10 Kedai Makan Tengahari Di Tumpat

Selamat datang ke Tumpat, sebuah bandar yang terletak di Pantai Timur Malaysia. Jika anda sedang merancang untuk makan tengahari di sini, anda akan disajikan dengan pelbagai hidangan yang menggugah selera. Di sini, anda boleh menikmati hidangan tradisional Melayu yang lazat seperti nasi kerabu, nasi dagang dan laksa Kelantan. Jangan lupa untuk mencuba keledek goreng yang terkenal di Tumpat, yang pasti akan memenuhi keinginan anda untuk makanan ringan yang renyah. Selain itu, kedai-kedai makanan jalanan di Tumpat juga menawarkan hidangan yang unik dan beraneka ragam. Nikmati makan tengahari anda sambil menikmati pemandangan cantik pantai Timur Malaysia yang menenangkan.

Makan Tengahari Di Tumpat

Dari nasi kerabu yang lezat hingga ikan bakar yang menggoda selera, mari jelajahi 10 tempat makan tengahari di Tumpat Malaysia!

1. Kedai Makan Ikan Bekok dan Ulaman

Kedai Makan Ikan Bekok dan Ulaman merupakan tempat yang sangat baik untuk mencuba hidangan ikan bekok. Makanan ikan bekok yang disediakan di sini sangat lazat dan menawarkan pelbagai hidangan seperti sayur kok lok, kerabu beko, dan budu. Minuman yang disarankan adalah ike tawa dan ule. Jika anda ingin memasak ikan bekok di rumah, anda boleh membelinya di sini. Jika bertuah, anda mungkin akan menjumpai seorang lelaki tua yang menjual makanan laut segar di atas beca motor. Tempat ini juga selalu menghidangkan ikan bekok dan ayam yang digoreng menggunakan ikan segar. Tempat ini sedikit lembap tetapi masih selesa, dan mereka mempunyai tempat duduk yang mencukupi. Makanan juga masih tersedia untuk makan tengahari lewat. Pemilik kedai juga mesra. Gelama ikan bekok di sini memang sedap dan sangat disyorkan untuk dicuba. Hanya perlu diingat, jika datang selepas pukul 13:00, lebih baik menyediakan lauk awal kerana ikan bekok mungkin sudah habis. Anda juga boleh membawa ikan bekok untuk dibawa pulang di depan kedai.

Baca Juga  10 Kedai Makan Tengahari Di Sabak Bernam
 • Alamat:Jalan Pantai Geting, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 8:00 Pagi – 2:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Khamis: 8:00 Pagi – 2:30 Petang, Jumaat: 8:00 Pagi – 12:30 Petang, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 2:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60199545426

2. Kedai Mee Cambol Kak Yam

Kedai Mee Cambol Kak Yam adalah Kedai Mee yang disyorkan oleh rakan. Menu yang terbaik untuk dicuba ialah Phat Thai Special. Walau bagaimanapun, sedikit kurang dalam segi hidangan utama. Kuahnya enak tetapi agak sejuk. Bayangkan ia dalam periuk tanah liat, pasti akan panas. Ini mungkin kerana kedai baru dibuka. Tetapi pemilik kedai memberikan perkhidmatan terbaik. Menu di sini agak terhad, kami juga mencuba Mee Cambol dan Nasi Air. Mee Cambol ini seperti mee celup dengan kuah yang seperti sup, tetapi dengan sedikit kicap. Ia mempunyai kacang tanah tumbuk kasar, potongan daging ayam, sebiji telur puyuh dan sebiji bola daging. Anda boleh memilih untuk memakannya dengan mee kuning, bihun atau phat thai. Nasi Airnya enak dengan condiment yang hampir sama seperti Mee Cambol. Dari segi perkhidmatan, ia sangat cepat. Mee Cambol dengan saiz biasa dan rasanya biasa sahaja. Kosnya adalah RM30.50 untuk 3 Mee Cambol, 2 Teh Beng dan 1 Milo Beng. Tempat ini tidak sesuai untuk makan dalam cuaca panas kerana tiada kipas. Dan juga tidak sesuai untuk hari hujan kerana kebanyakkan meja di luar dan hanya ada beberapa payung panas. Tempahan juga mengambil masa yang lama, walaupun ad

 • Alamat:Lot 167,jalan baru pengkalan kubur tumoat kelantan, Jln Pengkalan Kubor, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 11:00 Pagi – 11:00 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60179046821

3. Restoran D’ Terapung Pantai Sri Tujuh

Restoran D’ Terapung Pantai Sri Tujuh adalah restoran yang sangat sedap. Ikan siakap 3 rasa adalah hidangan yang saya syorkan. Tom yam juga salah satu yang terbaik. Pelayan sangat mesra dan servis yang baik secara keseluruhan. Restoran ini bersih dan mempunyai pelbagai hidangan panas. Ikan segar boleh dipilih dari kolam. Kawasan parkir yang luas serta pemandangan yang indah menghadap muara sungai. Boleh melihat kegiatan nelayan. Saya hanya dapat ambil sedikit gambar kerana keluarga sangat lapar. Beehoon goreng seafood dengan 2 ekor udang besar hanya RM8.

 • Alamat:16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 2:30 – 11:30 Petang, Jumaat: 3:00 – 11:30 Petang, Sabtu-Ahad: 2:30 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:None

4. D’POHON BULUH, Kg Neting, Pengkalan Kubor

Makanan yang terbaik untuk dicuba di D’POHON BULUH, Kg Neting, Pengkalan Kubor adalah miang. Miang di sana sangat sedap dan memuaskan hati, dengan pemilik yang ramah dan tidak sombong. Makanan di sana juga sedap dan layak dicuba. Jika anda pergi terlambat, mungkin akan habis. Bagus juga ada tempat seperti ini yang memudahkan semua.

 • Alamat:Jalan Kota Bharu – Pengkalan Kubor, Kampung Kok Serai, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 10:07 Pagi – 9:00 Petang, Jumaat: Buka 24 jAM, Sabtu-Ahad: 10:07 Pagi – 9:00 Petang
 • Nombor Telefon:+601116145435

5. Original Nasi Air Dingin

Semak Original Nasi Air Dingin (NASI DAGANG) adalah makanan terbaik untuk dicuba.

 • Alamat:No 89, Kampung Air Dingin, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 6:00 Petang – 6:00 Pagi, Khamis: 4:00 Petang – 12:00 Pagi, Jumaat-Sabtu: 6:00 Petang – 6:00 Pagi, Ahad: 6:00 Petang – 12:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+60149690489

6. Restoran Laguna Ikan Bakar Sri 7

Restoran Laguna Ikan Bakar Sri 7 adalah tempat terbaik untuk menikmati hidangan ikan segar. Beberapa makanan dan minuman yang terbaik untuk dicoba di sini adalah ikan bakar, sotong bakar, udang bakar, ketam masak cili, ikan siakap 3 rasa, air kelapa muda, Teh Tarik, dan jus buah-buahan segar. Semua hidangan di sini memenuhi cita rasa yang baik dan pemandangan yang indah. Pelayanan di sini juga sangat baik. Jika anda ingin makan di sini, disarankan untuk membuat tempahan awal. Itu mudah. Anda hanya perlu datang dan makanan sudah siap. Restoran ini adalah tempat yang terbaik di Tumpat. Hidangan sedap dan harganya masuk akal.

 • Alamat:Jalan Masjid Mukim Tujoh, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 4:00 Petang – 12:00 Pagi, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 4:00 Petang – 12:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+60129518168

7. IQBAL Tomyam & Masakan Panas

IQBAL Tomyam & Masakan Panas adalah kedai kecil namun menyajikan makanan yang sangat sedap dan memuaskan. Mereka memiliki menu yang beragam, tetapi ada beberapa makanan dan minuman yang direkomendasikan untuk dicoba. Salah satunya adalah tomyam, yang disajikan dengan pelbagai pilihan bahan seperti ayam, udang, atau seafood. Rasanya pedas dan menggugah selera.

Selain itu, makanan yang disebutkan sebagai “siakap stem” juga sangat disarankan. Siakap adalah jenis ikan yang disajikan dalam sup kari atau tomyam dengan rasa yang lezat. Ikan ini dimasak dengan sempurna dan cocok untuk dinikmati bersama keluarga.

Tidak hanya itu, jika Anda ingin mencicipi lebih dari satu hidangan, Anda juga dapat memilih pakej keluarga yang tersedia. Pakej ini menawarkan berbagai hidangan dengan harga yang terjangkau, sehingga Anda dapat merasakan berbagai makanan yang lezat tanpa harus membayar mahal.

Jadi, jika Anda mencari makanan yang enak, murah, dan memuaskan di IQBAL Tomyam & Masakan Panas, tomyam, siakap stem, dan pakej keluarga adalah pilihan yang sangat direkomendasikan. Selamat menikmati!

 • Alamat:Hadapan Sekolah Kebangsaan Pengkalan Kubor (1, Kampung Telaga Lanas, 16080 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 2:00 Petang – 12:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+601110954466

8. KAKYAH GERAI NO 1 PANTAI TUJUH

Kakyah Gerai No 1 Pantai Tujuh menawarkan makanan dan minuman terbaik. Anda perlu mencuba nasi goreng, mee goreng, ayam goreng, udang masak sambal, sup ayam, nasi lemak, rojak buah, cendol, teh tarik, dan air kelapa segar.

 • Alamat:KakYah, Pantai Sri Tujuh, 16200 Tumpat, Kelantan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 9:00 Pagi – 7:00 Petang
 • Nombor Telefon:+601119829687

5 BEST Tempat Makan Tengahari Di Tumpat:

 • Kedai Makan Ikan Bekok dan Ulaman
 • Kedai Mee Cambol Kak Yam
 • Restoran D’ Terapung Pantai Sri Tujuh
 • D’POHON BULUH, Kg Neting, Pengkalan Kubor
 • Original Nasi Air Dingin

Leave a Comment