15 Kedai Chinese Food Johor Bahru

Assalamualaikum! Dalam artikel ini, kita akan kongsi 15 hidangan makanan Cina yang harus dicuba di Johor Bahru. Terdapat pelbagai pilihan masakan Cina yang memomokkan mulai dari yang asli hingga yang moden. Dengan adanya pelbagai halal dim sum, pai teh, dan makanan laut yang lazat, pasti ada sesuatu yang memikat citarasa anda. Dalam senarai ini, kita akan menceritakan tentang resepi masakan Cina yang paling popular di bandaraya ini, termasuklah dim sum yang beraneka ragam rasa, char kway teow ikonik dan hidangan laut segar. Bertanggungjawablah untuk mengekalkan selera, jadi, jangan lepaskan peluang untuk menjamu selera hidangan Cina yang memikat ketika berada di Johor Bahru! So, mari kita sambut peluang ini dengan menghidangkan hidangan-hidangan Cina yang sedap dari segi citarasanya! Jom, kita mula!

Chinese Food Johor Bahru

“Jomlah kita ‘cuci mata’ dengan 15 juadah makanan China sedap giler di Johor Bahru yang wajib korang cuba!”

1. Restaurant Pekin

Restaurant Pekin ialah restoran Cina menawarkan masakan terbaik di Kuala Lumpur. Menu wajib dicuba termasuklah Ayam Kung Pao, Bubur Ayam dan Mee Goreng. Restoran ini menjaminkan kualiti dan cita rasa yang sedap serta harga yang berbaloi dengan hidangan yang disajikan. Mesra pelanggan, bayaran boleh melalui tunai dan kad. Restoran ini juga menawarkan ruang makan yang besar, suasana yang bersih, selesa dan berpatutan.

Restaurant Pekin
 • Alamat:38, Jalan Baldu 5, Taman Sentosa, 80150 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:073332928

2. Dragon-i Peking Duck Restaurant @ Johor Bahru City Square

Dragon-i Peking Duck Restoran di Johor Bahru City Square mempunyai menu yang wajib dicuba ialah: nasi goreng, brokol dengan tofu, perut babi dengan sayur asin dan ayam mabuk. Makanan di sini sangat sedap dan sosnya tidak menguasai citarasanya. Makanan penutup juga sedap. Layak dilawati berulang kali. Makan tengah hari dengan dua orang kawan lama di restoran Dragon-I ini. Hiasan dalaman yang mudah tetapi selesa dan terdapat pelbagai hidangan Cina untuk dipilih. Kami menyorder pelbagai hidangan Cina dan juga sepasang ketam berbulu musim yang diimport dari China. Telur ketam berbulu itu segar dan berasa walaupun diimport. Akan cuba lagi ketika datang ke Johor Bahru. Makanan di sini sedap. Satu hidangan cukup untuk 2 orang. Sambal tersedia di setiap meja, jadi kurang kerja untuk kakitangan menghadapi permintaan pelanggan. Sesuai untuk pasangan. Bersih dan luas, tidak sesak pada hari biasa.

Dragon-i Peking Duck Restaurant @ Johor Bahru City Square
 • Alamat:City Square, Lot No. J3-36 Level 3 106-108 Johor Bahru, Jalan Wong Ah Fook, 80000 Johor Bahru, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:00 – 9:30 Petang, Jumaat-Ahad: 11:00 Pagi – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:072221288

3. Restaurant Teck Sing

Dalam Restoran Teck Sing di Johor Bahru, menu wajib dicuba ialah Ayam Bermotif Kertas yang enak dan harum herba serta Daging Babi Goreng dengan Nan Lu (pes fermentasi kacang). Bagaimanapun, ada beberapa hidangan yang agak hambar. Meskipun perlu mengambil perhatian bahawa pelayan perlu semak pesanan makanan kerana pesanan saya berbeza dengan apa yang ditulis oleh pelayan. Walau pun mereka sibuk, makanan dihidangkan dengan cepat. RM99 untuk semua makanan termasuk minuman.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Halal Penang
Restaurant Teck Sing
 • Alamat:3&5, Jalan Sutera 1, Taman Sentosa, 80150 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 11:00 Pagi – 8:30 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 8:30 Petang
 • Nombor Telefon:073347025

4. Restaurant Pekin Johor Jaya

Restaurant Pekin Johor Jaya menawarkan menu yang wajib dicuba dalam bahasa Malaysia sahaja. Terdapat pelbagai hidangan menarik dan sedap untuk pelanggan non Muslim.

Restaurant Pekin Johor Jaya
 • Alamat:1, Jalan Masai Baru, Taman Johor Jaya, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:073560739

5. Restoran Ya Wang

Restoran Ya Wang menyajikan hidangan bebiri yang terkenal dan daging panggang yang sedap. Hidangan wajib dicuba adalah bebiri sebesar 1/4 dan daging panggang. Semuanya disajikan dengan nasi yang wangi. Bebiri ini memiliki kadar lemak yang sempurna dan begitu juga dengan daging panggangnya. Walau tempat ini terkenal dengan bebiri, daging panggangnya juga menyenangkan, tidak terlalu kering dan kulitnya renyah dengan rasa gurih yang sangat nikmat. Sos untuk bebiri juga patut disebutkan, ia agak herba dan tidak terlalu kuat, dengan rasa manis yang mengejutkan yang sesuai dengan bebiri dengan baik.

Sebelum pulang, saya pesan bebiri sebesar setengah dan beberapa daging panggang untuk makan malam. Setelah dibiarkan dalam suhu ruangan hingga waktu makan malam, bebiri itu rasanya bahkan lebih baik, dan saya diberi banyak saus. Ini adalah makan malam yang sangat memuaskan. Tempatnya bersih dan nyaman, dengan fasilitas penyejuk udara.

Bebiri terbaik di JB. Disarankan untuk memesan mi daripada nasi, karena nasi terasa murah (jika Anda mengerti maksud saya). Akan lebih sempurna jika mereka mengganti kualitas nasi.

Pemilik restoran pandai mengajak untuk pesanan tambahan, tetapi tanpa perasaan tidak nyaman, karena itu adalah tugasnya. Anda bisa menolak jika Anda tidak ingin memesan tambahan. Tempat ini seperti sebuah kedai kopi mini. Harus mengantri karena area duduk terbatas. Kami beruntung karena hanya berdua, tetapi tempat ini sangat berisik karena hampir semua kursi dipenuhi dan saling berhadapan. Karena mereka memiliki ruang terbatas, mereka cenderung membersihkan piring secepat mungkin untuk mempercepat pergantian meja.

Kami memesan bebiri herba (1 porsi), setengah babi muda panggang tetapi terbatas, kombinasi cha siew dan nasi perut babi panggang (agak berlemak meskipun kami memesan porsi yang lebih sedikit), sup pangsit (biasa saja). Kami membayar sekitar MYR180, sehingga tidak murah karena babi muda panggangnya. Tempat ini kecil, jadi tidak cocok untuk orang yang membutuhkan akses kursi roda. Mereka tutup pukul 18.00, tetapi ada yang berkomentar jika kehabisan stok sebelum pukul 14.00, mereka akan tutup lebih awal.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Bukit Jalil
Restoran Ya Wang
 • Alamat:44, Jalan Segget, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 8:00 Pagi – 6:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 8:00 Pagi – 6:00 Petang
 • Nombor Telefon:072248624

6. Canton-i Restaurant @ Johor Bahru City Square

Canton-i Restaurant di Johor Bahru City Square mempunyai hidangan yang sedap dan porsiannya besar. Antara menu wajib yang perlu dicuba adalah sup ayam cordyceps yang ringan dan manis. Perhidmatan di sini juga baik, dengan para pelayan yang mesra dan berinisiatif membantu dengan beg dan mengisi semula teh. Angeline sangat sopan dan mesra dalam membantu kami dengan peralatan dan pembungkusan makanan. Pengalaman secara keseluruhannya sangat menyenangkan dan pasti akan datang lagi.

Canton-i Restaurant @ Johor Bahru City Square
 • Alamat:No, J3-05, Level, Lot, 3, Jalan Wong Ah Fook, Bandar Johor Bahru, 80000 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 10:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:072226888

7. Restoran New Hong Kong

Restoran New Hong Kong adalah restoran terbaik dengan suasana yang bersih, selesa, dan tenang. Terkenal dengan pelbagai hidangan yang lazat. Menu yang wajib dicuba antara lain adalah Dim Sum seperti siu mai, har gao dan char siu bao. Pastikan mencuba juga hidangan spesial mereka seperti ayam panggang dengan saus hoisin dan mi wonton yang lezat.

Restoran New Hong Kong
 • Alamat:69a, 69b & 69c, Jalan Ibrahim Sultan, Stulang Darat, 80300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 9:30 Petang, Ahad: 9:30 Pagi – 2:30 Petang, 5:30 – 9:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6072222608

8. Restoran Zhen Wei

Restoran Zhen Wei mempunyai karoake, perkhidmatan yang baik dan pantas, serta pemandangan yang disyorkan untuk keluarga dan kawan-kawan. Antara hidangan yang wajib dicuba ialah ketam garam & lada, dan sotong bakar dengan sos bawang putih lala. Harga makanan sangat berpatutan dan semua hidangan yang ditempah sangat enak. Terdapat juga minuman Aiyu Jelly yang sedap. Tempat ini sangat berbaloi untuk dilawati dan pasti akan kembali lagi.

Restoran Zhen Wei
 • Alamat:1, Jalan Setia 7/18, Taman Setia Indah, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:0167109085

9. Restoran Swee Ang

Restoran Swee Ang merupakan restoran keluarga yang pengurusnya bersahabat dan memberikan layanan yang baik. Keadaan restoran yang ramai membuat makanan agak lama sampai, tetapi setiap hidangan yang disajikan sangat sedap! Menu yang wajib dicuba adalah daging bawang spring dan udang masak manis pedas. 地瓜叶超好吃,螃蟹碗也很特别,环境不错价格公道,推荐😃 Restoran ini terkenal dengan hidangan sup mereka yang dipesan oleh setiap meja. Mereka juga menyajikan masakan Teochew. Saya dan kawan-kawan mencuba mee goreng, daging babi bersama halia dan daun ubi kentang, telur dadar udang, sup bola kepiting dan sup bola daging jamur. Makanan dan supnya tidak terlalu buruk, terutama bola kepiting dan bola daging babi. Rasanya enak dan bola dagingnya besar dan bumbunya cukup enak. Sayuran dan telur biasa saja. Mee gorengnya juga tidak terlalu buruk tetapi mungkin perlu lebih banyak bumbu. Keseluruhannya, semua orang puas dengan makanan ini. Pasti akan datang lagi untuk mencuba sup mereka dan mungkin mencuba hidangan lain.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Cyberjaya
Restoran Swee Ang
 • Alamat:70, Jalan Kuning, Taman Pelangi, 80400 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 11:30 Pagi – 9:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 11:30 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:073337828

10. Qing Palace

Qing Palace adalah tempat makan yang nyaman dan cozy dengan promosi eat all you can. Menu wajib dicoba adalah makanan halal, sedap, dan berbaloi. Layanan baik dan promosi berlaku hingga 30 April 2019. Ajaklah kawan-kawan untuk makan bersama.

Qing Palace
 • Alamat:Pulai Springs Resort, Johor Bahru (Resort Hotel), 20km, Jalan Pontian Lama, 81110 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:075212121

11. Wen Hua Restaurant

Wen Hua Restaurant adalah restoran yang sedap dengan harga yang berpatutan. Makanan disajikan panas dan tidak perlu menunggu lama. Ayam stim amat sedap dan harus dicuba. Salah satu rahsia terbaik di kawasan Molek. Restoran ini dibuka oleh pemilik dari Ipoh, kampung halaman saya. Sila hubungi saya untuk menjemput saya mencuba makanan di restoran yang indah ini. Sup perut babi dengan lada sangat lazat 7/10. Sup sirip ikan yu 7/10. Tulang babi dengan sos Zhen Jiang 8/10. Ayam tumis dalam periuk tanah liat 8/10. Penilaian keseluruhan 8.2/10. Kami membawa Shiraz kami dan minum bersama tanpa caj corkage. Akan kembali ke sini untuk makan lagi.

Wen Hua Restaurant
 • Alamat:2 & 4, Jalan Molek 1/9, Taman Molek, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:073554889

12. Meng Kitchen 铭厨房

Meng Kitchen 铭厨房 adalah restoran Cina yang menyajikan masakan Cina homely zichar yang enak dengan staf yang ramah. Menu wajib yang perlu dicuba termasuk hor fun dan sotong telur masin. Sayur tumis segar dan tauhu cincang leleh di mulut juga sangat sedap. Kami juga mengesyorkan ring ubi dengan babi masak manis dan masam. Akan datang lagi! Kami datang ke sini berdasarkan cadangan pengulas Google maps lain.

Kami memesan hokien mee dan kawan saya Memesan Nasi Babi Mongolia. Kemudian kami memilih sayur crystal lettuce sebagai pelengkap. Tidak teruk.

Hokien Mee memang sedap. Sajian yang besar yang saya tidak dapat habiskan.

Pasti berbaloi mengambil teksi untuk datang ke sini dari Hotel Opero.

Meng Kitchen 铭厨房
 • Alamat:29, Jalan Keris 1, Taman Sri Tebrau, 80050 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 11:30 Pagi – 10:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 11:30 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60197769826

13. Kim Cheong Restaurant

Restoran Kim Cheong menawarkan pelbagai menu yang wajib dicuba. Saya ke sana untuk meraikan hari lahir saya. Kami tidak sengaja jumpa tempat ini. Dekorasi dalaman adalah bersih dan kemas, tandas juga sangat bersih. Setiap hidangan yang kami pesan memuaskan cita rasa kami. Kawan saya terkesan dan berkata kami datang ke tempat yang betul. Kami menjumpai tempat ini secara tidak sengaja! Kami menghadapi makan malam yang hebat. Makanan enak, pelbagai pilihan, persekitaran yang bersih dan juru masak-staf yang mesra👍 MESTI COBA!!!! Oh ya, akhiri makan malam anda dengan pencuci mulut, tidak terlalu manis hanya sempurna! Hidangan-hidangannya sedap dan tidak terlalu masin (sihat). Harganya berpatutan dan perkhidmatannya baik.

Kim Cheong Restaurant
 • Alamat:40, Jalan Ros Merah 2/11, Taman Johor Jaya, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Sabtu: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 10:00 Petang, Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:30 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:0197147996

14. Restoran Thong Yen

Restoran Thong Yen merupakan pilihan makan malam yang sesuai. Menu wajib dicuba termasuk Wat Tan Hor Fun, porridge seafood, dan Kangkong Belacan. Ratingnya meningkat dari 7/10 menjadi 8.5/10 dan akhirnya 8.8/10 setelah beberapa kunjungan. Sup Maw Ikan dan hidangan claypot daging babi juga disarankan. Makanan lezat, pelayanan baik, harga yang wajar, dan tempat parkir mudah dijumpai. Makanan Cina yang baik dan menyajikan hidangan laut yang enak.

Restoran Thong Yen
 • Alamat:91, 93, Jln Beringin, Melodies Garden, 80250 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:073338118

15. Restoran Siu Wei Jb 928

Restoran Siu Wei JB 928 berdekatan dengan Hotel Berjaya di Johor Bahru menawarkan hidangan laut yang segar dan sedap. Kakitangan yang mesra serta ada tempat letak kereta. Pelayanan yang baik. Pengalaman yang hebat bersama rakan-rakan. Makanan yang sedap 😊. Murah. Kami telah memesan 2 ketam, tauhu, babi dan sotong, mee hokkien sebagai hidangan utama untuk 5 orang. Kurang dari $30sgd setiap orang. Makanan yang sedap dan bos yang baik. Harga tidak mahal.

Restoran Siu Wei Jb 928
 • Alamat:Jalan Serai, Taman Stulang Laut, 80300 Johor Bahru, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 3:00 Petang – 1:00 Pagi
 • Nombor Telefon:None

5 BEST Chinese Food Johor Bahru:

 • Restaurant Pekin
 • Dragon-i Peking Duck Restaurant @ Johor Bahru City Square
 • Restaurant Teck Sing
 • Restaurant Pekin Johor Jaya
 • Restoran Ya Wang

Leave a Comment