Alamat:Kampung Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 11:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

12. Dengkil Hainan Pau Shop

Dengkil Hainan Pau Shop, berjalan oleh bapa dan anak, terkenal dengan pau mui choy. Makanan enak dan murah. Menu wajib dicuba: pau, yam cake, dan chang yang semua sedap.

Dengkil Hainan Pau Shop
  • Alamat:916, B18, Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 10:15 Pagi – 6:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 10:15 Pagi – 6:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60126870482

13. KOW KEE RESTAURANT (Madam Chew Lam Mee)

KOW KEE RESTAURANT (Madam Chew Lam Mee) menyajikan makanan lama yang enak. Harga tempatan dengan pelbagai pilihan nasi ekonomi semasa waktu tengah hari. Tai chow pada waktu malam juga sedap. Chicken rice yang hebat (mungkin terbaik dari kedai lain yang saya cuba di antara Cyberjaya dan Dengkil). Pada hari pertama dan kelima belas bulan Cina, salah satu kedai menyediakan makanan vegetarian. Menu wajib dicuba ialah mee goreng malam. Nasi goreng yang sangat sedap, mee hokkien, dan cantonese fry.

KOW KEE RESTAURANT (Madam Chew Lam Mee)
  • Alamat:Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:None

14. 瀚记烧腊饭

Chai Hong Ji Char Siew Fan yang murah tetapi sedap. Wajib cuba char Siew dan itik yang lazat

瀚记烧腊饭
  • Alamat:no 7a, Medan Niaga, Kampung Batu Dua Jalan Ayer Hitam, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 9:00 Pagi – 2:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

15. 福记小炒 Hock Kee @ Kow Kee Restaurant 九记茶室

Semak Hock Kee @ Kow Kee, warung kecil dengan rasa yang hebat, dengan spesialisasi dalam “Ginger Duck (姜鸭), Guangxi Fried Meat (炸肉), Soy Chicken (麻油鸡)” di sekitar sini. Juga menawarkan berbagai hidangan nasi dan mi. Jururawat adalah dari bekas Restoran Cina. Kecewa kerana pilihan yang tidak sebanyak sebelumnya.

福记小炒 Hock Kee @ Kow Kee Restaurant 九记茶室
  • Alamat:Pekan Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 8:00 Pagi – 8:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 8:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60142310358

5 BEST Chinese Food Dengkil:

  • Dengkil Ng Seafood
  • One One Three Seafood Restaurant
  • Kedai Makanan Sinki
  • Restoran Lok Hin Seafood 福乐轩海鲜楼
  • Dengkil Hawker Center

Leave a Comment