10 Kedai Makan Tengahari Di Port Dickson

Pergi makan tengahari di Port Dickson, Malaysia pasti akan memuaskan cita rasa anda. Destinasi ini terkenal dengan hidangan laut yang segar serta masakan tempatan yang lazat. Sambil menikmati santai, anda boleh menyelam sambil makan di restoran terapung yang menawarkan pemandangan laut yang memukau. Jika anda menggilai makanan panas, jangan lepaskan peluang untuk mencuba ikan bakar yang menggiurkan dan sambal yang pedas meningkatkan selera anda. Dengan pasir putih yang lembut dan angin sepoi-sepoi, Port Dickson menyediakan makan tengahari yang menyenangkan buat semua pengunjung. Jom sertai kami dalam pengembaraan kuliner yang tak terlupakan di Port Dickson, Malaysia!

Makan Tengahari Di Port Dickson

“Teruja dengan pelbagai hidangan sedap di Port Dickson? Jom tengok 10 tempat makan tengahari yang wajib anda cuba!”

1. Warung Salai Port Dickson

Warung Salai Port Dickson menawarkan makanan dan minuman yang sedap dan berkualiti. Salah satu hidangan terbaik yang perlu dicuba ialah masak lomak salai podeh yang sangat sedap dengan rasa berlomak yang kaya. Porsi makanan yang disajikan juga besar dan memuaskan. Bagi mereka yang suka makanan pedas, ini tempat yang sesuai untuk mencuba. Bagi yang tidak suka pedas, masih boleh mencuba dengan menyediakan air minuman yang mencukupi. Tempat ini selalu sibuk dan kalau terlambat sedikit, mungkin perlu beratur. Semua gulai lemak yang disajikan di sini juga enak, tetapi asam pedasnya agak biasa saja. Minuman air balang di sini boleh diisi semula dan terdapat tiga jenis minuman yang boleh dipilih. Anda hanya perlu menulis pesanan dan membayar, kemudian hidangan akan dihantar ke meja Anda. Anda juga boleh mencuba “daging salai” mereka yang lazat dan porsinya cukup. Tempat ini juga sesuai untuk mesyuarat keluarga. Minuman boleh diisi semula dengan harga RM3.

Baca Juga  6 Kedai Makan Tengahari Di Sri Aman
 • Alamat:langit langi hotel, Taman Mewah, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Rabu: 11:00 Pagi – 6:30 Petang, Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 11:00 Pagi – 6:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60126550802

2. Restoran Seri Mesra Ikan Bakar & Seafood

Restoran Seri Mesra Ikan Bakar & Seafood merupakan kedai yang bersih dan makanannya berasa. Minuman yang direkomendasikan adalah air kelapa dan air fresh oren yang memang refreshing. Meskipun harga kerang 500g RM30 kurang berbaloi, tetapi rasanya tetap sedap dan kerangnya bersih. Ikan siakap bakar juga enak, meskipun ada rasa tanah sedikit. Kami memesan Lala Masak Cili, Ikan Jenahak Bakar, telur dadar 2 biji, nasi putih 2, teh o ais, dan air kelapa. Totalnya adalah RM130. Ikan bakar dan lala sangat sedap. Kedai ini juga sangat selesa. Sotong goreng tepung dan Ikan Siakap Bakar adalah favorit kami ketika berkunjung ke Port Dickson. Sebaiknya semak harga setiap seafood sebelum memesan. Untuk saya, ini adalah berbaloi dengan harganya. 💜

 • Alamat:11 & 12, Jalan Pantai, Teluk Kemang Square, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:30 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60196081019

3. Restoran Citarasa Kampung PD

Restoran Citarasa Kampung PD adalah tempat terbaik untuk mencuba makanan di Port Dickson. Sambal paru dengan masak lemak cili api sangat disyorkan. Sambal tempoyak mereka juga sangat sedap. Harga makanan di sini sangat berpatutan dan pasti akan kembali jika ke PD. Menu mereka menyediakan banyak pilihan dan lunch di sini sangat memuaskan. Walau lauk tinggal sikit pada pukul 2 petang, datang awal sedikit adalah lebih baik.

 • Alamat:Citarasa Kampung PD, 1, Port Dickson By Pass, Taman Puteri, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 5:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60142280635

4. Hasan Murtabak

Hasan Murtabak mempunyai murtabak yang sangat sedap. Anda boleh mencuba murtabak yang dihidangkan dengan kari yang sedap dan bawang cincang yang asam. Isi murtabak sangat lemak dan berbaloi dengan harganya. Anda juga boleh meminta lebih banyak kari dan bawang cincang. Sup kambing mereka kaya dengan rempah dan disajikan dengan roti panggang. Mee goreng kambing mereka sangat sedap dan juicy. Ia berbaloi dengan harga. Port Dickson adalah sebuah bandar di pantai barat Malaysia yang terletak di selatan Kuala Lumpur. Pantai-pantai terletak di sepanjang pantai ke selatan hingga Tanjung Tuan, kawasan perlindungan hidupan liar dan tempat pengamatan burung dengan sebuah mercu tanda berusia abad ke-16. Timur rezab adalah Fort Kempas, dengan sebuah kubur Islam suci dari abad ke-14 atau ke-15 dan beberapa batu besar. Muzium Lukut, di timur laut Port Dickson, mempunyai pameran tentang sejarah kawasan ini sejak awal 1800-an. Bandar port Dickson dulunya menghasilkan arang dan oleh itu dinamakan Arang – dulunya ada sebuah lombong arang di satu batu pantai – tetapi kemudiannya dibangunkan sebagai pelabuhan kecil oleh British semasa zaman Perjanjian Selat. Port Dickson juga dikenali sebagai Tanjung, menunjukkan lokasi pusat bandar ini di atas sebuah tanjung kecil. Bangunan kedai tertua adalah empat yang berada di Jalan Lama. Secara sejarah, apa yang sekarang Port Dickson dan kawasan Lukut berada dalam Luak Kelang, salah satu daripada sembilan luak asal yang membentuk Negeri Sembilan pada tahun 1773. Dewasa awal tahun 1800, ia adalah sebahagian daripada Selangor. Pada 30 Julai 1880, pertemuan diadakan di Singapura antara Sultan Abdul Samad (kemudian Sultan Selangor), Raja Bot (pemerintah daerah Lukut), Dato’ Kelana Sungai Ujong serta British, di mana Selangor memberikan daerah Lukut kepada Sungai Ujong (yang kemudiannya menjadi Negeri Sembilan moden). Bijih timah banyak di Lukut, kawasan di dalam daerah Port Dickson, pada tahun 1820-an, dan menarik kepada penambang Cina pindah. British menganggap kawasan itu mempunyai potensi besar sebagai pelabuhan. Ia dirancang menggantikan pelabuhan di Pengkalan Kempas. Pegawai yang bertanggungjawab bernama Dickson, dan seterusnya bandar ini dinamakan Port Dickson. Orang lain mendakwa bahawa Sir John Frederick Dickson, setiausaha kolonial, seorang pegawai kanan Federated Malay States menubuhkan Port Dickson dan Pulau Arang pada tahun 1889. Port Dickson berkembang menjadi pusat perdagangan yang sibuk. Jalan kereta api telah dibina untuk memudahkan pertumbuhan dan pembangunan Port Dickson. Sungguhpun Port Dickson mengalami perkembangan pesat, pantainya masih terjaga dengan baik. Port Dickson juga merupakan rumah kepada pelbagai kem tentera Angkatan Tentera Malaysia seperti Sebatang Karah, Segenting, Si Rusa dan Sunggala.

 • Alamat:20-24, Persiaran Kurau 1, Taman Tuah Batu, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 2:00 Petang – 12:30 Pagi
 • Nombor Telefon:None

5. Restaurant Kulit Kayu Manis

Semak Restaurant Kulit Kayu Manis adalah tempat makan yang terbaik untuk dicuba. Pelbagai pilihan lauk pauk untuk nasi campur. Servis pantas dan harga yang munasabah. Antara hidangan yang disarankan adalah seafood, veggies, dan ayam. Tersembunyi tetapi menjadi tempat wajib untuk makan jika melalui kawasan ini atau berada di lapar!

 • Alamat:71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 11:00 Petang
 • Nombor Telefon:None

6. Warung Teh O 50 sen

Warung Teh O 50 sen adalah tempat yang terkenal dengan masakan lemak cili padi mereka. Makanan ini merupakan hidangan khas Negeri Sembilan dan sangat direkomendasikan untuk dicoba. Selain itu, minuman Teh hijau special juga sangat disarankan, karena memiliki es krim teh hijau di atasnya yang sangat enak. Tempat ini dikelilingi oleh pemandangan alam yang indah, memberikan suasana yang tenang dan nyaman. Selain itu, harga makanan dan minuman yang ditawarkan juga sangat berpatutan. Tidak hanya itu, air kelapa shake juga merupakan minuman yang sangat lezat. Itik salai juga menjadi salah satu hidangan yang disarankan dengan harga yang terjangkau. Bersyukur, saya sudah puas makan di sini.

 • Alamat:73, Jalan Pantai, Kampung Bagan Pinang, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 10:30 Pagi – 4:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60183740831

7. Warung Bobok

Warung Bobok adalah warung makan yang sangat disarankan untuk dicoba di Port Dickson. Signature dish mereka adalah Nasi Goreng Kambing yang lezat dengan daging kambing yang lembut dan tulang yang tidak terlalu banyak. Meehoon Kungfu Seafood juga sangat enak dengan pemiliknya yang murah hati dalam memberikan seafood yang melimpah. Jika suami ingin makan nasi, disarankan untuk mencoba Ayam Nasi USA yang penuh dan lauk yang berlimpah. Selain itu, mereka juga memiliki hidangan barat yang padu dan satay yang sangat lezat. Untuk anak-anak, mereka bisa mencoba Kopok Lekor dengan sos yang lezat. Harga di sini sangat berbaloi, mulai dari RM2 hingga RM30. Saya mengunjungi tempat ini pada 15 Juli 2023 jam 9 malam yang merupakan waktu puncak, namun pelayanannya sangat cepat mulai dari memesan hingga menerima makanan kami. Mereka juga menyediakan air Coway plain water secara gratis. Jadi sangat disarankan untuk mencari tempat makan yang enak di daerah Port Dickson. Semua masakan di sini sangat lezat. Pasti akan kembali lagi jika mengunjungi Port Dickson.

 • Alamat:Lot 2317, Jalan Kg Sawah Sunggala, Si Rusa, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 5:30 – 11:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60193765008

8. Mak Abah Port Dickson

Mak Abah Port Dickson adalah tempat terbaik di Port Dickson untuk mencuba makanan dan minuman yang lazat dengan harga yang berpatutan. Pilihan makanan Melayu yang baik untuk sarapan dan makan tengahari. Walaupun tempat ini boleh menjadi bising dan berdebu kerana berdekatan dengan jalan utama, namun semua bekas makanan disediakan dengan penutup. Hidangan terbaik di sini termasuk 3 ketul ayam, gulai ikan, sambal bilis dan sup daging dengan harga RM28. Tempat ini mempunyai harga yang sangat berpatutan. Walau pilihan hidangan sedikit terhad, tetapi jika anda ingin makan hidangan panas, disarankan untuk memilih sup daging. Tuan kedai dan pekerja juga sangat mesra pelanggan.

 • Alamat:17, Persiaran Kurau 1, Taman Tuah Batu, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 7:00 Pagi – 4:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 7:00 Pagi – 4:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60103341109

9. restoran ikan bakar murah

Terdapat restoran ikan bakar murah dengan hidangan terbaik seperti tom yam yang sedap dan puas hati dimakan di sini. Harga juga berpatutan.

 • Alamat:Tanjung Lembah, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:No operating hours available
 • Nombor Telefon:None

10. makan makan

Beberapa makanan atau minuman terbaik yang bisa dicoba termasuk:

1. Rendang: Masakan daging lezat dengan rempah-rempah khas Indonesia.
2. Sushi: Hidangan Jepang yang terdiri dari nasi dengan potongan ikan segar atau bahan lainnya yang digulung.
3. Pizza: Hidangan Italia yang terdiri dari adonan tipis yang dilapisi dengan saus tomat, keju, dan berbagai topping.
4. Nasi Lemak: Hidangan Melayu yang terdiri dari nasi yang dimasak dengan santan, disajikan dengan ikan bilis, telur, kacang, dan sambal.
5. Ramen: Sup mie Jepang yang terdiri dari mie, daging, telur, sayuran, dan kuah yang lezat.
6. French Fries: Kentang goreng yang garing di luar dan lembut di dalam, disajikan dengan saus atau bumbu tambahan.
7. Teh Tarik: Minuman kopi teh Malaysia yang terbuat dari teh hitam yang ditarik dan dituang dari satu wadah ke wadah lain, menciptakan lapisan busa di atasnya.
8. Gelato: Es krim Italia yang memiliki tekstur lebih padat dan lebih sedikit lemak daripada es krim konvensional.
9. Sate: Potongan daging tusuk yang dipanggang di atas bara dan disajikan dengan saus kacang.
10. Chocolate Lava Cake: Kue cokelat dengan bagian tengah yang meleleh saat dipotong, disajikan dengan es krim vanila.

Selamat mencoba!

 • Alamat:Politeknik Port Dickson, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia
 • Waktu Operasi:No operating hours available
 • Nombor Telefon:+6062332444

5 BEST Tempat Makan Tengahari Di Port Dickson:

 • Warung Salai Port Dickson
 • Restoran Seri Mesra Ikan Bakar & Seafood
 • Restoran Citarasa Kampung PD
 • Hasan Murtabak
 • Restaurant Kulit Kayu Manis

Leave a Comment