15 Kedai Chinese Food Kuchai Lama

Selamat datang ke artikel kami yang santai mengenai “15 Makanan Cina di Kuchai Lama”! Jika anda suka mencuba hidangan Cina yang lazat dan mempunyai hati yang terbuka untuk mengalami pelbagai citarasa, pastinya kawasan Kuchai Lama adalah tempat yang patut dilawati. Terletak di Kuala Lumpur, Kuchai Lama terkenal dengan kedai makanan Cina yang sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan pelawat. Dalam artikel ini, kami akan membongkar 15 hidangan Cina yang wajib dicuba di Kuchai Lama. Sama ada anda pencinta mie, ikan, sup, atau hidangan laut, anda pasti akan menyukainya di sini. So, let’s go and makan lah!

Chinese Food Kuchai Lama

“Terbayang nikmatnya hidangan Chinese Food Kuchai Lama? Baca artikel ini untuk menemukan 15 tempat imperdahannya!”

1. Goon Wah Restaurant

Goon Wah Restaurant, tersembunyi di kawasan Kuchai Lama, menyajikan pelbagai hidangan Cina yang lazat! Menu wajib dicuba termasuklah sup claypot kepala ikan, Loh Shu Fun claypot (wajib pesan ini!), usus babi goreng dan sayap ayam. Saiz hidangan yang baik – setiap hidangan untuk satu orang sekitar RM20. Anda harus mencuba sup kepala ikan dan lou shu fan mereka yang terkenal… Yang terbaik mengenai mi ikan mereka ialah mereka menyediakan perkhidmatan penyediaan semula sup dan bahagian kepala ikan mereka sangat banyak… Bermula dari RM18, benar-benar berbaloi setiap sen..

Ruang berhawa dingin tetapi mencari tempat letak kereta di sini semasa waktu kerja adalah mencabar. Makanan yang benar-benar enak. Sup Kepala Ikan yang sedap. Sayur-sayuran, usus dan cendawan sangat sedap sehingga kawan saya yang tidak makan usus menyentuh sebahagian besar hidangannya!

Goon Wah Restaurant
 • Alamat:G13, Jalan 3/115c, Taman Kuchai Jaya, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 8:30 Pagi – 4:00 Petang, Ahad: Tutup
 • Nombor Telefon:0122977284

2. GS Club

Saya mencadangkan anda mencuba GS Club sebagai tempat majlis perkahwinan anda. Berikut adalah menu yang wajib dicuba:

1. Dim sum – Dim sum mereka adalah sangat sedap dan direkemenkan.
2. Makanan – Makanan di sini juga sangat lezat dan dipuji.
3. Khidmat – Khidmat yang diberikan oleh pengurus Janice merupakan yang terbaik. Beliau sangat berdedikasi, mesra dan mudah didekati. Beliau juga memberikan banyak tip berguna untuk majlis perkahwinan berdasarkan pengalamannya sendiri yang luas.

Tempat ini juga menawarkan kemudahan tempat letak kereta percuma. Anda juga boleh menggunakan tempat ini untuk merayakan ulang tahun perkahwinan ibu bapa anda. Pelayan di sini juga sangat baik. Tempat ini juga baik untuk mengadakan pelbagai acara. Saya juga melihat komen yang positif mengenai tempat ini dan pengurus Janice.

Ringkasnya, GS Club adalah pilihan yang baik untuk majlis perkahwinan anda dengan makanan sedap, khidmat yang cemerlang, dan pengurus yang berdedikasi seperti Janice.

GS Club
 • Alamat:35604, Jalan Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60379823701

3. Restoran De Hunan

Restoran De Hunan – Tengok pula:
1. Perapah Labu Masak dengan Telur Masin
2. Kobis Goreng Kicap
3. Susu Kambing Goreng Emas
4. Ayam Goreng Pedas dengan Cili Kering (sukar digigit)
5. Daging Perut Khinzir Lapis 3-Hidangan Manis
6. Daging Kambing Sizzling dengan Skewer (6 tangkai sahaja)
7. Ayam goreng pedas dengan cili kering – RM34
8. Daging Perut khinzir lapis 3-hidangan manis – RM38
9. Labu Bakar dengan Telur Masin – RM21
10. Kentang Goreng dengan Cili Hijau – RM19
11. Roti Mantao Emas – RM2/sekeping.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Halal Shah Alam
Restoran De Hunan
 • Alamat:2, Jalan Kuchai Maju 6, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60379879318

4. Sin Chua Kee Seafood Restaurant | 新蔡记海鲜饭店

Restaurant Sin Chua Kee Seafood | 新蔡记海鲜饭店 adalah restoran yang mempunyai standard tinggi dalam masakan Cina di Kuchai. Menu yang wajib dicuba ialah rusuk babi yang lazat dan Hor Fun daging rusa yang sangat sedap. Tofu dengan daging cincang di atasnya juga sedap dan udang mentega kering sangat enak. Sayur juga sedap. Tempat letak kereta di jalan percuma. Akan pasti datang lagi untuk mencuba hidangan lain. Restoran ini merupakan tempat kami merayakan acara keluarga istimewa dan ia benar-benar menggembirakan indera! Ketam kam heong mencuri perhatian dengan dagingnya yang lembut dan perpaduan rempah wanginya yang menggoda. Setiap gigitan adalah ledakan rasa yang membuat kami ingin lebih banyak lagi. Bakul ubi jalar adalah satu penciptaan yang unik dan sedap, dengan kulit krispi keemasan dan kombinasi sayur dan ayam yang enak. Tofu ini sangat lembut dan halus, dan ia sesuai dengan hidangan lain dengan sempurna. Ikan nyonya ini adalah mutiara sejati, dimasak dengan sempurna dengan keseimbangan rempah dan herba yang tepat. Dan rusuk babi Guinness…oh tidak! Ia sangat lembut dan diperkaya dengan rasa Guinness yang kaya dan terang. Makanan keseluruhan adalah pengembaraan kuliner yang sejati. Staf menyediakan perkhidmatan terbaik sepanjang lawatan kami. Kami pulang dengan perut kenyang dan senyuman di wajah kami, telah merancang lawatan seterusnya untuk menikmati lebih banyak hidangan laut yang menakjubkan mereka. Restoran popular di kawasan ini, Kuchai. Perkhidmatan sangat pantas dan mesra. Semua makanan sangat sedap. Sangat memuaskan. Tiada penyesalan. Sangat-sangat disyorkan.

Sin Chua Kee Seafood Restaurant | 新蔡记海鲜饭店
 • Alamat:No.47, 1, Jalan Kuchai Lama, Taman Lian Hoe, 58100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 5:00 – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60126888022

5. Win Soon Cafe – Kuchai Lama

Win Soon Cafe – Kuchai Lama merupakan kafe yang harus dicuba. Yang terbaik adalah sup ikan mereka. Kaldu penuh dengan rasa udang dan ikan yang jernih. Kepala ikan sangat lembut dan wangi. Sangat enak jika dihidangkan dengan cili. Pasti akan mengunjungi lagi! Sedikit mahal, tetapi jika sokongan mereka terus ada, ianya diterima. Bagi saya sup Ling Yu mereka dengan udang besar adalah yang terbaik, dan ikan goreng Ling Yu juga sangat dicadangkan. Apabila seseorang menyebut mereka ingin makan mi kepala ikan, hanya Win Soon Cafe yang terlintas di benak saya. Saya sering ke outlet mereka di Kuchai kerana kualiti sup, ikan, dan sebagainya yang konsisten. Saya akan meminta tambahan arak Cina untuk ditambahkan ke dalam sup dan memesan sepinggan bola naga dan makanan sampingan yang lain untuk dikongsi. Ikan segar dan sedap. Sup dengan arak Cina sungguh memikat.

Baca Juga  15 Restaurant Chinese Food Near KL Sentral
Win Soon Cafe - Kuchai Lama
 • Alamat:30-G, Jalan Kuchai Maju 9, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60172023731

6. 川香阁 Restoran Sichuan Cuisine

Restoran Sichuan Cuisine, yang terbaik dalam hidangan Cina yang memberikan rasa pedas. Semua hidangan di sini enak. Beberapa hidangan yang wajib dicuba ialah Sichuan Spicy Chicken Dice, Griddle Chicken. Skewers juga sedap. Sungguh menakjubkan dan membantu kakitangan mereka. Kawasan parking agak mencabar pada sesetengah masa. Makanan di sini sangat sedap. Disyorkan kubis tumis dan 青龙菜 juga.

Kakitangan yang mesra dan disyorkan 10/10.

Pasti akan datang lagi! Makanan sedap dan suasana yang baik, disajikan hidangan Cina biasa dan makanan panggang, pelbagai jenis makanan, disyorkan 👍.

*Sedikit sukar mendapatkan tempat letak kereta.

川香阁 Restoran Sichuan Cuisine
 • Alamat:6 Jalan Kuchai Maju 6 Kuchai Entrepreneurs Park, Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60172056688

7. Chong Qing Xiang La Guo Kuchai Lama

Chong Qing Xiang La Guo Kuchai Lama ialah restoran kegemaran saya untuk 香辣锅. Sudah makan di situ sejak 2 tahun lepas lagi hingga sekarang! Mereka mempunyai 小龙虾 terbaik di KL! Walaupun harganya agak mahal tetapi ia berbaloi untuk dicuba! Lebih sesuai untuk berkumpul dengan kawan-kawan kerana sajian makanannya banyak. Untuk mereka yang suka masakan China, anda patut mencubanya! Hot pot Sichuan asli – sangat pedas tetapi penuh dengan perasa. Daging sapi yang pedas dipotong nipis sangat segar dan lembut. Kami juga menambahkan jamur hitam, akar teratai, daging domba dan babi yang dipotong nipis ke dalam sup. Dumpling kukus juga sedap dan disajikan dengan sos celup ma la yang pedas. Agak mahal tetapi pasti patut dicuba jika anda ingin sesuatu yang panas untuk memanaskan perut anda. Kaki babi masak kering + usus adalah mesti dicuba, kombinasi yang sempurna dengan rempah yang tepat. Hidangan istimewa juga tersedia, seperti yang ditunjukkan dalam gambar, iaitu pinggirannya perut babi. Hidangan sayur Celtuse juga penuh dengan rasa wok hei.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Near University Malaya
Chong Qing Xiang La Guo Kuchai Lama
 • Alamat:42-G, Jalan Kuchai Maju 9, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60379723533

8. Big Nose Restaurant

Big Nose Restaurant adalah tempat yang baik untuk mencuba hidangan tai chao. Hidangan yang wajib dicuba di sini ialah Soon Hock Fish, Black Bean Soup & White Pepper Soup, dan Hokkien Mee. Harga makanan sedikit tinggi berbanding dengan hidangan yang anda dapatkan, tetapi kualiti makanan dan persekitarannya baik.

Big Nose Restaurant
 • Alamat:B-0-7 & 8, Kuchai Business Park, 2, Jalan 1/127, Off, Jalan Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60379833743

9. CWZJ Cuisine

CWZJ Cuisine adalah salah satu restoran Cina terbaik di bandar ini. Ia tidak menyajikan hidangan Cina biasa, kerana beberapa hidangan disediakan dalam gaya Jepun atau Barat. Antara hidangan yang pernah saya cuba termasuk ketam mentah disajikan bersama wasabi, daging Dong Bo dengan mustard, dan kambing panggang dengan sos istimewa mereka (resepi asli yang tidak dapat anda rasa di tempat lain!). Ketam berbulu mereka juga sangat sedap! Pasti akan kembali mencari lebih banyak kejutan. Saya telah mengalami pengalaman yang hebat di sana bersama keluarga saya yang terdiri daripada 3 orang anak. Joshua juga sangat seronok di sana dan makanan di sana sedap dan lazat.

Saya mengesyorkan hidangan makanan laut dan daging babi jika anda makan di sini.

Ini adalah restoran lima bintang dan semua orang patut pergi mencubanya. Hidangan utama di sini adalah hidangan periuk panas dengan ikan pedas dan makanan laut, tetapi terdapat juga banyak makanan ringan dan bir di utara, seperti dumpling, dan persekitaran yang bersih dan elegan.

CWZJ Cuisine
 • Alamat:8, Jalan Kuchai Maju 10, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60379818714

10. Lu Ding Ji Restaurant 炉鼎记 川湘味 (Kuchai Lama分行)

Restoran Lu Ding Ji yang terkenal dengan hidangan Sze Chuan enak dan pelbagai, boleh pilih tahap pedas. Bagi mereka yang tak suka lada Sze Chuan, boleh cuba sup ayam perut yang selera dan punya aroma lada yang sedikit. Staf peramah dan makanan sedap. Sup perut ayam yang lazat. Sangat disyorkan. Agak autentik. Makanan lazat dengan harga berpatutan.

Lu Ding Ji Restaurant 炉鼎记 川湘味 (Kuchai Lama分行)
 • Alamat:13, Jalan Kuchai Maju 7, Kuchai Entrepreneurs Park, Jalan Kuchai Lama, Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60162111127

11. 鸡煲之家 Chicken Claypot House Kuchai Lama

鸡煲之家是一家好味道的餐厅,在Kuchai Lama附近。他们的招牌菜有奇味鸡煲和姜蒸鸡。食材新鲜,汤底香浓。唯一的缺点是价格有点高。其他方面,环境和服务都不错。位置方便,有路边停车位。另外,他们还有椒盅猪肚汤,非常好吃。服务也比较迅速。

鸡煲之家 Chicken Claypot House Kuchai Lama
 • Alamat:Kuchai Lama, 1, Jalan Kuchai Maju 7, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:0199911361

12. Soon Fatt Roast Duck (Kuchai Lama)

Menu wajib: Itik panggang yang lezat dan empuk.

Soon Fatt Roast Duck (Kuchai Lama)
 • Alamat:39, Jalan Kuchai Maju 1, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 3:00 – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:01156255395

13. 蟹的传人 Crab Generation Restaurant(Kuchai Lama Branch)

Crab Generation Restaurant (Kuchai Lama Branch) adalah restoran yang hebat! Makanannya enak, terutama ketam bakar dan sup ketam. Tofu dengan daging ketam juga lazat. Harganya berpatutan dan perkhidmatan cepat. Kami akan ke sana lagi. Merayakan ulang tahun anak saya di sini. Kami suka makanannya, terutamanya ketam telur masin yang terbaik. Ketamnya segar dan mudah dikopek. Disediakan sarung tangan tetapi saya suka makan tanpa sarung tangan, memang sedap!

蟹的传人 Crab Generation Restaurant(Kuchai Lama Branch)
 • Alamat:No.7-G & 7-M, Jalan Kuchai Maju 5, off, Jalan Kuchai Lama, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60175434098

14. Da Miao Hot Pot @ 火锅

Da Miao Hot Pot @ 火锅 menyediakan hidangan lezat dan autentik. Menu wajib dicuba di sini termasuklah 辣子鸡, promosi saat ini jika anda datang dengan 4 orang, anda akan mendapat sup 老坛酸菜鱼 secara percuma dengan syarat menyukai dan berkongsi laman Facebook mereka. Saya pasti akan kembali mencuba hidangan lain di masa hadapan. Harap mereka dapat mengekalkan standard yang baik. Pelayanan yang baik, makanan autentik yang sedap, pasti akan kembali lagi. Sangat lazat.. sedap.

Da Miao Hot Pot @ 火锅
 • Alamat:Kuchai Lama, No 1, Jalan Kuchai Maju 8, Kuchai Entrepreneurs Park, 58200 Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60374993239

15. Restoran Hing Kee

Restoran Hing Kee di Kuchai Lama terkenal dengan ayam panggang, laksa, dan wan tan mee yang terbaik dalam kawasan tersebut. Mee kari mereka sangat sedap dengan kuah yang pekat dan wangian kerana menggunakan santan. Harga dan servis yang ditawarkan juga baik. Walaupun harganya sedikit lebih tinggi berbanding kedai-kedai makan tempatan lain, tetapi porsi yang diberikan sangat banyak. Secara keseluruhan, saya sangat menikmati makanan di sini.

Restoran Hing Kee
 • Alamat:58200, 20-42, Jalan Kuchai Maju, Sri Desa Entrepreneur Park, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:00 Pagi – 8:30 Petang
 • Nombor Telefon:None

5 BEST Chinese Food Kuchai Lama:

 • Goon Wah Restaurant
 • GS Club
 • Restoran De Hunan
 • Sin Chua Kee Seafood Restaurant | 新蔡记海鲜饭店
 • Win Soon Cafe – Kuchai Lama

Leave a Comment