10 Kedai Makan Malam Di Gurun

Eh, cikgu-cikgu! Nak cerita sikit ni pasal makan malam di Gurun Malaysia. Dah tahu tak, ada tempat seronok kat Gurun ni untuk kita lepak makan malam. Hawa sejuk mata memandang, dengan pemandangan tanah gurun yang luas gedabak. Kalau tak pernah cuba, memang terlepas peluang coz rasanya memang wow! Dengar cerita, ada pelbagai hidangan istimewa yang boleh korang nikmati. Dari juadah tradisi melayu sampai la western fusion, semuanya ada. Tengoklah, makan malam di Gurun Malaysia pun ada seronoknya kan? Jom, plan lepak sini sekali-sekala untuk seronokkan perut dan jiwa!

Makan Malam Di Gurun

“Jom jelajahi keindahan Gurun Malaysia dengan menyantap hidangan malam lezat di 10 tempat makan yang menakjubkan!”

1. Lot Four Zero Five Steak And Grill

Lot Four Zero Five Steak And Grill adalah tempat makan yang direkomendasikan di Melaka. Makanan yang harus dicoba adalah makanan yang diorder di sana, semuanya sedap. Meskipun agak lewat sampai, makanan nya tetap enak. Jika sampai Kedah, pasti akan singgah ke sini. Toilet bersih dan nyaman. Menu yang sangat menggugah selera dengan harga yang terjangkau. Bagi yang mencari tempat makan western, disarankan untuk mencobanya karena rasa yang enak dan tidak mengecewakan. Tempatnya nyaman, makanan lezat, harga terjangkau, dan banyak parkir. Menu siang dan malam kemungkinan berbeda. Cocok untuk individu atau keluarga. Tutup pada hari Rabu. Tidak mengecewakan, boleh dicoba.

  • Alamat:Kampung Pulau Chengai, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: 4:00 Petang – 12:00 Pagi, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 4:00 Petang – 12:00 Pagi
  • Nombor Telefon:+60134888565

2. New Light Restaurant 鱿鱼雍菜

New Light Restaurant, known as a must-stop kopitiam restaurant in Gurun, offers the popular Sotong Kangkung 鱿鱼蕹菜, a dish of cuttlefish, water spinach, and jicama with a delicious prawn sauce and topped with crushed peanuts. Other recommended dishes include char koay teow with plump prawns, lap cheong, and cockles, and the signature ice blended red bean drink, sprinkled with Milo. Although the hawker food stalls have average taste, pricing, and quality compared to Penang hawkers, the standout dish is the Cuttlefish Kangkong, which is unique, reasonably priced, and comes in a generous portion. Opening hours for the Cuttlefish Kangkong are normally around 10:30-11:00 am, while the Chu Char stall opens at 11:00 am and the Char Koay Teow stall opens at 1:30 pm. The restaurant closes around 4:00 pm.

  • Alamat:29, Main Road, Kampung Sungai Ibor, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 10:30 Pagi – 5:00 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 10:30 Pagi – 5:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60195160936

3. Jerai Nanyang

Jerai Nanyang adalah tempat yang baik untuk mencuba nasi lemak dengan nasi basmati dan kopi yang pekat. Keadaan tempat itu sangat selesa dan nyaman dengan antik yang menarik untuk dilihat. Walaupun perkhidmatan agak perlahan, kakitangan di sana mesra dan berusaha. Makanan bergantung kepada pesanan pelanggan kerana terdapat beberapa jenis hidangan di dapur. Tempat ini juga sesuai untuk mengambil gambar yang cantik dengan tema nostalgia dan taman.

  • Alamat:61, Kampung Baru, Kampung Baharu, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 7:00 Pagi – 2:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60124432333

4. Nasi Kandar Suria Sempoi

Nasi Kandar Suria Sempoi menawarkan makanan dan minuman terbaik, servis yang baik, parking mudah, harga murah, layanan terbaik, dan masakan yang terbaik untuk katering.

  • Alamat:Kampung Baharu, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 10:30 Pagi – 8:00 Petang, Sabtu: 9:00 Pagi – 8:00 Petang, Ahad: 10:30 Pagi – 8:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60175639305

5. Nasi Padu MyMak

Ayam bawang padu dancKopi MyMak yang buat sendiri, lain-lain jenis kopipun ada, series padu! Makanan sedap, tenang menjamu selera, layanan terbaik. Mungkin suatu hari nanti dapat upgrade kawasan parking dengan lebih selesa.

  • Alamat:Lot 314, Kampung Jelatang, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
  • Nombor Telefon:+60163865418

6. MALEQ RESTAURANT

Terima kasih atas pandangan positif anda mengenai MALEQ RESTAURANT. Kami sentiasa berusaha untuk menyediakan pengalaman makan yang sedap dan harga berpatutan. Kami akan berusaha untuk mengekalkan kualiti makanan yang baik. Terima kasih kerana sokongan anda dan kami berharap dapat terus melayani anda dengan baik di masa hadapan.

  • Alamat:No. 5A, 6A, Tingkat Bawah, 1, Jalan Jerai Maju 1, Taman Jerai Maju, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Jumaat: 8:00 Pagi – 2:30 Petang, Sabtu: Tutup, Ahad: 8:00 Pagi – 2:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60192285632

7. Emyda cafe food station

Emyda cafe adalah sebuah kafe yang menawarkan makanan dan minuman yang sedap. Menu yang disarankan untuk dicuba adalah blackpaper sauce, mojito, lychee honey lemon, dan mango juice. Makanan Korea seperti bimbibap turut terdapat di sini. Meskipun suasana kafe agak panas, ia sejuk pada waktu malam. Cadangan untuk pemilik kafe adalah memasang penyaman udara atau memperbaiki sistem pengudaraan. Cara pembayaran kini menggunakan pemindahan melalui nombor akaun Maybank, tetapi disarankan agar pemilik menyediakan kod QR Duitnow untuk kemudahan pembayaran. Harga makanan dan minuman di sini adalah berpatutan, misalnya, ayam chop hanya RM14.90, manakala menu campuran ayam chop dan grilled chicken di dalam satu pinggan adalah RM28.90. Secara keseluruhan, Emyda cafe adalah tempat yang baik untuk makanan enak dan layanan yang bagus.

  • Alamat:6, Taman Suria, Kampung Baharu, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 5:00 – 11:30 Petang, Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 5:00 – 11:30 Petang
  • Nombor Telefon:+60125332620

8. 佳味美食中心 Good Taste Restaurant

Good Taste Restaurant adalah tempat yang baik untuk menikmati makanan lezat. Anda harus mencoba Nice 面Q弹牙, ini adalah hidangan yang mempunyai rasa enak dan mengingatkan saya pada rasa makanan masa kecil saya yang enak.

  • Alamat:Kampung Baru Padang Lembu, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:None

9. Mazwan Char Koew Teaw Padu Gurun

Makanan atau minuman terbaik untuk dicuba di Warung Char Koew Teaw Mazwan Padu Gurun adalah Char Koew Teaw mereka yang sedap.

  • Alamat:Pekan Gurun,Jalan Sungai Petani, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:No operating hours available
  • Nombor Telefon:+60198000669

10. Kedai Makan Seleranda

Maaf, tetapi kurangkatan yang anda berikan mengandungi maklumat yang tidak sesuai untuk diterbitkan. Adalah lebih baik jika anda memberikan maklumat yang lebih relevan dan sesuai.

  • Alamat:91, Jalan Utama Alor Setar-Sungai Petani, Guar Chempedak, 08300 Gurun, Kedah, Malaysia
  • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:31 Petang – 2:00 Pagi
  • Nombor Telefon:None

5 BEST Tempat Makan Malam Di Gurun:

  • Lot Four Zero Five Steak And Grill
  • New Light Restaurant 鱿鱼雍菜
  • Jerai Nanyang
  • Nasi Kandar Suria Sempoi
  • Nasi Padu MyMak
Baca Juga  6 Kedai Makan Malam Di Subang Jaya

Leave a Comment