15 Kedai Chinese Food Hartamas

Hey, ada info seronok buat kamu semua! Artikel kali ni akan bawa korang jalan-jalan melalui 15 jenis makanan Cina di kawasan Hartamas. Kalau korang suka makanan Cina, korang wajib cuba pengalaman yang seronok ni. Dalam artikel ni, korang akan temui pelbagai jenis hidangan yang sedap-sedap belaka. Dari mee hokkien yang lembut kuahnya, apam balik yang gebu dan manis, hingga ke dim sum yang menggamit selera. Tak kira la korang jenis penggemar makanan Cina yang macam mana, pasti ada makanan yang memenuhi citarasa korang. Jom kita mengembara makan nikmat di Hartamas dan menjamu selera dengan hidangan-hidangan Cina yang memukau!

Chinese Food Hartamas

“Tahu tak? Kalau nak tahu tempat makan sedap dan murah yang ada di Hartamas, jom baca artikel 15 Chinese Food Hartamas ni!”

1. Buldojang @ Desa Sri Hartamas

Buldojang @ Desa Sri Hartamas ialah restoran makanan Korea yang menyajikan masakan Korea bergaya cina yang lazat. Parking di kawasan Hartamas agak mencabar, tetapi makanan di sini berbaloi. Menu wajib dicuba termasuklah Ayam (Kkanpunggi) dan daging babi goreng lemon (Tangsuyuk) yang lembut dan enak. Pilihan menu makan tengahari atau makan malam sangat baik. Khidmat valet parking percuma disediakan untuk makan malam, sangat mudah. Meskipun sudah banyak kali ke sini, kualiti makanan masih melepasi jangkaan saya. “Korea sweet and sour pork” juga merupakan hidangan yang wajib dipesan. Daging babi yang lembut dan lapisan luar yang rangup bersama dengan sos yang sedap. Harganya juga wajar! Mee mereka (mee kacang soya dan mee pedas seafood) juga sangat sedap! Sungguh berbaloi pelawat menjejaki restoran ini!

Buldojang @ Desa Sri Hartamas
  • Alamat:16-1, Jalan 24/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 11:00 Pagi – 9:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 11:00 Pagi – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60362013201

2. Grand Imperial Restaurant Hartamas Shopping Centre

Grand Imperial Restaurant Hartamas Shopping Centre yang baru diubahsuai kelihatan baru dan bersih. Terdapat pintu masuk baru dari jalan utama untuk pelanggan. Menu yang wajib dicuba adalah dimsum yang sedap, terutamanya polo bun, egg tart, dan siew yok yang renyah. Harganya berpatutan dengan suasana yang selesa dan saiz hidangan yang besar. Piring dan mangkuk yang digunakan sebaiknya tidak terdapat retakan atau pecahan, dan gunakanlah bahan pembersih yang berkualiti untuk membuang kesan keluli pada pinggan. Pelayan-pelayan adalah perhatian dan sopan, dan makanan disajikan dalam hidangan yang cukup besar dan kelihatan bersih. Dimsum makan tengah hari adalah yang terbaik. Makanan dan perkhidmatan yang hebat. Dimsum kontemporari yang dicuba amat sedap.

Grand Imperial Restaurant Hartamas Shopping Centre
  • Alamat:Hartamas Shopping Centre, Lot F33-F35, First Floor, No. 60, Jalan Sri Hartamas 1, Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 11:30 Pagi – 2:30 Petang, 6:00 – 10:30 Petang, Ahad: 10:00 Pagi – 2:30 Petang, 6:00 – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60362013777

3. Fong Lye Restaurant

Fong Lye Restaurant, sebuah restoran non-vegetarian yang menyajikan hidangan lezat. Menu wajib dicuba termasuk nasi putih beras pendek yang enak, kari sayur yang luar biasa dengan rasa krim yang menggoda, telur dadar goreng yang enak dengan renyah di luar dan lezat di dalam, serta acar timun dan tahu sebagai makanan pendamping percuma. Tempat ini mempunyai suasana yang bagus dan mewah, sesuai untuk membawa pelanggan untuk makan tengahari atau malam. Meskipun sedikit mahal, restoran ini mengekalkan citarasa yang enak dari hidangannya. Dari ayam 3 cups yang ikonis hingga sayur kangkung tumis, ini adalah restoran klasik yang akan selalu dikunjungi. Hidangan ayam ini disesuaikan dengan selera tempatan dan lebih enak daripada yang di Taipei. Terbaik! Restoran Taiwan terbaik di Malaysia. Dari awal dibuka di Garden Malls, restoran ini kini berpindah ke Mont Kiara. Disarankan untuk membuat janji temu terlebih dahulu kerana selalu penuh tempahan.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Petaling Street
Fong Lye Restaurant
  • Alamat:No.9, Ground Floor Plaza Prismaville, Jalan 19/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60362017998

4. Restaurant S Double One

Restaurant S Double One di DESA SRI HARTAMAS adalah tempat yang wajib dicuba. Mereka menyediakan hidangan Bak Kut Teh yang sangat sedap dan hanya tersedia di sini. Selain itu, mereka juga menyajikan Claypot Chicken Rice dan Claypot Lou Shu Fern yang enak. Terdapat juga pelbagai sup yang direbus dengan dua kali dan potongan daging babi yang dimasak dalam periuk tanah liat. Keluarga saya sangat menyukai makanan di sini dan sesuai untuk semua anggota keluarga kami. Jika anda berada di sekitar DESA SRI HARTAMAS, saya syorkan anda melawat dan mencuba makanan di sini.

Restaurant S Double One
  • Alamat:52, Jalan 27/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 6:00 Pagi – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0162068413

5. Sum Hou Bak Kut Teh

Sum Hou Bak Kut Teh adalah restoran yang wajib dicuba. Menu yang harus dicuba ialah Dry BKT yang sangat sedap. BKT sup juga merupakan kombinasi yang baik antara manis, gurih, dan herba. Harga sangat berpatutan dan saya mungkin telah menemui tempat BKT kegemaran baru saya. Saya datang sebelum waktu makan tengah hari dan tempat ini agak kosong. BKT tradisional dalam periuk tanah dihidangkan dalam variasi kering dan sup. Supnya biasa sahaja, tetapi yang membezakan ialah BKT kering dengan okra dan sos yang sedikit pedas tetapi mempunyai perisa yang lazat. Potongan dagingnya juga banyak, kami pesan saiz kecil untuk kedua-duanya. Kami juga makan cendawan enoki dan kailan. Makanan semua sangat segar dan kami pergi dengan perasaan puas. Anda harus mencuba jika berada di kawasan ini. Saya pesan sup herba saiz sederhana dengan tulang rusuk, perut, dan usus. Untuk sayur-sayuran, saya memesan okra dan kailan. Mereka telah merebus sayuran tersebut sebelum menambahkan sos ke atasnya. Untuk pesanan sampingan, ada youtiao, kulit tauhu, dan meesua. Secara keseluruhan, rasa supnya cukup enak, tidak terlalu banyak herba atau garam.

Sum Hou Bak Kut Teh
  • Alamat:7-G, 7-G, Jalan 22a/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 11:30 Pagi – 11:15 Petang, Ahad: 11:30 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60362116838

6. Foo Kee Restaurant

Foo Kee Restaurant adalah restoran yang terkenal dengan masakan Char Kuay Teow yang menghasilkan wok hei yang sangat sedap, serta Wan Tan Mee dengan sentuhan moden yang menarik. Menu wajib yang perlu dicuba ialah Char Kuay Teow dan Wan Tan Mee. Tempat ini bersih dan sibuk pada pukul 8.30 pagi. Kopi yang disajikan di sini sangat pekat dan sedap. Setiap meja dilengkapi dengan kod QR untuk membuat pesanan kopinya. Makanan dipesan dari penjual makanan. Saya telah mencuba Char Kuay Teow dan chee cheong fun yang sangat sedap. Meskipun kuah chee cheong fun agak cair, tetapi daging dan fish cake-nya enak. Saya akan mengesyorkan penjual-penjual makanan di sini. Terdapat banyak penjual di bahagian belakang kedai juga. Tempat letak kereta agak susah malah pada waktu pagi ini. Saya datang ke sini kerana kopi tiam lain tutup. Restoran ini penuh sesak tetapi masih ada tempat duduk. Saya telah memesan Char Kuay Teow dengan harga RM9.50 dan Sam kan cheong yang semuanya sedap. Nasi Siew yok di sini sangat berbaloi dengan harga hanya RM8 dan porsi Siew yok-nya juga banyak. Kopi dan teh di sini sangat krim dan sedap. Bagus untuk menyantap makanan di kopitiam ini berbanding kafe-kafe barat dan premium. Ini membuat kita lebih menghargai kopitiam.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Halal Melaka
Foo Kee Restaurant
  • Alamat:28, Jalan 27/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 2:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60122280443

7. Restoran De Hunan – Hartamas

Restoran De Hunan – Hartamas adalah restoran yang mempunyai hidangan Hunan yang terbaik. Menu wajib yang perlu dicuba adalah kobis tumis dengan perut babi. Hidangan ini begitu sedap dan boleh dimakan secara sendirian atau dengan nasi. Hidangan lain yang juga disarankan adalah kobis cili dan ayam cili. Juga, ‘pork trotter’ adalah sedap dan lembut. Perkhidmatan yang baik dan ramah. Makanan Cina yang sangat sedap terutamanya kobis dan 辣子鸡, tetapi makanan sedikit asin. Perkhidmatan yang hebat dan kakitangan yang perhatian.

Restoran De Hunan - Hartamas
  • Alamat:No2, Jalan 22A/70A, Crystalville, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 10:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60122052740

8. Kim Gary Restaurant @ Hartamas Shopping Centre

Kim Gary Restaurant di Hartamas Shopping Centre terletak strategik bersebelahan dengan Damas. Makanannya OK, dengan hidangan kegemaran kami seperti roti French toast, mee Nisin, nasi bakar keju, sup borscht, dan lain-lain.

Masalah utama tetapi baik adalah terlalu banyak pilihan sehingga kami buntu untuk memilih apa yang mahu dimakan atau diminum. Terdapat menu a la carte, menu set, menu minuman, dan sebagainya. Bagaimanapun, untuk masakan Hong Kong, tempat ini tetap pilihan yang mudah. Saya sangat mengesyorkan outlet ini berbanding dengan yang lain kerana tahap perkhidmatan dan persekitaran keseluruhannya. Saya ingin memberi pujian kepada Ah Fui, yang telah melayani saya dengan baik selama lebih dari 5 tahun di outlet ini. Beliau ramah, berbicara dengan lembut, mesra, peramah, dan sangat membantu. Tempat ini bernasib baik kerana mempunyai kakitangan yang berkhidmat lama seperti beliau. Tempat pencuci mulut yang baik di Hartamas Shopping Centre & Plaza Damas selepas makan malam. Tidak banyak orang pada pukul 9 malam. Mereka menggunakan sistem pesanan QR.

Baca Juga  15 Kedai Chinese Food Ara Damansara

Mango Sago cukup sedap dengan hidangan yang banyak dengan harga yang berpatutan.

Saya pesan Golden Lava French Toast tetapi agak kecewa kerana lava tidak begitu jelas, dan saya menganggap bahawa French toast asas lebih enak dan manis.

Mereka menerima pelbagai jenis eWallet seperti Boost, GrabPay, TNG, dan ShopeePay.

Kim Gary Restaurant @ Hartamas Shopping Centre
  • Alamat:Plaza Damas, P1, Plaza Ground Floor, Hartamas Shopping Centre, 60, Jalan Sri Hartamas 1, Taman Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60362010967

9. Restoran Jin Xuan Hong Kong (Sri Hartamas)

Restoran Jin Xuan Hong Kong (Sri Hartamas) adalah tempat yang finally ada dim sum di kawasan ini. Saya pergi pada Sabtu pagi dan sampai jam 10+ pagi. Ambil nombor Q dan tunggu sekitar 30 minit untuk mendapat meja di luar kerana saya perlu bergegas ke janji temu selepas dim sum, nasib baik cuaca tidak terlalu panas. Kemudian perhatikan orang yang menunggu habis pada jam 11 pagi, jadi orang yang sampai pada masa ini boleh dapat meja dengan segera, jadi itu akan menjadi waktu yang baik untuk melawat pada kunjungan seterusnya.

Makanan: menikmati dim sum seperti biasa, standard makanan dikekalkan seperti cawangan lain.

Perkhidmatan: mengorder melalui kod QR yang memudahkan segalanya, untuk perkhidmatan, tidak teruk dalam keadaan kedai yang sibuk. Cukup perhatian walaupun kami duduk di luar.

Persekitaran: persekitaran restoran dim sum biasa, kedai mereka berada di sudut lot yang membatasi kapasiti mereka.

Harga: $$$
RM200 untuk kumpulan 6 orang; harga dim sum sederhana, berbaloi dengan harganya. Ibu saya dan saya suka suasana restoran ini. Perkhidmatan yang hebat dan cepat. Mudah untuk mengorder. Makanan sedikit berbeza dengan yang lain, kami suka kekerasan kek lobak goreng dan tart Portugal, kelapa nasi yang licin, dan kaya dengan bahan mantao. Mengorder kira-kira 7 hidangan dan satu periuk teh untuk 3 orang, yang berjumlah sekitar MYR75. Makanan cukup sedap, mempunyai cukup rasa dan isian, walaupun untuk stir fry fried radish cake, saya lebih suka jika mereka tidak menggunakan kek lobak goreng untuk tumis kerana rasa perasaan tidak akan diserap oleh kek lobak.

Selain itu, saya rasa harganya berpatutan untuk 3 orang dan makanan rasanya sedap. Harap kualitinya dikekalkan.

Restoran Jin Xuan Hong Kong (Sri Hartamas)
  • Alamat:1, JALAN 26/70A, DESA SRI HARTAMAS, Taman Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:0362116866

10. 忆家食轩 (The House)

The House, sebuah kedai makanan yang terletak di Tingkat 1 dan 2 dengan suasana yang selesa dan bersih. Menu mereka sederhana tetapi sedap. Menu yang wajib dicuba adalah mi jalur kuning ayam, mi lahmacun yang menjadi tanda tangan mereka, dan tahu goreng. Mi ini diperbuat sendiri oleh pemilik dan supnya mempunyai rasa yang enak dan kuat. Kedai ini benar-benar berusaha untuk menyajikan menu makanan yang berkualiti. Mustahil untuk diabaikan adalah mi ayam masak wine. Mustahil untuk diabaikan kerana rasanya yang unik. Wantan goreng mereka juga memukau. Kekek – combi cucur udang + cucur jagung. Pasti akan datang lagi!

忆家食轩 (The House)
  • Alamat:No.33-1, 1, Jalan 23/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 11:00 Pagi – 10:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60362110744

11. Chopsticks Asia @ Sri Hartamas

Chopsticks Asia di Sri Hartamas menawarkan menu makanan Cina Muslim yang lazat. Harga makanan berpatutan dan porsi cukup. Saya akan mencadangkan kepada rakan-rakan Muslim saya untuk mencuba ikan Nyonya yang sedap.

Chopsticks Asia @ Sri Hartamas
  • Alamat:12-1, Jalan 30/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 3:00 Petang, 5:00 – 9:30 Petang
  • Nombor Telefon:+601133302927

12. Restoran Choong Kok Hong

Restoran Choong Kok Hong adalah restoran yang terkenal dengan hidangan Mee Sarawak yang sedap. Menu yang wajib dicuba di restoran ini adalah nasi ayam yang mempunyai daging charsiew yang sempurna dengan rasa yang enak dan sedikit hangus, teh yang unik dan rasanya enak. Pemilik restoran ini juga sangat murah hati dan berporsi besar.

Restoran Choong Kok Hong
  • Alamat:6, Jalan 30/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 7:00 Pagi – 8:00 Petang, Sabtu: 7:00 Pagi – 3:00 Petang, Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:None

13. Gourmet Garden

Gourmet Garden menawarkan hidangan Cina yang lezat dan pelbagai seperti, 避风塘炒蟹 dan 火锅汤 – ABC汤+胡椒粒. Restoran ini menyediakan perkhidmatan yang baik dengan suasana yang menyenangkan. Sulit untuk mencari tempat letak kereta, tetapi restoran ini layak dikunjungi.

Gourmet Garden
  • Alamat:No. 5, Ground Floor, Jalan 19/70A, Plaza Prismaville,, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 3:00 Petang, 6:00 – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:0362011918

14. Yum Yum Bak Kut Teh Hartamas Shopping Centre

Yum Yum Bak Kut Teh di Hartamas Shopping Centre mempunyai menu pilihan yang wajib dicuba seperti Bak Kut Teh, Haiwan laut, Tauge Goreng, Telur Masin, Cendol dan Teh Tarik.

  • Alamat:Jalan Sri Hartamas 1, Taman Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:30 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:0362033669

15. 金地-经济饭

Menu yang wajib dicuba di restoran 金地-经济饭 ialah “Hainanese Chicken Rice” dan “Char Kuey Teow”.

金地-经济饭
  • Alamat:Taman Sri Hartamas, 50490 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 10:30 Pagi – 3:00 Petang, Sabtu-Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:None

5 BEST Chinese Food Hartamas:

  • Buldojang @ Desa Sri Hartamas
  • Grand Imperial Restaurant Hartamas Shopping Centre
  • Fong Lye Restaurant
  • Restaurant S Double One
  • Sum Hou Bak Kut Teh

Leave a Comment