10 Kedai Makan Malam Di Muar

Selamat datang ke artikel saya yang akan membawa anda mengembara melalui pengalaman makan malam di Muar, Malaysia! Muar, sebuah bandar yang terletak di negeri Johor, terkenal dengan pelbagai hidangan lazat yang memukau hati dan perut. Saya sebagai seorang penulis, traveler dan pakar masakan, telah menjelajah ke berbagai tempat makan yang terkenal di Muar untuk memberikan anda pandangan terperinci mengenai gaya hidup makanan mereka. Teruskan membaca untuk menemui kejutan rasa dan keunikan yang akan membuat anda terdampar. Bersiaplah untuk mengalami sendiri kehebatan hidangan malam di Muar, Malaysia!

Makan Malam Di Muar

Jom serbu artikel “10 Tempat Makan Malam Di Muar Malaysia” untuk kenyangkan perut dan menjamu selera!

1. Medan Ikan Bakar Sabak Awor

Medan Ikan Bakar Sabak Awor adalah kedai makanan seafood yang terkenal dengan harga berpatutan. Terdapat banyak pilihan makanan dan minuman di sini. Ada juga banyak kedai makanan seafood lain yang boleh dicuba di sekitar kawasan ini. Selain itu, terdapat juga tandas dan surau untuk keselesaan anda. Taman permainan untuk kanak-kanak juga sangat besar dan luas, jadi anak-anak pasti akan seronok bermain di sini. Secara keseluruhannya, tempat ini bagus untuk makan dan berkumpul dengan rakan-rakan dan keluarga. Saya mengesyorkan untuk mencuba kedai makanan seafood di sini 👍 Makanan di sini sedap dan harganya berpatutan. Jika anda ingin mencuba makanan seafood di tempat lain, ada juga Foodcourt yang menawarkan banyak pilihan dan harga yang lebih murah berbanding dengan makanan seafood di Melaka yang terlalu terkenal. Anda boleh mendapatkan siakap dengan purata harga RM38-40/kg. Rasanya bergantung kepada kedai mana yang anda pergi. Saya telah mencuba Wak Jos Cafe dan rasanya okey. Tetapi, tomyamnya agak biasa sahaja.

Baca Juga  10 Kedai Makan Malam Di Mukah
 • Alamat:Medan Selera, Jalan Cahaya, Sabak Awor, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:00 – 11:59 Petang
 • Nombor Telefon:+60126972564

2. Mee Bandung Udang Galah Muo Ori

Makanan atau minuman terbaik yang boleh dicuba ialah Mee Bandung Udang Galah King dan Mee Sup Rusuk Kambing. Mee bandung Udang Galah King mempunyai rasa yang hebat, tetapi bagi harganya, mungkin boleh lebih besar. Pengalaman keseluruhan sangat baik dan perkhidmatan yang pantas. Kami juga bawa pulang Mee Bandung Biasa yang pastinya berbaloi untuk harganya! Kuahnya pekat dengan rasa yang sedikit pedas. Saiz hidangan cukup untuk seorang dan dapat tiga ekor udang, jadi berbaloi dengan harganya.

Mee bandung udang galah King: RM30
Mee bandung biasa: RM7

Kedai ini agak kecil tetapi kami cepat mendapat tempat duduk tanpa perlu menunggu. Hanya berdekatan dengan tempat memanggang otak-otak dan sate, jadi daerah itu menjadi berbau asap dan pakaian akan berbau. Secara keseluruhan, makanannya sedap. Sangat disyorkan untuk sesiapa yang ingin mencuba apabila ke Muo. Kedai ini agak penuh dengan orang, tetapi kami cepat mendapat meja. Mungkin sedikit lambat untuk menunggu pesanan kerana orang yang sama mengambil pesanan, membersihkan meja, menghantar makanan, dan juga menjaga caj. Walaupun begitu, kedai dan tandasnya bersih.

Mee bandung – 5 bintang
Sup rusuk kambing – 4 bintang
Sate (kuah kacang yang hebat, tetapi daging sedikit liat) – 4 bintang

Sangat disyorkan.

 • Alamat:Jalan Kesang, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 11:00 Pagi – 10:00 Petang, Selasa-Rabu: Tutup, Khamis-Ahad: 11:00 Pagi – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+601111285943

3. R&H Cafe Satay Maharani

R&H Cafe Satay Maharani merupakan tempat makan yang sangat disukai. Untuk breakfast, satay adalah pilihan yang menarik. Satay ini sangat sedap, rasanya juicy! Pada pukul 8 pagi, tempat ini sudah penuh sesak dengan pelanggan. Walaupun terdapat 7 orang dalam kumpulan kami, kami ternyata mendapat tempat duduk hanya dalam beberapa minit menunggu. Pertama kali mencuba satay ini, dagingnya terlihat keras tetapi sangat sedap. Nasi lemak juga bernilai tinggi (telur sudah masak dengan sempurna!). Soto juga tidak kurang enak, cuma terlupa untuk mencuba tauhu bakar dan mee rebus (kebanyakkan penduduk Muar menyatakan ke

 • Alamat:15, Jalan Seri Temenggong 26/1, Taman Sri Temenggong, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 7:30 Pagi – 12:00 Petang, Jumaat: Tutup, Sabtu-Ahad: 7:30 Pagi – 12:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60182152794

4. Satay Warisan

Satay Warisan in Muar is a must-visit spot for delicious satay. The beef satay is the best, moist with extra flavor from the beef fat. The chicken satay is also good. They also serve paru (lung) and perut (stomach) satay, which are okay. Try their Mee rebus and lontong, both are excellent. The kuah kacang (peanut sauce) is divine, but the bergedil (potato patty) is small and dry. It’s a perfect place to start your day in Muar. Highly recommended. More details on IG @feedingjoeboy. Satay prices are affordable at RM1.10 each (as of 28 July 2023). They have beef, chicken, perut, and paru satay. The satay is served in a mixed plate. Payment can be made using QR codes. The place has air conditioning, but limited seating. It might be crowded on weekends. Unfortunately, they don’t serve mee bandung here.

 • Alamat:13, Jalan Majidi, Taman Sri Tanjung, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 7:00 Pagi – 3:10 Petang, Selasa-Rabu: Tutup, Khamis-Jumaat: 7:00 Pagi – 3:10 Petang, Sabtu-Ahad: 8:00 Pagi – 3:10 Petang
 • Nombor Telefon:+60196590895

5. Village Grill Cafe Muar

Makanan terbaik untuk dicuba di Village Grill Cafe Muar adalah kentang goreng dengan menggunakan ubi kayu yang dihidangkan dengan rasa krispi di luar dan manis di dalam. Sos lada hitam yang digunakan sangat sedap, dan ayam panggangnya sangat lembut dan juicy. Staff di kaunter juga mesra. Hanya perlu perbaikan pada hidangan pencuci mulut, rasanya hanya ok saja. Saya akan mengesyorkan sup cendawan mereka dengan roti. Saya sangat suka makanan barat di sini. Spaghetti carbonara dengan ayam panggang adalah kegemaran saya di sini. Tempatnya indah dan berhiasan dengan baik. Pelayanan cepat dan ramah. Makanannya tidak terlalu buruk, tetapi ramuan Samyang sangat sedap! Ragam menu yang disajikan. Hanya sedikit terasa pengap di dalam kedai.

 • Alamat:152, Jalan Bakariah, Kampung Parit Setongkat, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Khamis: 12:00 Petang – 12:00 Pagi, Jumaat: 3:00 Petang – 12:00 Pagi, Sabtu-Ahad: 12:00 Petang – 12:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+60172948474

6. Mee Bandung Central

Mee Bandung Central adalah restoran di Muar yang terkenal dengan mee bandung mereka. Restoran ini mendapat ulasan bagus di Google Maps, jadi kami memutuskan untuk mencuba mee bandung di sini. Sayangnya, kerana kami sampai lambat pada pukul 5 petang, mee bandung spesial telah habis. Tetapi, mee bandung biasa masih ada dan mendapat rating 4.8/5 dari pengunjung. Makanan ini sangat sedap dan disyorkan jika anda berada di Muar. Di restoran ini, terdapat juga gerai satey, bubur, soto, dan masakan goreng panas. Selain mee bandung, nasi goreng ayam mereka juga sedap, tetapi tidak paling terbaik. Otak-otak dan pepes mereka juga merupakan hidangan yang wajib dicuba. Restoran ini mempunyai tempat letak kereta yang banyak dan tempat duduk yang mencukupi, tetapi elakkan waktu puncak untuk kunjungan yang lebih selesa.

 • Alamat:LOT 1440 BT 1 3/4, Tanjung Agas, MM 61 KR, Jalan Kesang, 84000, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 12:00 – 10:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60127054950

7. Murtabak Tanah Melayu II

Murtabak Tanah Melayu II adalah tempat yang selesa, dengan makanan sedap dan harga berpatutan. Portion makanan cukup banyak, seperti nasi goreng yang bisa dimakan oleh 2 orang. Murtabaknya lezat, saiz normalnya sudah bisa dimakan oleh 3 orang dewasa. Namun, makanan lainnya biasa saja, tanpa ada yang benar-benar menarik perhatian. Kemungkinan murtabak di daerah ini kering, tidak ada kuah atau bawang jeruk. Beberapa kali sudah makan di sini.

Murtabak cheese di sini sangat memuaskan dengan isiannya yang banyak. Harga juga oke menurut saya. Alhamdulillah. Goreng-gorengannya juga enak. Stafnya juga baik. Hanya saja, sangat diharapkan ada peningkatan dalam hal kebersihan. Saya perhatikan staf merendam cangkir dan lainnya dalam air panas saat mencuci, itu bagus. Namun, saya juga melihat ada lumut hitam di cangkir-cangkir itu. Sedikit mengurangi selera untuk makan sebenarnya. Kalau cangkir yang sudah rusak, sebaiknya diganti dengan yang baru. Tidak mahal kok jika membelinya di kedai eco. Harap pemilik lebih memperhatikan hal ini ke depannya. Semoga bisnisnya semakin maju.

 • Alamat:84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: 12:00 Pagi – 12:00 Petang, 3:00 Petang – 12:00 Pagi, Selasa: Tutup, Rabu-Khamis: 3:00 Petang – 12:00 Pagi, Jumaat: 12:00 Pagi – 12:00 Petang, 3:00 Petang – 12:00 Pagi, Sabtu: 2:00 Petang – 12:00 Pagi, Ahad: 3:00 Petang – 12:00 Pagi
 • Nombor Telefon:+601117676461

8. Wak Jos Ikan Bakar

Wak Jos Ikan Bakar merupakan restoran yang menyediakan makanan laut yang sedap dengan harga yang berpatutan. Anda boleh mencuba beberapa makanan atau minuman yang terbaik seperti ikan siakap, udang, kerang, dan sotong. Selain itu, anda juga boleh mencuba telur dadar dan kailan ikan masin. Untuk minuman, ada air sirap dan air teh limau. Suasana di restoran ini juga sangat menyenangkan. Lokasinya agak tersorok tetapi pengalaman makan di sini sangat menyenangkan. Semua makanan disajikan dengan cepat tanpa perlu menunggu lama.

 • Alamat:Wak Jos Ikan Bakar, 1, Jln Ayu 1/2, Taman Sri Maharani, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 5:30 – 10:50 Petang
 • Nombor Telefon:+60176030261

9. Zin Satay House

Kedai makan Zin Satay House di Muar ini terkenal dengan hidangan satay dan Mie Bandung Udang yang luar biasa. Satay rusa, kambing, perut, paru, ayam, dan lembu semuanya lezat dan lembut. Selain itu, Kue Tiau mereka sedikit pedas tetapi layak dicoba. Hanya air minuman yang sedikit kurang, tetapi anda boleh mencuba Nescafe ice. Harga makanan di sini juga murah dan berpatutan. Tempat ini juga luas dan nyaman, serta menyediakan ruangan solat. Rekomendasi banget, boleh dicoba sendiri!

 • Alamat:176-A, Jalan Bakri, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin: Tutup, Selasa-Ahad: 12:00 – 10:30 Petang
 • Nombor Telefon:+60129119300

10. Restoran Renney’s Satay

Restoran Renney’s Satay is one of the best places to try lontong and satay in Muar town. The chicken, beef, and tripe satay are tender and served with excellent satay sauce. Despite occasional difficulty finding parking beside the main road, there are usually parking spaces available. The restaurant is also recommended for its delicious Soto and Lontong, especially during the festive season. It is worth visiting Restoran Renney’s Satay for its tasty food and fast service.

 • Alamat:205, Jalan Abdullah, Taman Sri Emas, 84000 Muar, Johor, Malaysia
 • Waktu Operasi:Isnin-Ahad: 7:00 Pagi – 5:00 Petang
 • Nombor Telefon:+60197718471

5 BEST Tempat Makan Malam Di Muar:

 • Medan Ikan Bakar Sabak Awor
 • Mee Bandung Udang Galah Muo Ori
 • R&H Cafe Satay Maharani
 • Satay Warisan
 • Village Grill Cafe Muar

Leave a Comment