10 Kedai Sarapan Pagi Di Perai

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca! Saya sangat gembira ingin berkongsi dengan anda pengalaman menikmati sarapan pagi yang lazat di Perai, Malaysia. Sebagai penulis, traveler, dan pakar masakan, saya telah menjelajahi pelbagai hidangan yang menggugah selera dari segenap penjuru negara. Dalam artikel kali ini, saya ingin membawa anda menyusuri pemandangan menarik dan menikmati hidangan istimewa sarapan pagi di Perai. Jadi, mari kita terbangun awal pagi, jelajahi kepelbagaian hidangan seperti nasi lemak, mee goreng, roti canai, dan banyak lagi. Jadikan perkongsian ini sebagai panduan terbaik untuk menikmati sarapan pagi yang memuaskan di Perai, Malaysia!

Sarapan Pagi Di Perai

“Moga artikel ini menghidangkan 10 destinasi sarapan pagi di Perai Malaysia yang pasti membangkitkan selera dan rasa ingin mencuba!”

1. Nasi Kandar Pelita, Taman Chai Leng

Nasi Kandar Pelita, Taman Chai Leng – Best dish: First Chicken, fresh and flavorful. Affordable and detailed pricing. Limited parking. Authentic nasi kandar experience.

 • Alamat:56, Lorong Kurau 1, Taman Chai Leng, 13700 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: Buka 24 jAM
 • Nombor Telefon:+6043973018

2. Restoran Hameediyah @Perai

Restoran Hameediyah @Perai adalah salah satu Nasi Kandar terbaik di Malaysia. Pengalaman makan yang selesa. Sotong goreng viral saiz besar yang boleh dicuba dengan harga RM40 untuk 4 orang. Nasi beriyani sangat mantap dengan kuah campoq yang wajib, pilihan level kuah banjir, dan ayam madu yang berdentum. Sedap walaupun agak mahal.

 • Alamat:2730, Jln Baru, Taman Pauh Jaya, 13600 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 10:00 Pagi – 10:30 Petang, Jumaat: 10:30 Pagi – 1:00 Petang, 2:15 – 10:30 Petang, Sabtu-Ahad: 10:00 Pagi – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+6043839186

3. Restoran Yang Way

Restoran Yang Way adalah salah satu kedai kopi yang lebih baik di kawasan ini. Itulah sebabnya ia kerap penuh dan menunggu meja adalah pengalaman biasa. Mereka mempunyai pelbagai gerai yang menjual pelbagai makanan yang semuanya sibuk. Dekornya mempunyai reka bentuk biasa dengan penampilan kedai kopi yang bersih dan hygienik.

Saya mencadangkan anda mencuba curry mee, mangkuk yang agak kecil menurut pendapat saya tetapi kari ini mempunyai rasa yang seimbang dengan kepekatan yang baik. Ia disajikan dengan jeli darah, kacang panjang, sotong dan kerang. Ia dihidangkan putih dan dengan seulas cili untuk dicampur mengikut tahap kepedasan yang anda mahu.

Chee cheong fun juga sedap dan mereka memberi banyak sos, begitu banyak sehingga saya menggunakan sudu untuk mengambil sos tersebut untuk mandi-mandi chee cheong fun, kalau tidak, baki yang tinggal kelihatan terbuang.

Sedangkan untuk char kuay teow, saya suka minyak dan keseringan yang optimum dengan bau wok hei yang penjualnya dapat hasilkan. Walaupun harganya agak mahal, jadi terpulang kepada penilaian peribadi anda sama ada bayaran yang tinggi itu berbaloi. Ia datang dengan 3 ekor udang besar yang dimasak dengan baik tetapi mungkin itu tidak cukup untuk membenarkan harga bagi beberapa orang. Terutama pada hari-hari tertentu apabila penjualnya tidak bermood baik dan makanan menjadi lembap dan berketul-ketul. Banyak gerai makanan. mee sua itik rasanya ok. curry mee putih layak dicuba. Kopitiam yang biasa dikunjungi oleh penduduk tempatan untuk sarapan pagi. Mee kari, prawn paste chee cheong fun dan tentu saja char kway teow sangat disyorkan. Jika anda suka sup herba, cuba lah mee herba itik. Selepas makan yang sedap, ambillah beberapa biji ban chang kueh (crepe cina / apom balik) untuk menyempurnakan hidangan pagi anda.

 • Alamat:20, Lebuh Kurau 3 Chai Leng Park Malaysia, Taman Chai Leng, 13700 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 7:00 Pagi – 2:00 Petang
 • Nombor Telefon:+6043903255

4. Warung Adik & Abang – Penang

Warung Adik & Abang – Penang memiliki nasi lemak yang sedap, tetapi menu lainnya juga terbaik. Rasanya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Menu yang disarankan adalah Laksa Penang yang pedas dan Nasi Goreng Udang yang sedap. Warung ini bersih dan ruang parkirnya memang agak susah karena berada di tepi jalan besar. Tempat ini hebat dan hidangan yang disajikan sungguh memuaskan. Harganya juga berpatutan dan layanannya cepat dan bersahabat. Bagi yang belum mencoba, disarankan untuk datang dan mencoba sendiri. Pasti takkan menyesal.

 • Alamat:Warung Adik & Abang, Kampung Pertama, 13500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 6:00 – 11:00 Pagi, Rabu-Khamis: Tutup, Jumaat-Ahad: 6:00 – 11:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+60125336713

5. ADIK ABANG CAFE

ADIK ABANG CAFE, a great place to lepak with friends and family, offers delicious and affordable food with generous portions. Some must-try dishes include their flavorful Nasi Ayam Penyet, tasty Nasi Lemak Mantul, savory Bihun Sup & Bakso, mouthwatering Nasi Goreng Udang, and refreshing Teh Ais Padu. Don’t miss out on their famous Roti Canai and Pau Neslo, which I’ll try on my next visit! The Roti Canai is crispy on the outside and soft on the inside, costing only RM 1 each. Their Teh Tarik is priced at RM 1.3 and is also highly recommended. Parking is usually convenient, located opposite Nissan Jalan Baru.

 • Alamat:No.8, Lrg Pauh Jaya 1/1, Taman Pauh Jaya, 13700 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Selasa: 6:30 Pagi – 10:30 Petang, Rabu-Sabtu: 6:30 Pagi – 9:30 Petang, Ahad: Tutup
 • Nombor Telefon:+601118910689

6. Best Said Cendol (ONE & ONLY at Seberang Jaya)

Best Said Cendol (ONE & ONLY at Seberang Jaya), open 11am-6pm, closed on Tuesdays. Turbo fast service, try their maggi/kuey teow kerang. Affordable prices, best cendol in town. No QR pay. Visit on Sunday at 4pm, ample parking and tables. Delicious cendol jagung, only RM5/bowl. Loved by kids and wife.

 • Alamat:Tepi Taman Burung, Jalan Todak Pusat Bandar Seberang Jaya, 13700 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 11:00 Pagi – 6:30 Petang, Selasa: Tutup, Rabu-Ahad: 11:00 Pagi – 6:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60173747471

7. Halim Roti Canal HRC CORNER

Roti canai HRC CORNER di Prai paling sedap. Ketebalan, kelembutan, keanjalan, perasaan terbaik. Sambal dan kari dhal juga lazat. Tidak dapat berhenti makan. Nikmati roti canai terbaik di dunia di kedai ini.

 • Alamat:24, Lorong Perusahaan 3, Kawasan Perusahaan Perai, 13600 Perai, Pulau Pinang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 5:00 Pagi – 2:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60124380971

8. Azmiah Warung Simpang 3

Warung Simpang 3 Azmiah dikenali dengan pelbagai hidangan sedap seperti kurma kambing yang terbaik. Staff kedai ini amat baik dan peramah. Mereka menawarkan makanan yang murah, ekonomi, dan enak. Warung ini sangat sesuai untuk anak-anak dan merupakan kedai yang legenda. Jom semua sokong kedai ini!

 • Alamat:1,LorongTenggiri, 14, Jalan Tenggiri, Seberang Jaya, 13700 Perai, Penang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 1:00 Pagi – 9:30 Petang, Selasa-Sabtu: 1:00 – 9:30 Petang, Ahad: Tutup
 • Nombor Telefon:+601127476858

9. Warung Sallie

Warung Sallie di tepi jalan ke UiTM, disamping surau, merupakan kedai sarapan pagi yang terkenal dengan menu utama nasi Lemak dan roti canai. Kedai ini agak popular dan ramai pengunjung pada waktu pagi, tetapi biasanya masih boleh mendapatkan tempat duduk. Nasi lemak mereka sedap dan lembut, dengan bilis yang digoreng garing dan sambal yang mempunyai rasa manis dan pedas yang cukup. Roti canai mereka juga sedap. Mereka menyediakan kertas dan pen di atas meja untuk kita menulis order. Selain daripada nasi lemak, anda juga boleh datang mencuba roti canai di sini.

 • Alamat:Surau Kampung Belah Dua, Jalan Permatang Puah, Kampung Tok Ebot, 13700 Permatang Pauh, Penang, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Sabtu: 5:30 – 11:00 Pagi, Ahad: Tutup
 • Nombor Telefon:None

5 BEST Tempat Sarapan Pagi Di Perai:

 • Nasi Kandar Pelita, Taman Chai Leng
 • Restoran Hameediyah @Perai
 • Restoran Yang Way
 • Warung Adik & Abang – Penang
 • ADIK ABANG CAFE
Baca Juga  10 Kedai Sarapan Pagi Di Tanah Merah

Leave a Comment