15 Kedai Chinese Food Ampang

Assalamualaikum semua! Hari ini kita akan bercerita tentang 15 makanan Cina yang lazat dan terkenal di Ampang. Jika anda adalah seorang pecinta makanan Cina, pasti anda akan teruja dengan pilihan yang pelbagai di sini! Dari char kuey teow yang pedas dan sedap, hingga dim sum yang mengancam sifat kekenyalannya, Ampang memang mempunyai banyak peluang untuk memanjakan selera anda. Jom kita terokai beberapa hidangan yang paling popular di sini. Apa kata kita cuba bubur ayam yang lembut dan lazat, atau mungkin ingin mencuba aroma garing ayam goreng kunyit? Tak kira apa yang anda suka, di Ampang, pasti ada sesuatu untuk setiap penggemar makanan Cina. Mari kita mula jelajah gastronomi di “15 Chinese Food Ampang”!

Chinese Food Ampang

Kepada penggemar makanan Cina, jomlah kita meneroka 15 hidangan lazat di Ampang yang pasti akan memukau selera anda!

1. Foong Foong Yong Tau Foo

Foong Foong Yong Tau Foo adalah restoran yang menyediakan hidangan Yong Tau Foo yang tebal, lezat, dan bergizi. Layanan yang cepat ditambah pelayanan petugas parkir yang bekerja keras untuk memastikan Anda mendapatkan tempat parkir yang baik. Sarankan memberi tip dengan murah hati karena mereka bekerja keras, bahkan di bawah hujan. Meskipun tempatnya ramai, namun masih dapat dikelola. Terdapat banyak penggemar di sana, walaupun itu bagus tetapi terlalu kuat. Sulit untuk menjaga rambut agar tidak mengganggu saat makan. Secara umum, makanan di sini enak. Harga yang dikenakan adalah tetap untuk setiap potong Yong Tau Foo. Anda akan diberikan kertas untuk menulis pesanan Anda. Misalnya, jika kode untuk terung adalah 5 dan Anda ingin 2 potong, Anda menulis seperti ini 5-2. Kacang panjang yang disajikan agak tua dan berserat mungkin karena ukurannya besar. Lebih baik disajikan dalam 2 potong yang kecil daripada 1 yang besar. Tidak begitu menikmati bola ikan, tetapi isi yang lainnya sangat enak! Nasi tidak terbaik tapi setiap mangkuknya penuh, cukup untuk orang yang lapar. Sangat direkomendasikan! Yong Tau Foo yang sangat lezat. Gulungan tahu goreng sangat renyah. Pangsit goreng dan terungnya besar! Datanglah lebih awal untuk menghindari antrian makan siang. Staf sangat ramah juga. Melebihi harapan saya. Layak setiap sen!

Foong Foong Yong Tau Foo
 • Alamat:Jalan Merdeka, Kampung Baru Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 9:00 Pagi – 4:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 9:00 Pagi – 4:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60122095529

2. Mohd Chan Restaurant @ Ampang

Mohd Chan Restaurant @ Ampang adalah restoran yang wajib dicuba. Mereka menawarkan layanan pelanggan yang sangat baik, dari tempahan, makan di tempat, hingga pembayaran. Suasana restoran juga sangat bagus dan nyaman.

Makanannya juga enak. Kami memesan hidangan untuk 4-5 orang. Semua orang menikmati Siakapnya. Makanan yang enak dan layanan yang nyaman. Pengalaman makan di sini benar-benar indah. Saya benar-benar suka dengan Prawn Cheong Fun (肠粉), sangat terjangkau dan puas karena porsi cukup besar. Layanan mereka juga sangat memuaskan (staf yang ramah dan layanan cepat). Stafnya sangat ramah. Makanan mereka sangat enak dan lezat. Tidak ramai bahkan di hari libur. Dessert gratis untuk mengunduh aplikasi mereka. ❤️

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Putrajaya
Mohd Chan Restaurant @ Ampang
 • Alamat:Ground Floor, No 39 & 40, Jln Memanda 9, Taman Dato Ahmad Razali, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+601123305584

3. Restoran Soo Kee

Restoran Soo Kee yang baru memiliki tampilan baru yang bersih dan tetap mengutamakan kualitas makanan dan layanan yang baik. Menu wajib yang perlu dicoba adalah nasi ayam dengan teh Cina seharga RM 10. Mereka juga memiliki hidangan utama seperti babi panggang dan charsiew yang masih menjadi favorit pengunjung. Restoran ini telah pindah ke lokasi baru yang hanya berjarak beberapa pintu dari lokasi lama. Char Siew yang merupakan menu andalan mereka tetap menjadi salah satu yang terbaik. Selain itu, Anda juga harus mencoba daging sapi tumis dengan jahe yang sangat lembut dan usus babi goreng dengan nanas yang sangat bersih. Pengalaman di sini sangat menyenangkan dengan char siew yang sempurna dan tahu homemade mereka yang unik. Meski daging babi asam manisnya enak, namun masih kurang dibandingkan saat puncaknya. Secara keseluruhan, tempat ini layak untuk dikunjungi jika Anda mencari makanan Cina di Ampang. Pasti patut dicoba.

Restoran Soo Kee
 • Alamat:369, Jalan Ampang, Desa Pahlawan, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 11:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:30 – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60342570767

4. New Heong Kee Restaurant

Restoran New Heong Kee menyajikan hidangan unggulan seperti Ayam Pengemis, Ikan Tanpa Tulang Negara, dan Tofu Signature yang sangat lezat. Menu wajib yang perlu dicuba adalah Ayam Pengemis, Bebek Pengemis, Sup Labu Musim Sejuk, dan Nasi Bantal mereka. Restoran ini terkenal dengan Ayam Pengemis yang autentik gaya Malaysia, tetapi anda perlu membuat pesanan awal sebab memerlukan masa 5 jam untuk memasaknya. Tempat ini menawarkan hidangan yang lazat dan terdapat banyak tempat letak kereta di kawasan mereka. Pasti akan kembali.

New Heong Kee Restaurant
 • Alamat:446, Batu 7 1/2, Jalan Ulu Klang, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60163932632

5. Restoran Teochew & Hakka, Ampang

Restoran Teochew & Hakka, Ampang mempunyai makanan enak dan layanan yang baik. Menu yang wajib dicuba ialah ayam 白切 rebus, sup pedas lala yang unik, ikan kucing dan udang besar yang segar. Kari kepala ikan ini kaya dan berperisa, tidak terlalu masin dan sempurna dengan nasi. Susu kelapa tidak terlalu kuat dan hidangan ini dimasak dengan banyak sayur. Udang laut dalam sos kicap juga perlu disebut. Ia sedikit manis tetapi tetap lazat. Udangnya juga besar! Bernilai setiap ringgit. Minuman yang memerlukan penekanan khas ialah serai dengan halia. Ia sangat kuat tetapi menyegarkan. Secara keseluruhannya, makanannya sedap, tempatnya sangat bersih dan cerah, dan layanannya cepat. Saya suka! Saya telah membuat penghantaran dan makan di sini sendiri, dan saya harus berkata bahawa makanannya enak dengan harga yang munasabah. Ini adalah gambar-gambar yang saya ambil bulan lalu, kari kepala ikan berperisa, telur lobak sangat kampung dan bos wanita mencadangkan kami mendapatkan ayam sos buah plum untuk menyeimbangkan rasa kami secara keseluruhan. Akan datang lagi di masa depan. Teruskan kerja yang baik.

Baca Juga  13 Kedai Chinese Food Bukit Jelutong
Restoran Teochew & Hakka, Ampang
 • Alamat:363-1, Jalan Ampang Batu 4 吉隆坡, 50450, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 10:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60162560181

6. Restoran Beng Kee

Restoran Beng Kee terkenal dengan hidangan-hidangan sedap seperti ikan kukus Asam, sotong goreng telur masin, abalon dengan cendawan dan nasi goreng. Saya gembira mengikuti ulasan Google dan memilih restoran ini Kwong fu chao sangat menarik. Sebenarnya, kebanyakan hidangan di sini sedap, terima kasih kepada chef.

Harga sangat berpatutan, walaupun semasa CNY. Makanan sedap dan harga berpatutan (menu tidak mempunyai harga tetapi cukup murah – untuk ikan, anda mungkin perlu tanya berdasarkan kilogram). Saya pesan ikan kukus Asam, sayur campur, sup tofu & babi goreng telur masin. Pasti tempat yang patut dicuba. Bos & kakitangan yang mesra dan kawasan yang bersih. Sesuai untuk keluarga juga. Terdapat beberapa restoran lain di sepanjang jalan, tetapi saya memilih berdasarkan ulasan Google 😁

Restoran Beng Kee
 • Alamat:68000, Malaysia, Selangor, Ampang, Kuala Ampang, Jalan Awan
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 4:00 – 11:30 Petang, Khamis: 4:00 – 11:30 Petang, Jumaat-Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 4:00 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60122218551

7. Restoran Keong Kee

Restoran Keong Kee adalah restoran Cina tradisional dengan makanan yang enak dan suasana yang autentik. Menu yang wajib dicuba termasuk Guiling Jelly. Makanan yang dihantar melalui Grab Delivery, dengan sajian yang besar dan rasa yang kaya. Sesuai untuk makan tengah hari yang cepat.

Restoran Keong Kee
 • Alamat:No.1, Jalan Bunga Tanjung 9c, Taman Putra, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60342913408

8. 999 TRIPLE NINE RESTAURANT

ord. So, if you want to taste the best dishes at 999 Triple Nine Restaurant within 30 words, you should try their amazing and classic Chinese Tai Chows, particularly the Asam fish and Choi Po steam fish.

999 TRIPLE NINE RESTAURANT
 • Alamat:2, Lorong Awan 6, Kuala Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60173472623

9. Restoran Kah Heong Taste

Restoran Kah Heong Taste mempunyai makanan enak dan servis yang baik. Pemilik wanita menguruskan setiap meja dengan baik. Anda mesti mencuba 三味雞! Fish Cake, Tofu dan ikan kukus adalah hidangan terlaris. Anda harus mencuba fish cake mereka, kerana sukar mendapatkannya di restoran lain. Elakkan dari pergi semasa musim perayaan, jika tidak anda perlu beratur lama. Hakka yam roast pork juga merupakan salah satu makanan Hakka terbaik. Makanan enak dengan harga yang berpatutan. Pemilik wanita sangat mesra dan memastikan kami selesa.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Setapak
Restoran Kah Heong Taste
 • Alamat:No. 89, Main Street, Pekan Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 11:00 Pagi – 9:30 Petang, Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 11:00 Pagi – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60182132623

10. Restoran Ampang

Restoran Ampang ialah restoran Hainan yang menyajikan pelbagai hidangan barat dan hidangan Hainan. Menu yang wajib dicuba di sini termasuk:
1) Ayam Hainan grill
2) Babi Hainan grill
3) Sizzling kambing grill
4) Sizzling steak filet

Jangan berharap perkhidmatan dan renovasi yang hebat. Tetapi makanan rasanya lazat! Saya sangat suka mee Hainan dan sambal di sini… Bagi mereka yang suka sos lada hitam, cuba sizzling ayam lada hitam di sini. Jangan berharap persekitaran makan yang sangat selesa jika tidak anda mungkin akan kecewa. Ini adalah tempat chop lama yang telah wujud sekian lama. Makanan yang baik dengan harga yang munasabah. Hidangan ringkas dan langsung, agak nostalgik. Jangan berharap hidangan ala kafe hipster atau persekitaran moden; namun, datanglah dengan lebih ramai orang supaya anda boleh mencuba lebih banyak makanan dan mencuri dari pinggan orang lain.

Restoran Ampang
 • Alamat:No. 423, Jalan Batu 41/2, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 6:30 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60162232238

11. Restoran Wang Wang Nine (旺旺9清蒸鱼头)

Restoran Wang Wang Nine (旺旺9清蒸鱼头) adalah restoran yang menyajikan makanan yang enak dengan harga yang berpatutan. Menu yang wajib dicuba di sini adalah hidangan ikan yang segar dan sedap, sama ada dikukus, digoreng atau dikacau. Mereka juga mempunyai hidangan tauhu buatan sendiri yang enak, sama ada dimasak dengan daging cincang, choy poh atau hanya dengan bawang putih. Hidangan laut lain seperti udang tomyam dan mussel juga menarik untuk dicuba di sini. Satu-satunya kekurangan adalah kurangnya sup dan pencuci mulut yang memuaskan. Pelayanan di sini sangat baik dan harga makanan sangat berpatutan.

Restoran Wang Wang Nine (旺旺9清蒸鱼头)
 • Alamat:573, Jalan 19, Kampung Baru Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60102257119

12. Restoran Lee Wah Kee

Restoran Lee Wah Kee sangat disyorkan bila berada di kawasan Ampang. Menu wajib yang perlu dicuba adalah mee wantan yang mempunyai rasa yang sangat sedap. Pekerja dan pemilik restoran sangat mesra dan peramah. Hari ini, kami mencuba wantan dan mi goreng char siew yang mempunyai rasa yang enak dan tidak mengecewakan. Kopi yang disajikan sangat kaw kaw dan pekat tetapi lembut. Sup daging brisket sangat enak dan penuh dengan rasa!

Restoran Lee Wah Kee
 • Alamat:157, Jalan Besar Ampang, Pekan Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 7:00 Pagi – 2:30 Petang, Selasa-Ahad: 7:00 Pagi – 3:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60102565896

13. Chinese hawker food

Terdapat pelbagai hidangan hawker Cina yang perlu dicuba di kedai tersebut. Menu wajib dicuba termasuklah mi kepala ikan dan pan mee. Tempat ini mempunyai tempat duduk dalaman dan separa-dalam (tertutup) yang bersih. Staf yang mesra akan membuat anda rasa selesa dan memberikan suasana seperti di rumah, seperti paman yang mengurus beberapa gerai dan paman yang menyediakan minuman.

Saya menikmati makanan mereka – satu kali mencuba mi kepala ikan dan rasanya enak. Saya juga mencuba pan mee mereka, mi ‘ketagih’ ini mempunyai ketebalan yang tepat dan tidak terlalu berlemak. Mudah untuk dibungkus atau makan di dalam kedai. Di seberang kedai kopi terdapat kawasan letak kereta luar yang besar, jadi tiada masalah untuk mencari tempat letak kereta.

Saya akan kembali mencuba makanan lain apabila ada peluang. Beberapa hidangan lain yang terdapat di sana adalah nasi ayam, nasi campur, bakuteh, dan wantan mee. Saya suka tempat ini, rasa seperti di rumah. Semua paman dan puan yang bekerja di sana sangat mesra dan baik. Secara keseluruhan, makanan di sini tidaklah teruk. Makanan sedap, staf mesra.

Chinese hawker food
 • Alamat:2, Jalan Bintang, Kuala Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 7:00 Pagi – 8:00 Petang, Ahad: Tutup
 • Nombor Telefon:None

14. 三記 San Kee Chinese Cuisine

San Kee Chinese Cuisine adalah sebuah restoran yang sangat baik di mana anda boleh mencuba seekor ketam yang sangat lazat dan segar. Harganya berpatutan dan rasanya enak. Restoran ini sangat popular sehingga tidak ada antrian saat ini. Setelah duduk, restoran penuh dengan orang-orang. Makanan yang disajikan langsung membuat nafsu makan bertambah. Ketam adalah hidangan yang wajib dicoba.

三記 San Kee Chinese Cuisine
 • Alamat:G14, Jalan Mewah 3, Ampang Mewah, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 5:00 – 10:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 5:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

15. 东发驰名黄酒面档

Semak 东发驰名黄酒面档 dalam 30 perkataan:
“黄酒面档 Ampang Cahaya 218, sedap! Menu wajib: 黄酒面 👍🏻”

Menu wajib yang perlu dicuba ialah 黄酒面.

东发驰名黄酒面档
 • Alamat:63, Jalan Wawasan 4/6, Bandar Baru Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 7:30 Pagi – 2:30 Petang, Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 7:30 Pagi – 2:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60183264580

5 BEST Chinese Food Ampang:

 • Foong Foong Yong Tau Foo
 • Mohd Chan Restaurant @ Ampang
 • Restoran Soo Kee
 • New Heong Kee Restaurant
 • Restoran Teochew & Hakka, Ampang

Leave a Comment