15 Kedai Chinese Food Ara Damansara

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Dalam artikel kali ini, kita akan mengupas tentang 15 jenis hidangan makanan Cina yang boleh dijumpai di kawasan Ara Damansara. Siapa yang tak suka makanan Cina, kan? Kita semua pasti tergoda dengan hidangan yang sedap dan lazat dari negara tirai bambu ini. Ara Damansara, sebagai sebuah kawasan yang mempunyai kepelbagaian kulinari, juga turut memberikan penawaran yang menarik untuk para pencinta makanan Cina. Terdapat pelbagai hidangan yang tidak boleh dilepaskan seperti dim sum, peking duck, ikan masam manis, dan banyak lagi. Jadi, jomlah kita teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang 15 makanan Cina yang wajib anda cuba di Ara Damansara!

Chinese Food Ara Damansara

“Sedap, murah, dan meriah! Jomlah terjah 15 restoran makanan Cina terbaik di Ara Damansara!”

1. Lala Chong Seafood Village (Ara Damansara)

Lala Chong Seafood Village (Ara Damansara) – Crab, sotong, ikan, sedap, fresh, portion ok, harga berpatutan.

Lala Chong Seafood Village (Ara Damansara)
 • Alamat:31, Jalan PJU 1a/5a, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60378451250

2. H.O.P Kopi 猪猪冰室 Ara Damansara

H.O.P Kopi 猪猪冰室 di Ara Damansara mempunyai menu yang wajib dicuba seperti tofut dengan sos telur masin, ayam krispi pedas dan mee wantan dengan kopi.

H.O.P Kopi 猪猪冰室 Ara Damansara
 • Alamat:Ara Permata, 5-37, Jalan PJU 1a/42, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 10:00 Pagi – 10:00 Petang, Sabtu-Ahad: 9:00 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+601153806788

3. Restaurant Hiing Fatt

Restoran Hiing Fatt menawarkan pelbagai hidangan yang sedap dengan harga yang berpatutan. Antara menu yang wajib dicuba adalah ikan talapia yang sedap. Hidangan di sini memuaskan dan menjadi pilihan utama kami jika ingin menikmati makanan yang enak. Terdapat juga kawasan berhawa dingin jika ingin menjemput tetamu, tetapi saya harap pihak pengurusan dapat meningkatkan pengudaraan di kawasan tersebut kerana terdapat bau yang tidak enak. Jangan lupa untuk pantau promosi mereka. Ketika kami berada di sana, ketam sedang dipromosikan. Terma dan syarat tertentu mungkin terpakai.

Restaurant Hiing Fatt
 • Alamat:i-G-2A, Jalan PJU 1a/20f, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60378483090

4. Restoran Tien Tien Lai

Restoran Tien Tien Lai menawarkan menu yang menarik. Antara menu yang wajib dicuba ialah Chicken Rice, Asam Laksa, Fried Koay Teow, Chee Cheong Fun, dan Bak Kut Teh. Kami sangat mengesyorkan Asam Laksa yang terbaik!

Restoran Tien Tien Lai
 • Alamat:Ara Permata, 33, Jalan PJU 1a/42, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 6:30 Pagi – 8:30 Petang, Sabtu-Ahad: 6:30 Pagi – 4:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

5. Restaurant Hock Seng Kopitiam

Restaurant Hock Seng Kopitiam mempunyai tiga gerai yang wajar dicuba: Wantan Mee (berhadapan cuci kereta), Nasi Ayam Hailam, dan Char Kueh Teow di bahagian belakang gerai berhadapan simpang jalan. Sedap.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Bangsar
Restaurant Hock Seng Kopitiam
 • Alamat:Block C, C-G, 1, Jalan PJU 1a/20b, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:00 Pagi – 4:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

6. Face To Face Noodle House 面对面 (Ara Damansara)

Face To Face Noodle House 面对面 (Ara Damansara) menawarkan Nasi Lemak, Kopi dengan rasa kick yang sedap. Walaupun restorannya bersih dan cahayanya terang, makanan agak mengecewakan. Beberapa masalah termasuk bebek asap yang terlalu panas dan menjadi kering, pan mee yang terlalu tebal dan hampir masak, dan tempura yang terlalu digoreng atau minyaknya kotor sehingga berwarna gelap.

Face To Face Noodle House 面对面 (Ara Damansara)
 • Alamat:D-G-29, Jalan PJU 1a/20b, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 8:45 Petang
 • Nombor Telefon:+60374981069

7. Ba Wang Food Court Center 霸王美食广场

Ba Wang Food Court Center adalah tempat yang baik untuk sarapan, makan tengah hari, dan makan malam. Menu yang wajib dicuba adalah:
– Pork noodle (猪肉粉) – mi kering dengan sos kicap, banyak Zu Yao Za (lemak babi) yang lezat, ada versi keto juga
– Teh ais di dalam bekas plastik yang tersegel dengan sedotan yang dibungkus secara individu

Tambah lagi, ada juga pilihan roti yang banyak di bakery. Mereka juga menyediakan masakan Tai Chow yang enak dan dikunjungi banyak pelanggan. Secara keseluruhan, tempat ini sangat bagus.

*(Translation)*
Ba Wang Food Court Center is a decent place to get your breakfast, lunch, and dinner. The must-try menu is pork noodle (猪肉粉) – dry noodles with soy sauce, topped with delicious Zu Yao Za (pork lard), and they have a keto version too. Additionally, their tea ice in sealed plastic container with individual wrap straw is also a must-try. They also have a wide selection of bakery items. Their Tai Chow dishes are very good and the place is packed with customers during dinner time. Overall, it’s a nice place to dine.

As for the review, the customer mentioned that the sang yee mee and hokkien mee are cooked to perfection with great taste and affordable prices. The only setback is that it closes at 10pm. They highly recommend the place for dinner or supper as there is a wide variety of food to choose from, well-trained staff, tasty dishes, and reasonable prices. They specifically recommend trying the steam fish and steam lala. They plan to come back and also recommend the place to others, and encourage the good work of the management.

Ba Wang Food Court Center 霸王美食广场
 • Alamat:H-G, 20, Jalan PJU 1a/3, Taipan Damansara 2 Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 6:30 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

8. N-Kee Restaurant

N-Kee Restaurant adalah restoran yang menawarkan pelbagai hidangan seperti char kuey teow, nasi goreng, wan tan mee, ayam rice, dan mee udang. Hidangan yang wajib dicuba adalah char kuey teow dan nasi goreng yang disajikan oleh gerai tersebut. Walaupun penghidangan mungkin mengambil masa yang agak lama kerana pihak gerai memberi perhatian khas dalam menyediakan setiap hidangan dengan memuaskan pelanggan. Kedua-dua hidangan ini kaya dengan bahan-bahan, berperisa dan datang dengan hidangan yang sangat banyak. Saya telah mencuba char kuey teow dengan pedas tambahan dan tapao nasi goreng, dan telah menghabiskan kedua-dua hidangan ini walaupun saya bukan peminat tegar char kuey teow. Jika anda mengidamkan char kuey teow/nasi goreng yang dihasilkan secara homemade dan kaya dengan bahan-bahan dengan auntie yang mesra…Jangan cari lagi! Gerai ini tidak akan mengecewakan anda! Pastikan anda datang awal, gerai tutup sekitar pukul 1.30 petang. Hainanese chicken rice juga sedap di sini, terutamanya ayam yang direbus dan pasta halia daun bawang. Sos cili tidak terlalu buruk, nasi boleh lebih berkembang dan malangnya char siew tidak begitu sedap. Namun, ayam Hainan yang baik dan boleh menandingi gerai yang terkenal lain di dekatnya. Sebuah kopitiam di Ara Damansara N-Kee mempunyai beberapa gerai yang menjual mee wantan, nasi ayam, char kuey teow, mee udang, dan lain-lain selain gerai nasi campur. Gerai nasi campur di sini agak mahal berbanding dengan gerai yang lain di sekitar kedai tersebut.

Baca Juga  13 Kedai Chinese Food Brickfields
N-Kee Restaurant
 • Alamat:Jln PJU 1A/20G, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:No operating hours available
 • Nombor Telefon:None

9. Futago Seafood & Chinese Cuisine by Ron Lee

Futago Seafood & Chinese Cuisine by Ron Lee adalah restoran yang patut dicuba. Menu yang wajib dicuba ialah udang, ayam goreng, sambal, Hokkien mee, gula melaka pudding. Staf yang friendly dan cekap. Minuman bir yang ringan dan tidak mengenyangkan. Restoran ini juga ada bilik karaoke. Perkhidmatan oleh boss Ron juga sangat baik. Bagi yang berada di Sabah, jangan lepaskan peluang mencuba restoran ini.

Futago Seafood & Chinese Cuisine by Ron Lee
 • Alamat:B-G-21, Jalan PJU 1a/3j, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 12:00 – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 12:00 – 2:30 Petang, 5:30 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60199544133

10. Dudu Yummy 肥嘟嘟茶室

Dudu Yummy 肥嘟嘟茶室 adalah sebuah Kopitiam yang sangat sibuk dan terkenal dengan hidangan noodlesnya. Dalam menu mereka, terdapat beberapa hidangan yang wajib dicuba. Antaranya ialah gai si hor fun (mie Hor Fun dengan ayam panggang), poached chicken and prawns noodles (mie dengan ayam dan udang rebus), pork noodles (mie dengan irisan babi dan babi cincang), chow Kway teow (kue Kway teow), dan asam Laksa. Semuanya amat enak dan patut dicuba sendiri!

Kopitiam ini membenarkan peliharaan haiwan, tetapi hanya dibenarkan duduk di luar sahaja. Mengapa tidak membenarkan haiwan masuk jika tempat ini bukan halal dan malah menyajikan darah babi? Selain itu, ada beberapa hidangan lain yang perlu anda cuba seperti Kueh Teow Thng (sup) yang sangat sedap, curry mee Mee Hoon (mie dengan kuah kari), dan kopi O ais serta Cham ais yang menyegarkan. Semuanya nikmat dimakan bersama roti panggang dan Yau char kuai (cakoi kecil). Kek ubi juga sangat hebat! Tempat ini juga mempunyai tempat letak kereta yang banyak di sekitarnya. Namun, tempat duduk yang disediakan tidak mencukupi. Untuk hidangan yang sangat disarankan, ada Penang Koay Teow Thng dan laksa yang sangat enak. Crystallised char siew amat lazat dan meleleh di mulut, anda mesti mencubanya sendiri untuk mengalami kelezatan rasanya. Koay Teow Thng yang sangat autentik dengan rasa khas Penang akan menggugah selera anda.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Bangi
Dudu Yummy 肥嘟嘟茶室
 • Alamat:Ara Permata, 22a, Jalan PJU 1a/42, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 4:00 Petang, 5:00 – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60125500908

11. Yik Kee Restaurant (Ara Damansara)

Yik Kee Restaurant (Ara Damansara) adalah satu hidden gem yang layak diberi perhatian. Makanan di sini sangat luar biasa, terutamanya terung goreng yang berperisa tetapi kekalkan kekerasan dan kerak sayur. Menu yang sederhana namun luar biasa. Tempat duduk berhawa dingin tetapi tak banyak meja. Makanan secara umum rasa sederhana hingga melebihi purata – kecuali ikan dalam hidangan asam seafood, rasanya agak berbau. Harganya juga munasabah. Makanan mengambil masa hampir 1 jam tetapi mereka memberi amaran terlebih dahulu. Nampaknya hanya ada 1 orang memasak di dapur. Mungkin lebih baik telefon terlebih dahulu untuk membuat pesanan jika ingin berkunjung. Makan di sini untuk kali pertama dengan hiasan dan menu tradisional Cina. Rasa makanannya secara keseluruhannya baik terutama tofubu labu.

Yik Kee Restaurant (Ara Damansara)
 • Alamat:I-G-12, Ground Floor, No.12, Block G, Jalan PJU 1a/20f, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 10:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:30 – 10:00 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 10:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:30 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60162438339

12. 大山脚 BM YAM RICE

Kedai BM Yam Rice di Semak, 大山脚, mempunyai hidangan yang sedap dan ramai yang perlu dicuba. Nasi Yam yang terkenal dari Utara Malaysia yang sedap. Hidangan lain yang boleh dicuba ialah mi babi yang sedap dan segar. Portion yang sangat baik dengan harga yang berpatutan. Kawasan bersih merupakan tambahan. Layanan pantas dan tempat letak kereta yang mudah dijangka sangat baik. Hidangan ayam herba tidak begitu sedap rasanya. Anda juga boleh mencari pelbagai makanan di sini. Tempat letak kereta di tepi jalan, mudah diakses.

大山脚 BM YAM RICE
 • Alamat:Ara Permata, Jalan PJU 1A/42B, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:30 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

13. Ma Zi Pan Mee (Ara Damansara)

Semak Ma Zi Pan Mee (Ara Damansara) – Menu wajib dicuba:
1. Mee Yee
2. Mee Sen
3. Yee Mee Claypot
4. Minuman Plum Asam

Berbanding jenama lain, mereka berikan lebih banyak sup, rasa sempurna dan harga berpatutan. Bagi peminum air liur buah khaki, di sini anda boleh mencuba jus buah dengan plum asam. Pesan Mee Yee Claypot dan Mee Sen Kantonis. Kedua-duanya dihidangkan panas dan enak! Kami makan malam awal di sini. Hiasannya asas tetapi bersih dengan penghawa dingin yang baik. Perkhidmatan mesra dan makanan dihidangkan dengan pantas. Terdapat pilihan pan mee, yee mee dan loh si fun. Mi tersebut sedap dan dihidangkan panas. Sos cili kedua-duanya juga sedap. Teh dan teh Cina baik dan kuat. Harga yang berpatutan untuk kualiti makanan ini.

Ma Zi Pan Mee (Ara Damansara)
 • Alamat:E-G-10, Block E, Jln PJU 1A/20G, Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60378318868

14. Hong Kee 康記大炒

Hong Kee 康記大炒:
Menu wajib: 干炒牛肉河粉, hokkien mee, Cantonese mee.

Semakan tempat: Datang pada malam hari minggu, tidak terlalu ramai dan makanan disajikan dengan cepat. Dong fen goreng Thai sangat menyenangkan! Harganya sangat berpatutan untuk hidangan yang penuh dengan sayur-sayuran, tofu, dan daging. Pasti akan kembali untuk mencuba hidangan lain di masa depan. Tempat ini juga menyediakan kawasan makan di luar ruangan yang sangat bagus untuk malam yang hangat. Tetapi, jika cuaca panas dan hujan, tempat ini tidak begitu sesuai. Jadi, bersedia mencari tempat letak kereta kerana ianya tidak mudah semasa waktu makan tengah puncak.

Hong Kee 康記大炒
 • Alamat:Dataran Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60125118485

5 BEST Chinese Food Ara Damansara:

 • Lala Chong Seafood Village (Ara Damansara)
 • H.O.P Kopi 猪猪冰室 Ara Damansara
 • Restaurant Hiing Fatt
 • Restoran Tien Tien Lai
 • Restaurant Hock Seng Kopitiam

Leave a Comment