10 Kedai Sarapan Pagi Di Balik Pulau

Hey, korang semua! Sis ni penulis yang suka travel dan ada ketagihan masak-masak. Kalini, sis nak share satu pengalaman menarik yang sis ada – sarapan pagi di balik pulau-pulau cantik Malaysia ni! Korang tengok je la, bila pagi buta sis bangun, sis jalan-jalan je cari tempat makan. Dalam artikel ni, sis cerita pasal makanan sedap yang korang boleh cuba, pemandangan yang indah, dan pengalaman menarik yang sis dapat waktu sarapan pagi kat pulau-pulau ni. Jom layan!

Sarapan Pagi Di Balik Pulau

Sedapnya! Explore 10 tempat terbaik untuk sarapan pagi di segenap penjuru Pulau Malaysia. Jom jelajahi!

1. Helyda Cafe

Helyda Cafe adalah tempat makan yang menarik dengan suasana desa dan kakitangan yang mesra. Anda harus mencuba roti canai sarang burung dengan 2 telur plus ayam atau daging. Kami pergi hampir waktu tutup pada pukul 11.15 pagi dan berbual dengan bos yang baik. Teh halia dengan hirisan halia segar juga harus dicuba! Nasi Lemak Pandan dengan ayam goreng, telur mata, sambal ikan bilis & kacang juga sangat enak dan berbaloi. Mereka juga menjual roti canai buatan tangan orang Melayu yang sedap. Selain itu, roti kosong dan teh tarik mereka juga istimewa. Pastikan anda mencuba nasi lemak seterusnya!

  • Alamat:No. 735A, 11000 Balik Pulau, Penang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 6:00 Pagi – 12:00 Petang, 4:00 – 10:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 6:00 Pagi – 12:00 Petang, 4:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

2. Pak Lang Razak Roti Canai

Pak Lang Razak Roti Canai: sedap, murah, Balik Pulau, 74 tahun, terbaik.

  • Alamat:Jalan Balik Pulau, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 6:30 – 11:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60182111746

3. Warung Sarapan Pagi BEST

Warung Sarapan Pagi BEST ialah tempat terbaik untuk mencuba nasi lemak, bihun, kuih dan makanan Melayu lainnya. Terdapat pelbagai pilihan untuk dipilih. Makanannya sedap. Mereka juga menawarkan tempat makan di situ. Tempat letak kereta terhad. Secara keseluruhannya, ia berbaloi.

  • Alamat:26, Jalan Sungai Nipah, Taman Desa Mutiara, 11020 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 8:00 – 10:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60174810040

4. Warung Kak Mah

Warung Kak Mah menawarkan makanan dan minuman terbaik dalam suasana kampung yang menyenangkan. Anda wajib mencuba nasi lemak dan cucur udang yang sedap. Selain itu, terdapat juga laksa, mee kuah, dan radix panas original yang memang sedap.

  • Alamat:1, alan sungai Burung, Kampung Jalan Baharu, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 6:00 – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60142510017

5. Kedai Makna Pulau Betong

Kedai Makna Pulau Betong menawarkan hidangan laut lazat seperti ketam goreng berempah, udang masak lemak cili padi dan sup tomyam yang pedas dan sedap. Minuman kelapa pandan dan jus tembikai menyegarkan dahaga anda.

  • Alamat:1403, P239, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 6:00 – 11:00 Pagi, Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:None

6. Mak Teh Ya Nasi Lemak

Nasi lemak Mak Teh Ya yang terletak berhampiran dengan simpang jalan Pondok Upeh merupakan pilihan terbaik untuk dicuba. Selain nasi lemak, mereka juga menyediakan buah-buahan potong. Harganya hanya RM1.50 sebungkus dan berlaukkan ikan bilis, kacang, dan hirisan telur dadar. Rasanya yang sedap dapat dirasakan melalui sambalnya yang memang tidak dapat digantikan. Selain itu, di bulan puasa, mereka juga menjual nasi lemak yang boleh dimakan bersama ayam golek di seberang jalan berdekatan dengan balai polis. Gerai ini biasanya buka pada petang sekitar pukul 4 lebih, dan tutup pada hari Ahad. Penjualnya sangat ramah dan harga yang murah berbanding dengan portion makanan yang banyak. Saya amat puas hati beli di sini dan sangat mengesyorkan kepada semua orang. Terbaik!

  • Alamat:Mukim 8 Kampung Pondok Upeh, Jln P. Upih, Kampung Permatang Timbun, 11020 Balik Pulau, Penang, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:None

7. Nasi lemak balik pulau

Nasi lemak di Balik Pulau adalah yang terbaik dengan harga RM5.50 untuk set Ayam lengkap dengan separuh telur rebus, kacang, ikan bilis, dan timun. Sambalnya adalah yang terbaik dengan rasa manis-manis pedas. Selain itu, ada juga bakso asli Indonesia dan bihun sup yang sangat sedap. Makanan-makanan ini adalah Kampung style dan sangat lazat.

  • Alamat:25, Jalan Besar, 11000 Balik Pulau, Penang, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:+60175158135

8. Roti Canai Warisan

Roti Canai Warisan, roti canai buatan tangan Melayu yang lembut dan elok. Kuah dalca dengan kacang dhal sedap. Ada kuah kari yang sedap. Juga ada ‘roti kahwin’ yang terdiri daripada roti telur dan roti canai kosong. Jualan pagi dan minuman sahaja pada petang. Roti dan teh tarik pun sedap.

  • Alamat:Jalan Balik Pulau, Kampung Permatang Tengah, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 6:30 Pagi – 12:00 Petang, 6:00 – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60198305782

9. Kedai makan kak gee

Tengok-tengok ada kerusi kosong, duduk sambil makan. Atmosfera kat sini ok, tak berapa bising.. Tapi, kena tunggu lama sikit since semua makanan diorang masak baru. Jangan risau, tak sampai sejam pun. Yang penting, makanan fresh dan sedap. Nasib baik, minuman pun ada banyak pilihan. Air kopi, teh tarik, air bandung, semua ada.. Yang best, harga minuman pun murah..

Jadi tunggu apa lagi, cuba la makanan atau minuman kat Kak Gee ni, pasti puas hati!

  • Alamat:11000 Balik Pulau, Pulau Pinang, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:None

5 BEST Tempat Sarapan Pagi Di Balik Pulau:

  • Helyda Cafe
  • Pak Lang Razak Roti Canai
  • Warung Sarapan Pagi BEST
  • Warung Kak Mah
  • Kedai Makna Pulau Betong
Baca Juga  10 Kedai Sarapan Pagi Di Ajil

Leave a Comment