10 Kedai Makan Tengahari Di Kulim

Jom kawan-kawan, hari ni nak cerita pasal makan tengahari di Kulim, Malaysia. Kulim ni memang terkenal dengan pelbagai hidangan sedap-sedap yang boleh kita nikmati waktu tengahari. Ada banyak kedai makan yang menawarkan makanan tradisional Melayu serta hidangan kampung yang memang membuat kita terasa seperti di kampung sendiri. Tak ketinggalan jugak makanan pasar malam yang boleh kita cuba seperti laksa, rojak, dan ketupat. Selain itu, ada juga kedai-kedai yang menyajikan hidangan dari budaya lain seperti masakan Thai dan Cina. Jadi, jomlah kita plan trip makan tengahari kat Kulim ni untuk merasa kepelbagaian hidangan yang lazat dan memukau perut!

Makan Tengahari Di Kulim

Mari explore 10 kedai makan di Kulim Malaysia yang pasti akan memanjakan lidah anda tengah hari ini!

1. D’ Madinah Cafee

D’ Madinah Cafee mempunyai Western talam dengan sos blackpeper yang lazat. Nasi Arab mereka merupakan hidangan wajib, dengan hidangan yang sangat banyak dan harga yang berpatutan. Tempat yang bagus untuk membawa keluarga dan rakan. Set nasi Arab untuk 2-3 orang dan satu set chicken chop juga disarankan. Ayam dalam set itu besar dan chicken chop juga enak. Waktu tunggu tidak terlalu lama dan restoran ini bersih.

  • Alamat:No. 557, Tingkat Bawah Jalan Cengal 19 Taman Cengal Indah II, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60184742952

2. Restoran Mutiara Junjung

Restoran Mutiara Junjung adalah restoran yang menyediakan pelbagai jenis hidangan, termasuk beraneka Jeni’s lauk pauk seperti bihun sup, bakso, nasi impit, ayam goreng, dan banyak lagi. Makanan yang paling disyorkan untuk dicuba adalah ayam goreng dan cendawan goreng tepung yang sedap, walaupun sedikit pedas.

Harga makanan di restoran ini berpatutan dan suasana restoran juga selesa dengan bilik berhawa dingin. Selain dari lauk pauk, terdapat juga pulut, ubi rebus, sup, peknga nyoq, pisang, nasi lemak, dan macam-macam lagi. Soto juga merupakan hidangan wajib yang harus dicuba setiap kali berkunjung ke restoran ini.

Restoran ini menawarkan lebih dari 20 jenis makanan dan harga yang berpatutan. Menu bakar-bakar, goreng tepung, dan semuanya sedap. Meskipun ada bau kurang menyenangkan di luar kedai disebabkan bersebelahan dengan longkang, tetapi pengalaman makan di sini patut dicuba berulang kali.

  • Alamat:599-600, Lorong Kemuning 1, Taman Kemuning, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 7:30 Pagi – 3:30 Petang, Rabu: Tutup, Khamis: 8:00 Pagi – 4:00 Petang, Jumaat-Ahad: 7:30 Pagi – 3:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60165241775

3. Restoran Daun Kunyit

Restoran Daun Kunyit menawarkan pelbagai jenis lauk pauk, seperti sup, ikan, sotong, keli, pari bakar, dan lain-lain. Harganya sangat berpatutan dan makanannya sangat sedap. Restoran ini juga menyambut baik pelanggan dan mempunyai keramahan staf. Tetapi, para pelanggan yang menggunakan kerusi roda mungkin akan menghadapi kesukaran dalam menaiki tangga. Restoran ini juga dikenali dengan harga murah dan menu yang beragam.

  • Alamat:Taman Cengal Indah, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 8:00 Pagi – 3:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 3:00 Petang
  • Nombor Telefon:+601112983640

4. Restoran Sila O Sila

Restoran Sila O Sila adalah tempat makan yang bagus dengan pekerja yang ramah, harga yang terjangkau, dan beragam pilihan makanan. Makanan atau minuman terbaik untuk dicoba tidak disebutkan dalam teks. Namun, ada kekurangan yaitu meja yang terbatas saat jam sibuk dan sulit mencari tempat parkir dekat jalan. Secara keseluruhan, tempat ini masih merupakan tempat yang lezat untuk makan. Menurut pendapat pribadi, layanan dari pekerja baik dan ramah. Sauk pukul 1.30 menjadi surut, jadi disarankan untuk datang lebih awal. Direkomendasikan oleh kakak ipar yang bekerja di dekatnya. Sebagai saran peningkatan, mungkin dapat membeli penghalau lalat karena musim hujan ini lalat lebih banyak. Pilihan lauknya banyak, harga terjangkau, dan staf yang ramah.

  • Alamat:09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 6:00 Petang
  • Nombor Telefon:None

5. Restoran Atas Bukit

Restoran Atas Bukit menawarkan makanan dan minuman yang sedap dengan harga berpatutan. Beberapa makanan yang harus dicuba termasuk ikan curry, ayam goreng, dan cendawan celup tepung. Terdapat juga pilihan minuman yang boleh diminum sepuas-puasnya atau boleh dipesan seperti biasa. Walaupun tempat ini agak sesak dan terhad kerana kedudukannya yang agak cerun, kesemuanya dapat dilihat dengan harga yang sangat murah. Ini adalah salah satu tempat favorit saya untuk makan nasi campur!

  • Alamat:Kampung air merah, Taman Kempas 2, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 8:00 Pagi – 3:30 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 3:30 Petang
  • Nombor Telefon:None

6. Warung Nasi Kak Nik

Warung Nasi Kak Nik adalah kedai makan yang mempunyai 2 cawangan, satu di Kulim Avenue. Warung ini terkenal dengan makanan seperti nasi kerabu, nasi dagang, dan nasi ayam penyet yang sangat sedap. Makanan di sini juga sangat pedas, jadi sesiapa yang suka pedas boleh datang mencuba. Warung ini juga menyediakan tempat yang bersih, ada aircond dan perkhidmatan yang laju.

  • Alamat:No 2, Taman Industri Waja, Jalan Perusahaan, Taman Industri Waja, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 8:00 Pagi – 7:30 Petang, Selasa: 8:00 Pagi – 8:00 Petang, Rabu: 8:00 Pagi – 12:00 Pagi, Khamis: 8:00 Pagi – 7:30 Petang, Jumaat-Sabtu: 8:00 Pagi – 8:00 Petang, Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:+60194166252

7. Warisan Sejati Corner Kulim

Maknan sedap, steak dan chicken chopzz, cozy dan safe distance, layanan terbaik, tenang, suasana islamik, staff sopan santun, murah.

  • Alamat:Petronas, Bersebelahan, Taman Bersatu, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Jumaat: 3:00 – 11:30 Petang, Sabtu: 3:00 Petang – 2:00 Pagi, Ahad: 3:00 – 11:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60124940443

8. Restoran Medan Suri

Restoran Medan Suri adalah restoran yang sangat disyorkan. Lauk pauknya sangat sedap dan murah. Satu hidangan yang harus dicuba ialah makanan atau minuman terbaik di sana.

  • Alamat:Lot 938A, Jalan Perdagangan, Mukim, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 8:00 Pagi – 3:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 3:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60134465150

9. Makan Kat Mulut Kulim

Ada Laksa sarang burung tersempoi, licin, lembut, dan jelly dengan kuah masam yang enak. Sarang burung terendam dalam kuah, boleh cedok dan masukkan ke dalam mulut. Boleh juga mencuba combo dengan pelbagai bahan yang sedap. Lokasi di belakang kedai mengadap sungai, sangat santai. Selain itu, ada juga Laksa sarang sedap yang direkomendasikan kepada orang lain. Sangat sedap, cuma mungkin perlu membawa kipas tambahan ketika makan di tempat itu. Ada juga The Nest Fish Cake Laksa yang paling sedap di Malaysia. Sengkuang calit yang disebut Smudge Turnip juga enak dengan serbuk kacang panggang. ABC pula adalah pencuci mulut yang wajib dicuba.

  • Alamat:06, Jalan Belibis, Taman Tunku Putra, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 10:00 Pagi – 6:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 10:00 Pagi – 6:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60108781828

10. Restoran Medina Mee Udang Banjir & Western

Restoran Medina Mee Udang Banjir & Western ini menawarkan hidangan yang menggoda seperti Masak Lemak Cili Padi daging salai (hanya ramadan) dan set Nasi Asam Pedas yang sangat sedap! Restoran ini sangat disyorkan untuk mencuba masakan yang enak. Tempat yang bagus untuk makan dengan suasana yang santai dan muzik yang baik. Servis juga cukup baik.

  • Alamat:1-9, Jalan Raya, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 4:00 Petang – 1:00 Pagi, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 4:00 Petang – 1:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60124478713

5 BEST Tempat Makan Tengahari Di Kulim:

  • D’ Madinah Cafee
  • Restoran Mutiara Junjung
  • Restoran Daun Kunyit
  • Restoran Sila O Sila
  • Restoran Atas Bukit
Baca Juga  10 Kedai Makan Tengahari Di Kuala Kedah

Leave a Comment