10 Kedai Makan Malam Di Petaling Jaya

Adik-adik, hari ni, kita nak bersembang pasal satu lagi tempat menarik kat Malaysia ni, iaitu Petaling Jaya! Korang tahu tak, PJ ni terkenal dengan pelbagai jenis makanan sedap-sedap? Cuba bayangkan, korang sedang menikmati hidangan malam di Petaling Jaya yang menggugah selera. Tempat ni memang surganya foodies! Dari jalan makanan Jepun yang menyelerakan di Damansara Uptown, hinggalah ke gerai makanan mamak yang terkenal di Jalan Penchala. Macam-macam ada! Nak makan western food, kampung style, atau makanan China, semuanya ada di Petaling Jaya. So, jom lah kita melawat PJ dan merasa keistimewaan makan malam di sini!

Makan Malam Di Petaling Jaya

“Kepujaan lidah memikat ketagihan! Terdapat 10 tempat makan malam di Petaling Jaya Malaysia yang wajib anda coba!”

1. Medan Selera Jaya 223

Medan Selera Jaya 223 adalah tempat yang terkenal dengan nasi lemak cop merah yang sedap. Kalau pergi awal, tidak terlalu ramai orang dan parking juga banyak. Anda boleh memilih untuk masuk melalui pintu depan atau pintu belakang.

Selain itu, terdapat banyak kedai minuman di sini dan anda boleh memilih mana yang paling berkenan. Sup kambing adalah sesuatu yang wajib dicuba. Nasi lemak ayam goreng dengan telur mata adalah juga favorit, dan skor penilaian mereka adalah 9/10 dengan harga RM6.60.

Anda juga boleh mencuba nasi lemak dari GERAI YATIE, yang terkenal di tempat ini.

Medan selera ini juga menyediakan pelbagai jenis makanan pada waktu tengahari dan malam, seperti satay, sup, pisang cheese, burger, dan laksa.

Saya tidak pasti kedai mana yang Anda pernah makan sekitar tahun 2014 atau 2015, tetapi kali ini Anda boleh mencuba nasi lemak dari kedai merah yang sangat sedap. Sambalnya sedap dan pedas hanya sebentar. Nasi lemak mereka juga mempunyai kacang yang isteri saya sangat suka. Ayamnya juga besar.

Baca Juga  10 Kedai Makan Malam Di Senawang

Sekiranya tempat duduk di kawasan medan selera penuh, anda boleh mencuba makanan lain di tempat ini. Terdapat pelbagai jenis makanan yang tersedia.

  • Alamat:Medan Selera Jaya, 223, Jalan 51a/223, Seksyen 51a, 46100 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 7:00 Pagi – 1:00 Pagi, Jumaat: 7:00 Pagi – 12:00 Pagi, Sabtu-Ahad: 7:00 Pagi – 1:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0123854541

2. Nasi Kukus Ilham Mutiara Damansara

Nasi Kukus Ilham Mutiara Damansara terbaik! Ayam panas, kuah sedap, beratur dua barisan, makanan berbaloi dan sedap. Area Mutiara Damansara. Makanan dan minuman yang dicadangkan adalah nasi kukus dan air yang sedap.

  • Alamat:Jalan PJU 7/16b, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:30 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:0374993056

3. Williams Corner

Williams Corner mempunyai hidangan terbaik dengan portion yang besar dan dicadangkan untuk mencuba satu menu untuk pengunjung baru. Keknya sangat direkomendasikan, terutama cheese cakenya yang tebal. Nasi goreng soft shell crab dan Pesto and caramel lamb juga merupakan pilihan yang sedap. Selain itu, suasana kedainya juga baik dengan banyak meja di luar ruangan untuk mereka yang suka tempat yang sedikit panas. Airnya juga mencukupi untuk tiga orang yang bersama.

  • Alamat:William’s Corner, Jalan SS 26/4, Taman Mayang Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0183517921

4. Murni Discovery Kelana Jaya

Murni Discovery Kelana Jaya menawarkan nasi goreng kg yang sedap serta pilihan makanan yang sedap-sedap. Kedai ini bersih dan selesa dengan sistem servis yang bagus dan cepat. Tempat ini juga telah mengalami sedikit perubahan dari sebelumnya. Bahagian luar kedai tidak buka semasa waktu pkpp. Terdapat perubahan harga dalam buku menu baru dan beberapa menu telah ditambah atau dikeluarkan. Kedai ini mulai tutup pada pukul 11 semasa waktu pkpp. Suasana di kedai ini baik seperti biasa dan rasa makanannya masih dikekalkan seperti sebelumnya.

  • Alamat:29, Jalan SS 6/12, Ss 6, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 1:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0177550798

5. DStall Corner Kelana Jaya

DStall Corner Kelana Jaya adalah sebuah restoran yang menawarkan pelbagai hidangan dan minuman yang sedap. Chicken chop dengan sos blackpepper dan cendawan sangatlah enak. Sup ekor pula sangatlah sedap dan memiliki rasa yang sangat kaw. Minuman seperti air teh tarik dan jus tembikai juga sedap. Di sini juga terdapat sate dan char kuey teow yang sedap. Tempatnya luas dan mempunyai pemandangan bola yang cantik. Makanan Western seperti Shellout juga terdapat di sini. Bagi yang suka makanan tradisional, satay otak-otak juga tersedia. Semua hidangannya memang sedap. Namun, pengalaman di D’Stall Conner ini sedikit mengecewakan. Ayam penyet yang dipesan terlalu kecil dan keras. Staff restoran memberikan alasan bahawa ayam tersebut adalah ayam puasa, tetapi terus membuatkan pengunjung marah. Walaupun pernah makan di restoran ini sebelumnya dan menu yang dipesan sama, kali ini terasa berbeza dan tidak sedap. Menunggu setengah jam hanya untuk mendapat pengalaman yang mengecewakan, membuang masa dan wang. Makanan tidak habis dimakan kerana ayam terlalu keras. Sangat menyesal dan tidak akan mengesyorkan restoran ini kepada kawan-kawan kerana merasa malu.

  • Alamat:E-G-08, Jalan SS 6/20a, Dataran Glomac, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 11:00 Pagi – 11:30 Petang
  • Nombor Telefon:0123408654

6. Restoran Waneeda Tomyam

Restoran Waneeda Tomyam menawarkan makanan yang boleh tahan sedap dan menarik seperti siakap stim dan tomyam seafood dengan rasa yang enak. Service cepat dan tempat bersih. Namun, hanya pelayan yang kurang mesra dan jarang senyum.

  • Alamat:22A-1, Jalan PJU 5/9, Dataran Sunway, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:0361407646

7. RESTORAN AIR TANGAN ARA

Restoran Air Tangan Ara adalah kedai makan dengan suasana cantik, kemas, dan agak selesa. Anda boleh duduk di luar kedai kerana ia terletak di tepi jalan. Antara makanan terbaik yang perlu dicuba di sini ialah nasi ayam penyet yang sangat sedap dan memuaskan. Harganya juga berpatutan dan sesuai dengan keadaan kedai ini. Restoran ini adalah tempat pilihan pertama untuk lepak sambil dinner, dan set A yang disediakan sesuai untuk 2-3 orang makan.

  • Alamat:Dataran Mentari, 7-G, Jalan PJS 8/12a, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 6:00 Pagi – 1:30 Pagi, Ahad: 1:00 Petang – 1:30 Pagi
  • Nombor Telefon:01151274919

8. Makan Channel

Berikut adalah makanan atau minuman terbaik yang boleh anda cuba di Makan Channel dalam 30 patah perkataan:

1. Nasi Lemak Ayam – Best di PJ.
2. Roti Canai – Pilihan yang bagus untuk breakfast.
3. Tosai – Boleh dicuba bersama roti bakar.
4. Menu Pelbagai – Terdapat lebih daripada 30 menu menarik.
5. Nasi Goreng – Pilihan menu yang pelbagai dan menggiurkan.

  • Alamat:18, Jalan 14/14, Seksyen 14, 46100 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: Buka 24 jAM
  • Nombor Telefon:0374998512

9. Restoran Utara

Restoran Utara adalah destinasi yang sempurna untuk penggemar masakan Thai dan makanan laut. Mereka terkenal dengan satay yang lezat. Restoran ini sangat mudah diakses, terletak di Kg Dato Harun, berhampiran masjid. Mereka menyajikan makanan dan minuman yang sedap dengan harga yang terjangkau.

  • Alamat:Jalan 7, PJ Seksyen 2C – 2D, 46150 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 4:00 Petang – 1:00 Pagi, Ahad: 4:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:None

10. Sedap Sedap

Makanan dan minuman terbaik untuk dicuba adalah sedap sedap, pilihan yang baik, ekonomi, fantastic, enak dan berbaloi, perkhidmatan perlu diperbaiki tetapi secara keseluruhannya okay.

  • Alamat:CF-23, Paradigm, Mall, SS7, 47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 10:00 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:0162795477

5 BEST Tempat Makan Malam Di Petaling Jaya:

  • Medan Selera Jaya 223
  • Nasi Kukus Ilham Mutiara Damansara
  • Williams Corner
  • Murni Discovery Kelana Jaya
  • DStall Corner Kelana Jaya

Leave a Comment