10 Kedai Makan Malam Di Taiping

Eh, korang pernah tak makan malam kat Taiping? Macam-macam sedap tau! Taiping ni memang famous dengan makanan dia yang sedap dan murah. Kat sini, korang boleh jumpa pelbagai restoran dan gerai makanan yang menyajikan hidangan tradisional dan juga makanan barat. Bolehlah korang cuba nasi kandar sedap dekat Jalan Tupai tu, atau makan sotong kangkung yang meletop di gerai depan Lake Garden. Jangan lupa untuk rasa makanan laut yang segar kat warung gerai di pantai. Memang puas hati makan malam di Taiping ni, pasti korang akan balik dengan perut kenyang dan senyuman lebar!

Makan Malam Di Taiping

“Rasa nikmati makan malam di Taiping? Teroka 10 tempat menarik yang patut dicuba di destinasi makanan popular ini!”

1. Ansari Famous Cendol

Ansari Famous Cendol is a must-try food in Taiping. The cendol is affordable and located conveniently in the town. It offers the pure freshness of santan and allows customization. Besides cendol, you can also try their delicious pasembor. The stall has a nice atmosphere, shaded by old trees and offers takeaway options. You can choose to dine in or enjoy your cendol outdoors. Why not come and experience it for yourself? The cendol is delicious with a creamy and sweet texture, although some may find it slightly salty. The pasembor is also highly recommended. It is one of the famous cendol stalls in Taiping, besides Bismillah Cendol. The cendol here is not overly sweet and is very affordable. However, be prepared for a crowd during peak hours such as weekends and tea time. You can opt to sit inside the stall or outside.

Baca Juga  10 Kedai Makan Malam Di Kuala Krai
  • Alamat:92, Jalan Barrack No.2 Medan simpang , simpang, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 10:00 Pagi – 6:30 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 10:00 Pagi – 6:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60125629440

2. Doli Kuey Teow Goreng

Doli Kuey Teow Goreng memiliki makanan yang sedap dan unik dengan rasa kuey teow yang berbeda dari sebelumnya. Jika ingin menambah kelezatan, disarankan mencoba kuey teow dengan sambal kicap untuk rasa pedas dan masin yang padu. Harga kuey teow biasa adalah RM6, kuey teow RM8, dan kuey teow special RM15. Kedai tersebut berada di depan Klinik Kesihatan Taiping dengan suasana yang selesa. Meski restoran ramai pada pukul 1.30 siang, pesanan akan diproses dengan cepat dan kualitas makanan pun memuaskan. Dapur menggunakan arang, sehingga rasanya lebih mantap.

  • Alamat:5, Regat Tupai, Medan Taiping, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 10:00 Pagi – 11:30 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 10:00 Pagi – 11:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60165538026

3. Bismillah Cendol

Bismillah Cendol is a must-try food or drink with a delicious taste and affordable price of only RM2 per bowl. The cendol is not too sweet and has a natural corn flavor, unlike those made from canned ingredients. It is one of the cheapest and most satisfying cendol experiences I have ever had. You can also try their cendol kacang or cendol jagung variations. The combination of palm sugar and coconut milk creates a well-balanced and creamy taste. I highly recommend this place for their delicious cendol. Additionally, their laksa is also extremely tasty. Enjoy! 😋😋😋😋

  • Alamat:233, Jalan Barrack, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 2:30 – 6:00 Petang, Sabtu-Ahad: 11:00 Pagi – 6:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60108037860

4. Lepak Kitchen

Lepak Kitchen, restoran terbaik di Taiping untuk masakan western dengan harga berpatutan. Suasana luas, nyaman, dan parking besar. Serving cepat. Menu terbaik: Platter Syok, sedap dan berbaloi, boleh makan 3-4 orang. Menginsafkan dan mengingatkan amalan dunia dan akhirat. Selepas 2 tahun, harga naik RM20, tapi masih berbaloi. Semua sedap. Terdapat pelbagai menu dengan harga berpatutan. Parking luas dan mudah.

  • Alamat:Jln Taman Kaya, Taman Sungai Mas, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 5:00 Petang – 12:00 Pagi, Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:+60127744018

5. The Gate Cafe Taiping

Gate Cafe Taiping is a great place to dine with delicious food and fast service. The prices are reasonable and there is ample parking space. The best food and drinks to try include the Salmon Grill Set, Mushroom Soup, and a variety of options from Western to Tom Yam. They also offer a wide selection of drinks, from regular water to trendy beverages. The booking process was easy, and there are two levels available for events. The upper level can accommodate about 20 adults. The food and drink options are written on the booking paper. The service is fast, although there was a slight odor at one of the seating areas due to a water spill. Overall, it is a tasty and worthwhile experience. While the salmon grill set is good with a generous portion, the mushroom soup is delicious despite the small portion of garlic bread. The service is good, but the music from the speakers can be a bit too loud for conversation. It would be better if the sound level was lowered as it is a restaurant, not a discotheque.

  • Alamat:Jalan Kampung Maharaja Lela, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60124023601

6. Restoran Kamiria

Restoran Kamiria merupakan restoran Thai Tomyam yang menawarkan makanan dan minuman yang sedap. Makanan yang terbaik untuk dicuba termasuk tomyam putih, kailan ikan masin, tauhu cendawan, siakap 3 rasa, dan somtam mangga. Restoran ini juga menyediakan menu roti kukus yang lezat dengan kaya pandan bagi anak-anak yang tidak suka makan nasi. Jangan lupa cuba ikan bakar pada kunjungan seterusnya! Harga berpatutan dan servis yang cepat.

  • Alamat:Taman Kami, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 12:00 – 2:00 Pagi, 3:30 – 11:59 Petang, Selasa-Sabtu: 3:30 – 11:30 Petang, Ahad: Tutup
  • Nombor Telefon:+6058054434

7. Station Fms Taiping @ Selera Taiping

Station Fms Taiping @ Selera Taiping mempunyai pelbagai makanan dan minuman seperti goreng-goreng, pisang cheese, makanan barat, dan cendawan goreng. Tempat ini bersifat self-service dan menerima pembayaran tunai dan e-wallet. Walau bagaimanapun, beberapa kedai tidak mempunyai pekerja ketika saya melawat, jadi saya tidak dapat membeli makanan mereka. Datanglah ke sini dan rasa pengalaman tersebut sendiri :3 Saya selalu pergi ke Taiping untuk makan di kedai bomba, tetapi kali ini ingin mencuba sesuatu yang berbeza. Saya memesan koey teow gaya Cina dan ia sangat sedap! Kedai di sini tidak semua menerima pembayaran melalui QRPay, walaupun sudah tahun 2023. Saya tidak tahu mengapa. Kedai nasi goreng Lubuk Semilang juga mempunyai makanan yang sedap dengan harga yang berpatutan. Saya mencadangkan kedai ini.

  • Alamat:Station fms, Taman Tasik Taiping, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 12:00 Pagi – 12:00 Petang, 2:00 – 10:00 Petang, Selasa-Rabu: 2:00 – 11:00 Petang, Khamis: Tutup, Jumaat: 3:00 – 11:00 Petang, Sabtu: 2:00 – 11:00 Petang, Ahad: 2:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60165506441

8. Restoran Mee Rais, Taiping

Restoran Mee Rais di Taiping dikenali dengan Mee Goreng Pataya mereka yang sedap dan istimewa. Meskipun perlu menunggu lama kerana hanya ada seorang tukang goreng, tetapi ia adalah berbaloi. Anda boleh membelinya melalui Grab Food. Selain itu, ayah saya suka datang ke sini bersama ibu untuk makan Mee Goreng atau Kueytiaw Goreng. Restoran ini mempunyai salah satu Mee Goreng Mamak terbaik di bandar ini! Anda perlu mencubanya!

  • Alamat:No. 19A, Jalan Stesen, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 8:00 Pagi – 8:30 Petang
  • Nombor Telefon:+601111111721

9. D’Labit Cafe, Taiping

D’Labit Cafe di Taiping mempunyai makanan dan minuman yang sangat sedap. Pihak restoran sangat murah hati dalam menyediakan hidangan. Terdapat banyak ulasan yang mengatakan makanan barat di sini sangat sedap. Saya akan cubanya dalam kunjungan saya yang seterusnya. Cafe ini terletak di hadapan Taiping Legend Inn. Makanan Melayu di sini sangat lazat dan harganya sangat berpatutan. Semasa dua lawatan kami ke Taiping, semua makan malam kami di sini. Pekerja di sini sangat mesra. Tempat yang sangat baik untuk makan. Bernilai bagi harganya. Portion makanan besar untuk anda. Wajib jika anda datang ke Taiping dan ingin makan pada waktu malam.

  • Alamat:51, Jln Masjid, Kampung Jambu, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60164005861

10. Nasi Goreng Ikan Rebus

Makanan yang terbaik untuk dicuba di sini adalah Mee kicap, Nasi goreng ikan rebus, Roti kaya, dan Koey teow goreng. Semuanya sangat sedap dan direkomendasikan.

  • Alamat:322, Jln Masjid, Kampung Jambu, 34000 Taiping, Perak, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 7:30 Pagi – 3:00 Petang, Sabtu: 7:30 Pagi – 3:00 Pagi, Ahad: 7:30 Pagi – 3:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60164262773

5 BEST Tempat Makan Malam Di Taiping:

  • Ansari Famous Cendol
  • Doli Kuey Teow Goreng
  • Bismillah Cendol
  • Lepak Kitchen
  • The Gate Cafe Taiping

Leave a Comment