10 Kedai Makan Tengahari Di Tanah Merah

Hai! Hari ini, aku nak cerita pasal pengalaman aku makan tengahari di Tanah Merah, Malaysia. Tau tak, Tanah Merah ni tempat yang terkenal dengan makanan sedap-sedap. Boleh kata apa sahaja hidangan yang kau nak, diorang ada. Dalam satu hari tu, aku telah mencuba pelbagai jenis masakan yang memang tak dapat dilupakan. Ada nasi kerabu yang sedap gila, dengan ulam-ulam segar dan serunding yang memukau selera. Tak lupakan juga nasi dagang yang wangi dan gulai ikan tongkol yang lazat. Gila lah, perut aku kenyang tapi hati tak puas! Kalau kau nak makan tengahari yang puas hati, Tanah Merah, Malaysia adalah tempat yang patut kau cuba!

Makan Tengahari Di Tanah Merah

Mari nikmati hidangan lezat di Tanah Merah Malaysia dengan 10 tempat makan tengahari yang pasti memuaskan selera anda!

1. Selera Tepi Sungai

Selera Tepi Sungai adalah restoran yang telah diubah menjadi restoran fine dining. Secara keseluruhannya, saya puas dengan segala-galanya kecuali kuah chicken chop yang sedikit hangit. Saya telah makan di sini untuk makan malam dan makan tengah hari. Semuanya sedap, perkhidmatan yang terbaik dan tidak sombong. Biasanya jika saya makan kerabu mangga di kedai lain, pasti perut saya sakit kerana saya mempunyai gastritis. Tetapi di Selera Tepi Sungai, kerabu sedap dan bersih, saya tidak rasa sakit perut langsung. Nampak sangat bersih dan dimasak dengan penuh kasih sayang. Sungguh hebat. Jika anda ke Tanah Merah, sila datang ke sini.

Satu lagi, terdapat tandas dan surau yang disediakan. Jadi untuk para pelancong, selepas makan, anda boleh solat jamak dan teruskan perjalanan. Terima kasih kepada pemilik, memudahkan urusan musafir. Semoga rezeki dan perniagaan sentiasa dilimpahi keberkatan. Sebelum saya berkongsi pengalaman, saya membaca banyak ulasan tentang harga yang mahal.

Baca Juga  10 Kedai Makan Tengahari Di Bukit Beruang

Harga – kami makan dengan 7 orang. Ada yang mengambil 3 lauk, ada yang mengambil 1 lauk + 1 sayur. Harga termasuk minuman RM8+.00, bagi kami sangat berpatutan untuk apa yang kami bayar.

Pilihan lauk masih banyak walaupun sudah pukul 2:45 petang. Nampaknya lauk seperti puyuh masih ada.

Adakah sedap? Istimewa? Lauk di Kelantan agak manis. Terpaksa menerimanya.

Restoran ini luas dan meja-meja bersih. Terdapat banyak tempat letak kereta.

Setelah makan, kami pergi ke tandas. Dan juga surau. Surau agak panas walaupun ada kipas. Kami juga dapat mencuba kuih-kuih Kelantan yang dijual di hadapan restoran.

Secara keseluruhan, dengan sekitar RM12 setiap orang, saya rasa sangat berbaloi.

  • Alamat:Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+6099558966

2. D’ Anjung

D’ Anjung adalah tempat makan yang sangat baik. Makanan dan minuman terbaik yang harus dicoba adalah chicken chop dengan sos pedas, mash potato yang tidak terlalu tawar, kuew teow ladna yang lezat, dan sup yang enak. Meskipun tidak ada udang karena memiliki aroma yang tidak enak dan sotong yang keras, makanan di sini tetap lezat. Service cepat, makanan enak, dan harga yang sepadan. Saya dan keluarga pasti akan kembali lagi karena makanan sedap, harga murah, dan porsinya banyak. Sungguh memuaskan.

  • Alamat:NO 4, GERAI ORKED, JALAN PASIR MAS, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60104548852

3. Restoran D’PAYA TOMYAM

Restoran D’PAYA TOMYAM adalah tempat makan yang patut dicuba. Makanan dan minuman terbaik untuk dicuba di sana adalah ikan siakap 3 rasa dan ayam d’paya. Makanannya sangat sedap dan tak pernah mengecewakan. Hanya air jus je yang kurang fresh sikit sebab campur kordial. Servisnya agak lambat, tapi dimaafkan sebab saya bukan pelawat kerap. Boleh juga order dengan telefon. Ada set tapi tak dapat order sebab ikan besar tak sesuai dengan set yang ditawarkan. Bukan mudah nak jumpa makanan sedap macam ni di KL. Lain-lain makanan belum cuba lagi, mungkin boleh cuba lain kali kalau dapat berkunjung lagi. Walaupun ramai pelanggan, makanan cepat sampai dan berbaloi bayarannya. Maaf tak dapat tunjukkan gambar makanan habis je.

  • Alamat:Jln Pasir Mas – Tanah Merah, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:30 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0148008033

4. RESTORAN SELESA

RESTORAN SELESA adalah tempat makan yang selesa dan berpatutan. Mereka menyajikan makanan dan minuman yang enak. Satu hidangan yang disyorkan adalah belako awok2, hidangan ini sedap dan boleh membuatkan perut kenyang. Jangan lupa mencuba udang celup tepung, sebanyak 30 ekor hanya RM10, sangat sedap. Selain itu, sotong celup tepung juga merupakan hidangan yang enak. Walaupun pengalaman saya di sini agak kurang memuaskan, mungkin orang lain akan berpuas hati.

  • Alamat:No. 1014, Jln Pasir Mas – Tanah Merah, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 12:00 Pagi – 10:30 Petang, Selasa: 11:00 Pagi – 11:30 Petang, Rabu: 12:30 Pagi – 10:00 Petang, Khamis: 11:30 Pagi – 11:00 Petang, Jumaat: 2:30 – 11:30 Petang, Sabtu-Ahad: 12:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60165388503

5. Kedai Makan Kak Long Batu 8

Kedai Makan Kak Long Batu 8 menyediakan pelbagai makanan dan minuman yang sedap. Beberapa hidangan yang terbaik untuk dicuba ialah gulai daging kerutuk, ayam gulai, ayam goreng, daging kerutuk, daging goreng, dan akok bakar tradisional. Selain itu, pada bulan puasa, mereka juga menjual kerabu pauh yang sangat sedap. Semua hidangan ini dimasak menggunakan arang atau dapur lama, memberikan rasa yang unik dan istimewa. Jadi, jika anda berada di kawasan Batu 8, Tanah Merah, jangan lepaskan peluang untuk mencuba makanan dan minuman terbaik di Kedai Makan Kak Long!

  • Alamat:Kampung Ipoh, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 7:00 Petang
  • Nombor Telefon:0123623005

6. Resepi Ikan Bakar

Ikan Bakar adalah hidangan yang patut dicuba. Anda boleh mencuba minuman seperti air kopi ais dan air teh ais di samping makanan tersebut. Harga yang ditawarkan juga berpatutan dengan jumlah kesemuanya serta suasana di kedai yang luas dan tidak penuh sesak. Makanan yang sedap ini pasti akan memuaskan selera anda dan pelayan kedai juga sangat peramah.

  • Alamat:Jln Pasir Mas – Tanah Merah, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 3:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60139395783

7. Kedai Makan KHALID Belakang HTM

Kedai Makan KHALID Belakang HTM telah bertukar pemilik dan penukaran nama disyorkan. Walau bagaimanapun, harga makanan dan minuman yang ditawarkan sangat murah dan berpatutan. Sesetengah pelanggan mengesahkan bahawa terdapat kelewatan dalam servis makanan. Secara keseluruhan, puas hati dengan kedai ini. Asli: semak Patut tukar nama, kedai sudah bertukar pemunya Nice Harga sangat murah dan berpatutan. Servis makanan kadang2 lambat. Overall puas hati.

  • Alamat:17500, Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 2:00 Pagi
  • Nombor Telefon:None

8. SELERA D’PAYA

Selera D’Paya adalah sebuah restoran dengan makanan dan minuman yang berkualiti. Antaranya, Mee celup sedap dan murah (RM3), Mee celup special (RM5). Restorannya mempunyai tempat yang luas, staf yang baik dan peramah, dan servis hidangannya cepat. Namun, ada keperluan untuk meningkatkan rasa beberapa menu. Selain itu, tandas perlu dibaiki kerana kekurangan kebersihan.

  • Alamat:Jalan pasir mas, Tanah Merah, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:30 Petang – 1:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60169334441

9. Mee Udang Special Tanah Merah

Mee Udang Special Tanah Merah adalah hidangan yang lezat dan popular. Patut dicuba adalah udang segar, sup ikan tongkol, bubur lambuk, dan jus kurma.

  • Alamat:Lebuhraya Timur-Barat, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 11:00 Pagi – 8:00 Petang, Rabu-Khamis: 8:30 Pagi – 8:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

10. Kedai Makan Mokzan Kampung Air Laka

Kedai Makan Mokzan Kampung Air Laka – makanan/minuman terbaik: mi goreng, nasi lemak, laksa, roti canai, sup ekor, kue tiaw goreng, teh tarik, air kelapa, ABC, cendol.

  • Alamat:kampung air laka, batu 7 1/2, jalan, 17500 Tanah Merah, Kelantan, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 1:00 – 9:00 Petang, Selasa: 1:00 – 10:00 Petang, Rabu: 1:00 – 9:00 Petang, Khamis: 1:00 – 8:30 Petang, Jumaat: 12:30 – 9:00 Petang, Sabtu-Ahad: 1:00 – 9:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

5 BEST Tempat Makan Tengahari Di Tanah Merah:

  • Selera Tepi Sungai
  • D’ Anjung
  • Restoran D’PAYA TOMYAM
  • RESTORAN SELESA
  • Kedai Makan Kak Long Batu 8

Leave a Comment